Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cirkulationspump – så fungerar en cirkulationspump

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är cirkulationspumpen som transporterar det varma vattnet till radiatorer och vattenburna golvvärmeslingor. Utan pump – ingen värme! Lär dig mer om cirkulationspumpen här.

Cirkulationspumpe-SE

Vad är en cirkulationspump?

En cirkulationspump är en pump som ser till att det varma vattnet når ut till alla radiatorer i huset. Oavsett om du har oljepanna eller fjärrvärme är cirkulationspumpen hjärtat i systemet. Och precis som ett människohjärta arbetar cirkulationspumpen konstant, utan att vi tänker på det. Sommar som vinter, dag som natt. 8760 timmar per år sitter cirkulationspumpen i sin gömma i garaget eller tvättstugan och bara pumpar!

De allra flesta bostäder har en eller två cirkulationspumpar – en för värme och en för bruksvatten:

  • Cirkulationspumpen för bruksvatten ser till att du snabbt får varmvatten i vattenkranar och blandare, så att du slipper vänta så länge på varmvattnet när du ska ta en dusch.
  • Cirkulationspumpen för värme pumpar runt vattnet till radiatorer och golvvärmesystem.

Byt ut den gamla cirkulationspumpen och spara pengar

Om du gärna vill sänka på din värmeräkning kan det vara en riktigt bra idé att fundera på om din cirkulationspump behöver bytas ud. Genom att byta ut en gammal cirkulationspump mot en ny kan det nämligen finnas mycket pengar att spara. Upp till 800 kronor per år.

På gamla modeller kan cirkulationspumpen som regel ställas in i tre hastigheter, som motsvarar vinter, vår/höst och sommar. Men handen på hjärtat: Hur många kommer ihåg att ställa in sin cirkulationspump? Därför pumpar den i de flesta hem på precis som när den installerades: nämligen på maximal effekt. Trots att det bara finns behov för det under 5-10 procent av året i Sverige.

Moderna cirkulationspumpar kan spara pengar

En modern cirkulationspump fungerar inte bara som värmesystemets hjärta, utan även som dess hjärna. Intelligenta kretslopp i cirkulationspumpen läser av behovet av varmvatten och räknar ut vilket tryck som krävs. Eldas det mindre på natten registrerar cirkulationspumpen det, och går på lägsta nivå. Med en ny cirkulationspump blir det därför lättare att upprätthålla rätt temperatur i ditt hem.

Byt cirkulationspumpen själv

Du kan själv byta till en ny cirkulationspump på några timmar med några rörtänger och lite tätningsmaterial. Och finns det redan ett jordat uttag i ditt pannrum kan du oftast koppla in strömmen själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka