Vad är en cirkulationspump?
En cirkulationspump är en pump som ser till att det varma vattnet når ut till alla radiatorer i huset. Oavsett om du har oljepanna eller fjärrvärme är cirkulationspumpen hjärtat i systemet. Och precis som ett människohjärta arbetar cirkulationspumpen konstant, utan att vi tänker på det. Sommar som vinter, dag som natt. 8760 timmar per år sitter cirkulationspumpen i sin gömma i garaget eller tvättstugan och bara pumpar!
De allra flesta bostäder har en eller två cirkulationspumpar – en för värme och en för bruksvatten:
- Cirkulationspumpen för bruksvatten ser till att du snabbt får varmvatten i vattenkranar och blandare, så att du slipper vänta så länge på varmvattnet när du ska ta en dusch.
- Cirkulationspumpen för värme pumpar runt vattnet till radiatorer och golvvärmesystem.
- Display på pumpen gör det lätt att ställa in pumpen manuellt, om du vill det – annars justerar den moderna pumpen sig själv med hjälp av den inbyggda automatiken. På LED-displayen kan du hela tiden se hur mycket energi pumpen använder. Denna modell klarar sig med ner till 5 watt.
- Avancerad elektronik i moderna pumpmodeller analyserar hela tiden centralvärmesystemet och anpassar aktiviteten efter aktuellt förhållande. Stänger du av en radiator kommer en gammal pump att arbeta extra för att försöka sända samma mängd vatten genom systemet. Den moderna pumpen registrerar genast skillnaden och minskar farten så att rätt mängd vatten pumpas vidare.
- Keramiklager ser till att både motor och pump arbetar med ett minimum av motstånd och extra tyst. Det vatten som pumpas ut i systemet rinner genom kärnan i pumphuset och smörjer lagren. Det är därför viktigt att pumpen monteras med vågrät axel så att vattnet kan kyla och smörja.
- Pumphuset av gjutjärn innehåller både pump och motor. Ny teknologi innebär att de två delarna är mycket mindre än i äldre modeller. Storleken påverkar emellertid inte inkopplingsmöjligheten, för en ny pump kan alltid ersätta en gammal.
- De magnetiska fälten i centrum får pumphjulet att snurra när elektromagneterna runt det aktiveras. En av anledningarna till att en modern pump som denna har så låg strömförbrukning är att motorn använder ytterst lite energi. En annan orsak är att pumpen hela tiden justerar hastigheten efter aktuellt behov.
- Små skovlar av syntetmaterial slungar vattnet vidare, ut ur pumpen och in i rören där det cirkulerar. Ju snabbare pumphjulet snurrar, desto högre blir trycket.
- Skyddskåpan av rostfritt stål hindrar vattnet från att tränga ut och komma in där det finns elektricitet.
- Elanslutningen är enkel och det är inte nödvändigt att öppna kopplingsdosan för att ansluta pumpen.
- Intag där vattnet kommer in i pumpen när det har värmts upp i beredare eller kommer från fjärrvärmeshunt.
Byt ut den gamla cirkulationspumpen och spara pengar
Om du gärna vill sänka på din värmeräkning kan det vara en riktigt bra idé att fundera på om din cirkulationspump behöver bytas ud. Genom att byta ut en gammal cirkulationspump mot en ny kan det nämligen finnas mycket pengar att spara. Upp till 1000 kronor per år.
På gamla modeller kan cirkulationspumpen som regel ställas in i tre hastigheter, som motsvarar vinter, vår/höst och sommar. Men handen på hjärtat: Hur många kommer ihåg att ställa in sin cirkulationspump? Därför pumpar den i de flesta hem på precis som när den installerades: nämligen på maximal effekt. Trots att det bara finns behov för det under 5-10 procent av året i Sverige.
Moderna cirkulationspumpar kan spara pengar
En modern cirkulationspump fungerar inte bara som värmesystemets hjärta, utan även som dess hjärna. Intelligenta kretslopp i cirkulationspumpen läser av behovet av varmvatten och räknar ut vilket tryck som krävs. Eldas det mindre på natten registrerar cirkulationspumpen det, och går på lägsta nivå. Med en ny cirkulationspump blir det därför lättare att upprätthålla rätt temperatur i ditt hem.
Byt cirkulationspumpen själv
Du kan själv byta till en ny cirkulationspump på några timmar med några rörtänger och lite tätningsmaterial. Och finns det redan ett jordat uttag i ditt pannrum kan du oftast koppla in strömmen själv.
LÄS OCKSÅ: Hitta den billigaste värmekällan till huset