Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smarta blomlådor av rustik betong

Skriv ut Spara artikel

Det är både billigt och enkelt att gjuta egna blomlådor till terrassen. Du snickrar en gjutform, fyller den med betong och ger sedan lådan skarpa eller mjukt avrundande kanter efter egen smak.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
150 kronor

Intro

Visste du att det finns ett tämligen enkelt sätt att gjuta? I varje fall om du bara ska gjuta ett par blomlådor. Du behöver ingen vibrator, inte ens ett vattenpass. Små ojämnheter och bubblor i ytan framhäver i stället den personliga stilen och charmen.

För att gjuta en blomlåda är det nödvändigt att först snickra en gjutform, och denna ska ha dubbla sidor och betongen ska hällas i utrymmet mellan sidorna. Då får blomlådan både sidor och botten på en gång.

Till vår gjutform har vi använt formplywood, men det är absolut inte nödvändigt. Du kan använda spillvirke från verkstan om du bara ska gjuta en låda. Till den invändiga formen använder vi en kartong av kraftig papp. Den är 30 x 50 cm och eftersom gjutformen är 40 x 60 cm så blir sidorna 5 cm tjocka. Höjden på vår kartong är 20 cm.

Om du vill att din blomlåda ska patineras och snabbt se ”gammal” ut kan du blanda lite torvströ i betongen. Det har vi gjort och den gör det möjligt för mossa att snabbt få fäste på betongen. Den blandning som vi har använt består av 1 del cement, 3 delar sättsand och 1 del siktat torvströ. Vill du hellre ha släta betongsidor hoppar du över torvströ när du blandar. När formen tas bort får din blomlåda raka kanter, men du kan försås också runda av dem lite om du vill.

Instruktion

Så här gör du gjutformen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Börja med att tillverka gjutformen som betongen senare ska ner i. Du kan välja vilken storlek som helst. Här är den 40 x 60 cm och höjden är 20 cm.

Det är viktigt att det finns några dräneringshål i din blomlåda så att överflödigt vatten kan försvinna för att jorden inte ska bli sur. Det löser du genom att fästa ett par papprör på gjutformens botten med lim eller tejp. Då blir det automatiskt två hål i betongens botten.

1

Sörj för dränering genom att skapa två hål i betongbottnen. Fäst två papprör på vardera 6 cm på bottnen av gjutformen och fyll dem med t.ex. mineralull. Fäst rören med lite lim.

2

Montera sidorna på bottnen med skruvar. Fäst därefter lodräta förstärkningslister i varje hörn. Då blir det lättare att fästa kortändarna på långsidorna.

3

Nu är gjutformen klar. När skruvarna sitter utvändigt blir det lätt att komma åt dem när formen ska tas bort. När formen görs av formplywood kan den användas många gånger.

Blanda betongen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det går åt förvånansvärt mycket material till en blomlåda, nämligen cirka 45 kg grus, 10-12 kg cement och 8-10 kg torvströ. Det är klokt att blanda mindre portioner i sänder eftersom det är tungt att blanda en hel portion. Risken för spill blir också mindre. För att få samma blandning varje gång bör du använda ett mått, t.ex. en bägare. Det är viktigt att du är noggrann när du mäter upp och blandar. Lägg märke till att vi här använder volymdelar.

1

Betongen blandas av 1 del torvströ, 3 delar sättsand (0-4 mm) och 1 del cement. Smula ner torvströ i ditt mått. Sortera bort alla stora klumpar och trådar.

2

Tillsätt vatten undan för undan och rör hela tiden. För att få en bra blandning är det klokt att blanda små portioner (om du inte har en blandare).

3

Blanda betongen mycket noga så att du får en smidig, fast och formbar massa. Den ska vara ungefär som en fast köttfärs. Använd omrörare i borrmaskin eller blanda för hand med slev.

Gjut blomlådan

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu är det dags att hälla betong i formen. Bottnen ska vara cirka 6 cm tjock (ungefär som papprören) och den förstärks med ett finmaskigt nät som pressas ner i blandningen. Det är inte nödvändigt att armera sidorna.

När du har fyllt upp bottnen sätter du ner en annan och mindre form i formen. Vi använder en kartong vars sidor kläs med polystyren (frigolit) och fylls med påsar fyllda med sand.

1

Täck hela formens botten med betongen. Fördela den jämnt med slev och se till att den blir 2-3 cm tjock. Pressa ner den ordentligt mot sidorna och papprören.

2

Pressa ner ett finmaskigt nät i betongen. Nätet ska vara 2 cm mindre än bottnen på alla håll. Fyll på mera betong tills bottnen blir cirka 6 cm.

3

Sätt en kartong direkt på bottnen och se till att det är 5 cm luft mellan kartongen och sidorna. Förstärk invändigt med t.ex. frigolit och fyll sedan kartongen med sandfyllda påsar.

4

Kolla att avståndet mellan kartongen och gjutformens sidor är lika stort överallt. Här är det 5 cm. Häll sedan betong i utrymmet mellan kartongen och formen.

5

Packa betongen fortlöpande så att det inte bildas stora luftbubblor i den. Du kan använda en bit 25 x 50 mm regel att packa med. Arbeta försiktigt så att kartongen inte flyttar sig.

6

Släta till kanterna när formen har fyllts med betong. Fukta mursleven lätt så glider den lättare på betongen och skapar en tät kant. Det behöver inte vara så noga om du hellre vill ha en rustik stil.

Ta bort gjutformen

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du har fyllt foemen med betong ska du låta betongen härda. Kartongen ska stå kvar i formen i cirka ett dygn. Då har betongen fått en sådan styrka att den kan efterbehandlas och förses med en rustik yta.

Själva formen kan skruvas loss, men det ska göras försiktigt och kartongen kan stå kvar på bottnen ytterligare ett par dygn. Härdningen tar tid, cirka en månad, men efter en vecka kan blomlådan användas.

1

Lyft upp kartongen när du har tagit bort påsarna med sand och frigolitbitarna. Både frigolit och sandpåsar kan återanvändas men kartongen har sugit vatten och kan därför inte återanvändas.

2

Ta bort gjutformens sidor. Låt ev. kartongen stå kvar på bottnen ytterligare ett dygn innan du bearbetar ytan. Ska din blomlåda ha raka kanter så är den klar nu.

3

Vill du skapa en rustik yta kan du borsta hörn och sidor med en stålborste. Den rundar snabbt av ett hörn och får ytan att se lagom sliten och ”gammal” ut. Pensla till sist med vatten och mjuk pensel.

Material

(til en 40 x 60 cm kasse)
20 mm forskalingsplate:

• 1 bunn, 40 x 60 cm

12 mm forskalingsplate:
• 2 sider à 22 x 60 cm
• 2 sider à 22 x 47,5 cm

23 x 48 mm lekt:
• 4 hjørneforsterkninger à 22 cm

Dessuten:
• 4,5 x 40 mm skruer
• Sement, 10-12 kg
• 0,4 støpesand, cirka 45 kg
• Torv, 8-10 kg
• Pappeske og papprør
• Hønsenetting
• Isopor

Tidsförbrukning

Ett par timmar + torktid.

Pris

Räkna med 150 kr. Gjutformen kan bli gratis om du använder spillvirke, men ganska dyr om du investerar i formplywood.

Svårighetsgrad

Det är ett lätt och bra projekt att börja med om du inte har erfarenhet av gjutning.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Smarta blomlådor av rustik betong
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka