Intro
Instruktion
01
Betonggolvet görs klart
3
Steg
Ta först reda på hur många millimetrar du kan använda till isolering och golv och mät sedan rummet, så att du vet hur många skivor som går åt och hur tjocka de kan vara.
Standardskivorna är 60 cm breda och 250 cm långa. Vänd dem så att du utnyttjar dem bäst. Det blir lite pusslande men minskar spillet.
När skivorna har lagts i fästmassa ska ytan vara så plan att största nivåskillnad är +/- 2 mm (för annars blir golvet ojämnt).
Ta reda på hur mycket plats du har och hur tjocka skivorna kan vara. Det är ofta en dörr som avgör. Öppna och stäng dörren medan du mäter avståndet till golvet i dörrens hela bredd.
Markera för skivorna när du har mätt rummet och räknat ut hur skivorna ska ligga. Alla skarvar ska förskjutas minst 30 cm. Dra upp strecken en bit på väggarna så syns de om fästmassan döljer dem.
02
Isoleringen limmas fast
7
Steg
Dammsug golvet noga och stryk det sedan med en primer för att fästmassan ska fästa ordentligt.
Det är viktigt att hela baksidan av skivan täcks av fästmassa som fördelas med en tandspackel. Blanda fästmassan efter anvisningarna på förpackningen. Den ska vara så fast att den inte flyter ut när du har dragit ut den med tandspackeln.
Mellan skivorna används ett speciallim.
Fördela fästmassa där den första skivan ska ligga. Häll ut en portion ordentligt blandad massa på golvet och fördela den med 6-8 mm tandspackel så att baksidan på hela skivan täcks.
Lägg den första skivan på plats och tryck ner den ordentligt i fästmassan. Se till att hålla 8-10 mm avstånd mot väggar och andra hinder.
Fortsätt med nästa skiva i förlängning av den första när du har dragit ut fästmassa på golvet. Klicka ut en sträng speciallim på kanten och tryck fast skivan mot den föregående och mot golvet.
Den sista skivan i raden skärs till och läggs på plats. Håll hela tiden 8-10 mm avstånd till väggen. Så tunna skivor som 10 mm kan skäras med en vass hobbykniv.
Justera skivorna så att de ligger med rak kant. Det kan du göra genom att lägga ett långt vattenpass mot dem. Se också till att alla skivor ligger lika högt.
Fortsätt med nästa rad och förskjut kortändeskar-varna minst 30 cm. Du kan kanske börja rad två med den bit som blev över från rad ett?
03
Parkettgolvet klickas ihop
7
Steg
När fästmassa och kantlim fått härda ett dygn kan arbetet fortsätta, för det är först nu som du kan gå på byggskivorna.
Mellan byggskivorna och golvet krävs ett stegljudsdämpande underlag. Här har vi valt 4 mm tjocka skivor av pressad träfibermassa. De påminner faktiskt om mjuk masonit. De dämpar stegljud, fungerar som extra isolering och eliminerar små nivåskillnader i golvet.
Träfiberskivorna läggs så att de hamnar vinkelrätt mot parkettens längdriktning. För att de ska förskjutas lägger du växelvis en hel och en halv skiva. Skivorna delas lätt med kniv.
De ljuddämpande skivorna läggs i takt med att du lägger parketten.
Parkettbrädorna läggs med sponten mot dig och från ena änden av rummet. Mät och såga sedan till den första raden i bredd så att den blir lika bred som den sista raden. Såga bort sponten mot väggen.
Mät för den sista brädan i första raden. Tänk på att det ska vara 8-10 mm luft mellan brädorna och väggen. Kapa brädan och klicka fast den.
Den första raden rättas till tills framkanten är absolut rak. Mellan brädorna och väggen sätts kilar för att skapa 8-10 mm avstånd. Sätt en kil på var 60:e cm och på bägge sidorna av en skarv.
Nästa rad klickas fast (följ tillverkarens anvisningar). Se till att förskjuta kortändeskarvarna. Det är oftast klokt att sätta ihop hela raden och sedan lägga den på plats.
Det blir ofta nödvändigt att slå fast en rad eller enstaka brädor. Använd alltid slagkloss och slå försiktigt. Det är viktigt att den första raden har kilats hela vägen mot väggen och ligger stadigt.
Material
• Wedi byggskivor, 10 mm
• Ljuddämpande underlag (4 mm fiberskivor)
• Lamellparkett med klickskarvning
• Primer
• Fästmassa
• Wedi lim 610
Specialverktyg
• Stark borrmaskin med omrörare
• Tandspackel, 6 eller 8 mm
• Kap- och geringssåg
• Stor vinkel/snickarvinkel
• Kofot
• Slagkloss och hammare
• Rätskiva eller långt vattenpass
Tidsförbrukning
2–3 dagar.
Pris
Från cirka 400 kr/m2
Svårighetsgrad
Arbetet är ganska enkelt, men du måste vara noggrann så att isoleringsskivorna trycks ner lika mycket överallt i fästmassan och hamnar på samma nivå.
Ritning
Så här byggs golvet upp
Goölvet byggs upp på allta enklaste sätt, nämligen lager på lager med full kontakt. Det enda limmet som används är mellan byggskivorna och betongen.
Skivorna läggs med förskjutna skarvar och fullimmas med fästmassa. Massan kan eliminera små ojämnheter i golvet. Större ojämnheter ska tas bort före läggning. Kortändarna limmas med speciallim för skum.
