Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolera vägg

Du sparar mycket pengar på att isolera ytterväggarna på ditt hus. Isolering av väggar är ett passande gör-det-självprojekt. Här kan du få överblick över de olika möjligheterna som finns när du ska sätta igång med att isolera en yttervägg.

Isolering av väggar

Det finns mycket pengar att spara på att isolera väggarna. Husets största yta består av väggarna, så det är inte överraskande att isolering av väggarna ger en rejäl besparing i energibudgeten.

Väggar kan isoleras på olika sätt. Den optimala lösningen för just dig beror på ditt hus.

Det kan vara en god idé att börja med skalmursisolering, om ditt hus har skalmur, som inte redan är isolerad. Skalmursisolering är nämligen en relativt billig och enkel isoleringsform, som gör stor skillnad för din värmeräkning. Skalmursisolering är en av de få åtgärder som inte lönar sig att utföra själv. De professionella isoleringsfirmorna kan utföra arbetet snabbt med effektiva maskiner och kan sedan mäta med värmekameror för att se om isoleringen ligger som den ska.

Isolering av yttervägg – in- eller utvändig?

Det kan ofta löna sig att isolera ytterväggarna, även om de redan är isolerade. Utöver en sänkt värmekostnad brukar rummet även bli behagligare att uppehålla sig i. En kall vägg ger kallras – luften vid väggen kyls av och sjunker. Det ger drag, och rummet känns kallare än det faktiskt är. Om en yttervägg är välisolerad kommer dess temperatur ligga närmare temperaturen på rumsluften, och då blir draget mindre.

Du kan antingen isolera dina ytterväggar invändigt eller utvändigt. Det finns både för- och nackdelar med båda metoderna. På denna sida finner du olika metoder och detaljerade instruktioner får olika sorters isolering av ytterväggar.

Glöm inte ångspärren vid invändig isolering av yttervägg!

Om du isolerar ytterväggarna invändigt är det viktigt att du har monterat en ångspärr på den varma sidan av isoleringen. Annars får du problem med fukt och mögel! På vintern kommer den fuktiga rumsluften kondensera ute i isoleringen när den blir avkyld vid sin daggpunkt. Det märker du om det är imma på spegeln i ett kallt badrum när du har tagit ett bad. Resultatet är att fukten hålls kvar i väggen. Det medför dels nedsatt isoleringsförmåga, dels ökad risk för röta och mögel.

I denna artikel kan du läsa mycket mer om vad en ångspärr är, och varför den är så viktig: Guide til ångspärr

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka