Intro
Instruktion
01
Så här gör du gjutformen
3
Steg
Börja med att tillverka gjutformen som betongen senare ska ner i. Du kan välja vilken storlek som helst. Här är den 40 x 60 cm och höjden är 20 cm.
Det är viktigt att det finns några dräneringshål i din blomlåda så att överflödigt vatten kan försvinna för att jorden inte ska bli sur. Det löser du genom att fästa ett par papprör på gjutformens botten med lim eller tejp. Då blir det automatiskt två hål i betongens botten.
Sörj för dränering genom att skapa två hål i betongbottnen. Fäst två papprör på vardera 6 cm på bottnen av gjutformen och fyll dem med t.ex. mineralull. Fäst rören med lite lim.
Montera sidorna på bottnen med skruvar. Fäst därefter lodräta förstärkningslister i varje hörn. Då blir det lättare att fästa kortändarna på långsidorna.
02
Blanda betongen
3
Steg
Det går åt förvånansvärt mycket material till en blomlåda, nämligen cirka 45 kg grus, 10-12 kg cement och 8-10 kg torvströ. Det är klokt att blanda mindre portioner i sänder eftersom det är tungt att blanda en hel portion. Risken för spill blir också mindre. För att få samma blandning varje gång bör du använda ett mått, t.ex. en bägare. Det är viktigt att du är noggrann när du mäter upp och blandar. Lägg märke till att vi här använder volymdelar.
Betongen blandas av 1 del torvströ, 3 delar sättsand (0-4 mm) och 1 del cement. Smula ner torvströ i ditt mått. Sortera bort alla stora klumpar och trådar.
Tillsätt vatten undan för undan och rör hela tiden. För att få en bra blandning är det klokt att blanda små portioner (om du inte har en blandare).
03
Gjut blomlådan
6
Steg
Nu är det dags att hälla betong i formen. Bottnen ska vara cirka 6 cm tjock (ungefär som papprören) och den förstärks med ett finmaskigt nät som pressas ner i blandningen. Det är inte nödvändigt att armera sidorna.
När du har fyllt upp bottnen sätter du ner en annan och mindre form i formen. Vi använder en kartong vars sidor kläs med polystyren (frigolit) och fylls med påsar fyllda med sand.
Täck hela formens botten med betongen. Fördela den jämnt med slev och se till att den blir 2-3 cm tjock. Pressa ner den ordentligt mot sidorna och papprören.
Pressa ner ett finmaskigt nät i betongen. Nätet ska vara 2 cm mindre än bottnen på alla håll. Fyll på mera betong tills bottnen blir cirka 6 cm.
Sätt en kartong direkt på bottnen och se till att det är 5 cm luft mellan kartongen och sidorna. Förstärk invändigt med t.ex. frigolit och fyll sedan kartongen med sandfyllda påsar.
Kolla att avståndet mellan kartongen och gjutformens sidor är lika stort överallt. Här är det 5 cm. Häll sedan betong i utrymmet mellan kartongen och formen.
Packa betongen fortlöpande så att det inte bildas stora luftbubblor i den. Du kan använda en bit 25 x 50 mm regel att packa med. Arbeta försiktigt så att kartongen inte flyttar sig.
04
Ta bort gjutformen
3
Steg
När du har fyllt foemen med betong ska du låta betongen härda. Kartongen ska stå kvar i formen i cirka ett dygn. Då har betongen fått en sådan styrka att den kan efterbehandlas och förses med en rustik yta.
Själva formen kan skruvas loss, men det ska göras försiktigt och kartongen kan stå kvar på bottnen ytterligare ett par dygn. Härdningen tar tid, cirka en månad, men efter en vecka kan blomlådan användas.
Lyft upp kartongen när du har tagit bort påsarna med sand och frigolitbitarna. Både frigolit och sandpåsar kan återanvändas men kartongen har sugit vatten och kan därför inte återanvändas.
Ta bort gjutformens sidor. Låt ev. kartongen stå kvar på bottnen ytterligare ett dygn innan du bearbetar ytan. Ska din blomlåda ha raka kanter så är den klar nu.
Material
(til en 40 x 60 cm kasse)
20 mm forskalingsplate:
• 1 bunn, 40 x 60 cm
12 mm forskalingsplate:
• 2 sider à 22 x 60 cm
• 2 sider à 22 x 47,5 cm
23 x 48 mm lekt:
• 4 hjørneforsterkninger à 22 cm
Dessuten:
• 4,5 x 40 mm skruer
• Sement, 10-12 kg
• 0,4 støpesand, cirka 45 kg
• Torv, 8-10 kg
• Pappeske og papprør
• Hønsenetting
• Isopor
Tidsförbrukning
Ett par timmar + torktid.
Pris
Räkna med 150 kr. Gjutformen kan bli gratis om du använder spillvirke, men ganska dyr om du investerar i formplywood.
Svårighetsgrad
Det är ett lätt och bra projekt att börja med om du inte har erfarenhet av gjutning.