Intro
Instruktion
01
Förberedelser
2
Steg
En bra gjutform är en förutsättning för ett bra resultat. Normalbredden på bänkskivor i kök är 63 cm och längden anpassas efter förhållandena.
Till gjutningen behöver du en stabil formskiva av t.ex. formplywood så att betongen inte fastnar när skivan gjuts.
Du kan gjuta direkt på skivan, men det kan vara klokt att finslipa den. Då kan du nämligen få bort små ojämnheter som annars syns på ytan på din färdiga bänkskiva. Efter finslipning ska du kontrollera att skivan ligger plant.
Om formen inte är vågrät åt alla håll får du en skev betongskiva eftersom betongen då lägger sig ojämnt.
Slipa gjutformen. Använd inte grövre slippapper än korn 80 och avsluta med korn 180-240. Den struktur som formen har är också den struktur som din betongskiva får på ytan.
02
Formens kanter
5
Steg
Gjutformen ska förses med kanter och dessa sågar vi av formplywood. Eftersom bänkskivan ska bli 30 mm tjock ska också kanterna vara 30 mm höga. Det är bäst att använda formplywood även till kanterna, men det går bra med annat material så länge tjockleken är minst 16 mm. Annars finns risk att kanten böjs och ger med sig av trycket från betongen.
Precision är ett krav. Om kanterna inte har sågats med raka sidor sluter de inte tätt mot bottenskivan och då letar sig betongen ut.
Passa på att slipa kanterna släta och fina innan de sätts på plats.
Såga kanterna av formplywood. Bredden på de remsor du sågar ut bestämmer tjockleken på din betongskiva. Här ska de vara 30 mm.
Var mycket noggrann. Såga ut remsorna med cirkelsåg och sågskena eller längs anhåll. De ska ha parallella sidor för annars blir din skiva ojämn.
Förborra i kanterna på cirka var 20:e cm. När du har förborrat ska samtliga hål försänkas så att skruvarna kommer ner under ovansidan.
Vänd kanterna och skrapa bort ev. stickor och ojämnheter med ett vasst stämjärn. Kanterna måste vara plana för annars sluter de inte tätt mot bottenskivan.
03
Form för disklådan
8
Steg
Det är nu dags att göra en form i formen, så att det bildas ett urtag eller hål i den gjutna betongsskivan för en disklåda eller diskbänk.
Formen ska naturligtvis anpassas efter den disklåda eller diskbänk du har tänkt montera, så här visar vi principen.
Formen för disklådan består av två skivor som skruvas ihop och sedan skruvas fast i gjutformen. De två skivorna ska bilda en avsats som kanten på disklådan kan vila på när den läggs på plats. Detta gör projektet rätt knepigt men resultatet blir elegant.
Till denna form kan du använda vilket skivmaterial du vill.
Studera disklådans form noga. Vår har som du ser en kant hela vägen runt och den kanten ska vila på en avsats i betongen. Avsatsen plus kanten ska bli 30 mm tjock för att disklådan ska ligga plant med betongskivan.
Lägg din disklåda på en skiva och fixera den medan du med nyvässad penna drar ett streck hela vägen runt disklådan.
Såga längs strecket. Sticksågen måste här vinklas lite eftersom den ska såga i samma vinkel som kanten på disklådan. Nu är ena delen klar.
Markera längd och bredd på en annan skiva. Den ska motsvara den inre förhöjda delen av disklådans baksida.
Såga nu ut den andra delen av formen. Även den sågar vi med viss lutning på sågen, men det behöver du kanske inte göra. Kolla vinkeln på kanten på din disklåda.
Runda av hörnen på formen med din sticksåg. Även nu ska du försöka hålla sågen i samma vinkel som kanten på disklådan.
Lägg de två delarna på varandra. Borra hål i den övre skivan på var 10:e-15:e cm. Försänk hålen och skruva ihop de två delarna till en.
