Intro
Instruktion
01
Allt ska tas bort
4
Steg
Först ska hela golvet tas bort, och då är regeln enkel men krävande: Allt organiskt material måste tas bort. Det vill säga alla golvbjälkar, reglar, eventuell isolering etc. Det är nu som ditt hem förvandlas till en byggarbetsplats med ett golv av packad jord.
I vårt fall vilade bjälkarna på uppmurade tegelkolonner, så vi behövde såga, slå sönder och slänga många ton byggavfall i den hyrda containern.
När du är färdig måste underlaget vara helt stabilt.
Har du värmerör i krypgrunden måste du kanske rådfråga en VVS-are. Om huset har vattenburen värme kan det vara ganska komplicerat att reda ut det själv.
02
Underlaget ska vara i ordning
6
Steg
Det är viktigt att du gör ett stabilt underlag för din isolering, så att ditt golv inte blir ojämnt. Ett packat lager grus är ett bra sätt att säkra stabiliteten.
I vårt fall varierade höjden på krypgrunden en del: I den ena änden av det stora rummet var det ca 75 cm upp till golvets ovankant, i den andra änden bara ca 50 cm. För att få ett jämnt golv behövde vi alltså fylla på mer i den ena änden än i den andra.
Se till att ha tillräckligt med grus
Kalkylen för att beräkna hur mycket grus du ska beställa är förhållandevis enkel. Det krävs dock att du redan nu vet vilket golv du slutligen ska lägga på: Det golvet ska ligga precis under de befintliga trösklarna in till de omkringliggande rummen. Därifrån mätte vi ner till marken. Eftersom vi ville lägga 400 mm (40 cm) isolering, drog vi ifrån dem från höjden. Och så drog vi ifrån tjockleken på ångspärr, golvpapp, undergolv etc - alltså hela den konstruktion som vi i förväg hade skissat upp.
Och då stod vi med en siffra som berättade hur många centimeter grus vi behövde, och sedan var det bara att multiplicera arean med tjockleken i meter. Och eftersom vi arbetade med ett ganska ojämnt underlag, beställde vi extra mycket grus för säkerhets skull. Grus behöver man alltid som husägare.
Köp mer grus, inte isolering
Gruset läggs här ut i ett cirka 10 cm tjockt lager, som packas, varefter det om det behövs kan fyllas på mer.
Är din krypgrund för låg för att det ska finnas plats för isolering, golv o s v, så måste du gräva. Är den djup, så kan du fylla på med mer grus; extra cellplast är ett alternativ, men det är inte säkert att det lönar sig: Cellplast är betydligt
En minidumper är ett måste - här lastar vi in grus direkt i huset.
03
Så ska det fyllas på med isolering
5
Steg
dyrare än grus, och det är inte säkert att du sparar in en extra decimeter cellplast i lägre uppvärmningskostnad. Vi rundade ändå av uppåt till 400 mm, eftersom vi gärna ville lägga golvvärmerören ovanför fuktspärren (så att de kan lagas om det skulle behövas). Det gick enklast ihop med 150 + 150 + 100 mm.
Välj rätt sorts cellplast
Cellplast med hög hållfasthet är ett enkelt och effektivt sätt att isolera på. Därför arbetar vi här med skivor med beteckningen S250, som anger hur stor belastning skivorna klarar av. Eftersom vi gör en så kallad lätt golvkonstruktion, där vi inte gjuter ett lager betong ovanpå, måste vi ha de starka skivorna. Avslutar du med en betongplatta kan du nöja dig med lite svagare skivor.
Vi har fördelat de 400 mm cellplast i två skivor à 150 mm och en på 100 mm, då kan skivorna läggas i förband så att inte några skarvar går rakt igenom.
Det ger oss samtidigt chansen att lägga våra värmerör mitt i skivorna så att rören också får glädje av isoleringen.
När skivorna har lagts ut i två lager på det packade gruset, kan vi avsluta isoleringen med en kraftig plastduk som skyddar mot både fukt och radon: Om det stiger upp fukt från marken stoppas den, precis som den radioaktiva gasen radon också stoppas.
Farväl till galler i sockeln
Nu är det isolerat. Krypgrunden är borta och det behövs inte längre ventilation under golvet, eftersom cellplast inte kan mögla.
Det betyder att vi kan sätta för alla ventilationshål i sockeln. Det gör vi när vi får tid till det - först ska vi lägga golv ovanpå isoleringen, och sedan ska vi gå på vårt nya golv i bara strumplästen!