Isolera golv

Ett kallt golv är inte bara obehagligt. Det är också ett tecken på att dyra uppvärmningskostnader försvinner direkt ner genom golvbrädorna. Oavsett om det är krypgrund eller betong under dina golv, finns det en lösning på problemet. Hjälpen hittar du här.

  Isolering golv - spara pengar och få värme!

  Det är aldrig skönt med ett kallt golv. Inte nog med att du fryser om fötterna, utan det betyder sannolikt också att du lägger en massa pengar på uppvärmning utan att över huvud taget få glädje av det.

  Du kan som tur är göra riktigt mycket själv för att förändra situationen, så att du sparar pengar och får värmen tillbaka till fötterna.

  Är golvet kallt måste du börja med att isolera.

  Här på sidan hittar du alla våra byggbeskrivningar och artiklar om isolering av golv.

  Isolering av golv över krypgrund

  Om du har en krypgrund i ditt hus finns det utan tvekan pengar att spara på uppvärmningskostnaden genom att isolera golvet.

  Även i ett i övrigt välisolerat hus med krypgrund kommer bara 100 mm extra isolering kunna ge en rejäl minskning av uppvärmningskostnaden. I äldre hus utan befintlig golvisolering kommer isolering av golvet att minska uppvärmningskostnaden ännu mer.

  Du kan mycket väl själv göra gol-isolering i krypgrunden.

  SE BESKRIVNINGEN: Isolera krypgrund själv

  Isolering golv - kom ihåg fuktspärr!

  Isolerar du under ett golv där det ligger en betongplatta, måste du komma ihåg att lägga en åldersbeständig byggfolie som ångspärr. Den ska förhindra fukten från att stiga upp från betongen och skada reglar etc.

  Om du ska lägga golv med golvvärme ska du också lägga en tät fuktspärr, så att risken för fukt i konstruktionen minimeras.

  LÄS MER: Var ska jag lägga ångspärren?

  Utmaningen med isolering av krypgrund är att du genom att isolera sätter för värmetillförseln till krypgrunden. Den värmen kan, tillsammans med god ventilation, ha bidragit till att hålla krypgrunden torr. Och därför finns det en risk för att du genom att isolera ökar risken för fukt och svartmögel i krypgrunden.

  Det säkraste sättet att isolera på, utan att riskera fuktproblem, är samtidigt det mest effektiva – och det mest omfattande: Ta bort golv, golvbjälkar och allt annat organiskt material, och bygg upp ett golv på cellplastisolering, eventuellt med ett gjutet golv ovanpå.
  På så sätt får du ett superisolerat golv som kan uppfylla även de hårdaste kraven på nygjorda golv.

  Få värme i betonggolvet

  Har du ett kallt och hårt betonggolv? Om det bara finns plats för 35 mm extra golvhöjd så kan du mycket väl själv förvandla ditt golv till ett härligt varmt och mjukt underlag.

  Isolering av golvet görs med tunna isoleringsskivor som isolerar bra och ger golvet värmen tillbaka.

  Läs mer här: Från kallt betonggolv till varmt trägolv