04
Formen görs klar
5
Steg
Dags att skruva ihop gjutformen. Remsorna som sågats av formplywood ska monteras som kanter. För att betongen verkligen ska släppa gjutformen när den har härdat är det klokt att pensla formen med olja. Det går alldeles utmärkt med vanlig matolja.
Om formen för disklådan inte har gjorts av formplywood ska den lackeras för att betongen ska släppa.
För att kunna skruva isär formen när bänkskivan har tagits bort får inte skruvhålen fyllas med betong. Det kan ordnas med en tejpremsa. Om du inte är noggrann med formen finns risk att en del av betongen sitter kvar i den när härdningen är klar.
Skruva fast kanterna och formen för disklådan. För att vara säker på att de sitter rakt kan du hålla dem mot en sågskena eller liknande medan du skruvar.
När delarna passar lossar du formen för disklådan och lackerar den. Slipa den först och lackera kanterna tre-fyra gånger. Slipa mellan varje lackering. Lackera hellre en gång för mycket.
Häll olja i gjutformen och fördela den noga överallt. Du behöver inte använda en dyr gjutolja - det går utmärkt med vanlig matolja.
Skruva fast formen för disklådan. Lägg den så exakt som möjligt så att den inte glider runt i oljan och fäst den med skruvar i de gamla skruvhålen.
05
Blanda betong
2
Steg
Ett gott råd: gör det enkelt för dig och använd en färdigblandad produkt som endast ska tillsättas vatten. Färdig fiberbetong innehåller fiber som gör massan seg. Om du vill färga din bänkskiva så kan du använda en oxidfärg. Men tänk på att du inte bör tillsätta mer än högst fem procent oxidfärg om skivan ska vara mörk. För ju mörkare skivan är, desto tydligare syns de vita ränderna av salpeter som dras ut ur ny betong.
Det är viktigt att du följer anvisningarna på betongsäcken när du blandar. Det innebär bl.a. att du inte ska blanda under längre tid än vad som anges. Det gör nämligen betongen svagare.
Häll fiberbetongblandningen i din blandare och låt maskinen gå en halv minut innan du tillsätter vatten. Följ anvisningarna på förpackningen!
06
Gjutningen
4
Steg
Nu börjar det likna något: betongen har hällts i formen ända upp till kanten, och nu ska ovansidan (som blir skivans baksida) jämnas till. Det gör du genom att föra en rätskiva eller rak bräda i sicksack från den ena sidan av formen till den andra medan brädan vilar på kanterna. Kolla att underlaget och gjutformen står vågrätt för annars blir bänkskivan skev.
För att få ut eventuell luft ur betongen ska den vibreras, och för att kunna göra det krävs att formen ligger på ett starkt och stadigt underlag. Vibrering utförs med en slagborrmaskin eller borrhammare med mejsel eller mutter i chucken. Kanterna och undersidan bearbetas med maskinen.
Dra bort överflödig betong. Dra en rak bräda eller rätskiva i sicksack över formen från den ena sidan till den andra medan den vilar på kanterna.
Pressa ner ett armeringsjärn i betongen. Järnet ska vara så långt att du kan bocka ändarna som på bilden. Tryck ner järnet till mitt i betongen. Pressa också ner ett bakom urtaget för disklådan.
Vibrera betongen med slagborrmaskin. Slå på kanterna och från undersidan med maskinen, som du först förser med en bult med stort huvud eller em mejsel (som vi använder). Låt vibreringen hålla på i upp till en halvtimme.
Material
- Gjutform, 125 x 300 cm
- Formplywood till disklådan
- 6 mm armeringsjärn
- Fiberbetong, cirka 50 kg
- Oxidfärg, 1 kg
Specialverktyg
- Betongblandare
Tidsförbrukning
Arbetet tar ett par dagar men torktiden på ett par veckor ska läggas till.
Pris
1200-1500 kr plus disklåda.
Svårighetsgrad
Ska det bli exklusivt så måste du vara noggrann under arbetet. Men bänken är så billig att du har råd att göra om den ett par gånger.