Isolera golv

Du sparar in på dina värmekostnader med en ordentlig golvisolering. Särskilt om du bor i ett hus med en ouppvärmd källare. Du och din familj slipper även få kalla fötter, och innemiljön förbättras med en ordentlig isolering av golvet.

Golvisolering

En ordentlig golvisolering kan spara dig mycket pengar på din årliga värmeräkning. Familjen slipper även frysa om fötterna, och inomhusklimatet förbättras med en ordentlig isolering av golvet.

Om du bor i ett hus med en ouppvärmd källare finns det mycket pengar att spara på värmeräkningen med golvisolering. Särskilt om källartaket inte heller är isolerat.

Ett kallr golv suger nästan värmen ur kroppen på oss. Som kompensation skruvar vi upp värmen lite extra, och därmed även energiförbrukningen. Det finns alltså både varma fötter och kalla kontanter att hämta med en effektiv isolering under golvet. Den bästa lösningen är att avlägsna det befintliga golvet – om du inte kan komma åt det underifrån och lägga isolering under golvet.

Kom ihåg ångspärren vid isolering av golv

Det är mycket viktigt att du har en ångspärr när du isolerar golvet. Vid isolering av golv hjälper ångspärren till så att isoleringen inte ruttnar, och att det inte uppstår fukt och mögel i bostaden. När du gör tilläggsisolering av ett golv är det viktigt att se till att ångspärren ligger korrekt. Den ska alltid vara på den varma sidan av isoleringen, helst så nära isoleringsmaterialet som möjligt.

Olika material till isolering av golv

Allt beror på vilket golv du har, och om du har källaren finns det en rad material du kan välja mellan. Isolering av golv kan utföras med stenull i skivor, eller med granulat av exempelvis pappersull. I regel är tilläggsisolering av golv en gör-det-självuppgift, men det är en bra idé att rådgöra med en energirådgivare som kan berätta mer om möjligheterna för isolering.

Vad kostar isolering under golv?

Det beror på många faktorer, exempelvis om du har källare eller ej. Det beror på vilka material du vill isolera med, hur tjockt lager du önskar, och hur mycket av din golvisolering som du kan göra själv. Det är alltid en bra idé att prata med fackfolk, gärna en energirådgivare eller byggingenjör innan du börjar projektet. De kan ge en mer exakt uppskattning på vad det kostar att isolera ditt golv.

andra från Bonnier Publications