Montering av tätningslister i spår

En tätningslist som inte sluter tätt är faktiskt värdelös. Resultatet blir att det drar och att det blir dyrt att värma upp bostaden. Kolla därför listerna nu och byt ut dem som inte duger.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
20 kronor pr. m

Intro

En tätningslist som ska sitta i ett spår ska man varken använda lim eller häftpistol för att montera. Man måste bara se till att själva spåret är ordentligt rengjort innan man försöker montera sin nya tätningslist.

Det finns oändligt många olika sorters tätningslister, så det kan vara en bra idé att ta med den gamla listen till bygghandeln så kan du vara säker på att komma hem men en ny tätningslist som är likadan som den gamla.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

En skadad tätningslist kan vara dyr. Den varma luften inomhus försvinner ju ut från bostaden och kall luft pressas in så att det drar obehagligt. Därför är det klokt (och ekonomiskt givande) att alla tätningslister fyller igen springorna mellan fönsterbåge och karm och mellan dörrblad och karm.

Tätningslister är gjorda av gummi, silikon och liknande elastiska material för att kunna anpassas efter springorna och sluta tätt. Men elasticiteten försvinner om du målar över listerna! För att kunna ersätta en gammal tätningslist behöver du en ny likadan, lite slippapper, en kniv och lite diskmedel.

1

Ta bort den gamla tätningslisten. Försök få med så mycket som möjligt av den så blir det lättare att få rent i spåret där den har suttit.

2

Skrapa rent i spåret med t.ex. hobbykniv (om listen har suttit i ett spår). Skrapa annars rent på falsen. Om träet behöver målas, så gör det först och vänta med att montera tätningslisten tills färgen har torkat.

3

Gnid den nya tätningslisten med lite diskmedel så bir det lättare att pressa in den i sitt spår. Häll diskmedlet på en svamp och dra den mot tätningslisten.

4

Tätningslisten pressas in i sitt spår med t.ex. en spackel. Det är ofta nödvändigt att massera listen först, men har du skrapat rent i spåret bör det gå lätt att få listen på plats.

5

Kapa listen cirka 10 cm för lång till att börja med, så att du är säker på att den räcker. Skär sedan av den exakt kant i kant med falsen och fäst den vågräta listen vinkelrätt mot den lodräta. Då blir det tätt när du stänger dörren/fönstret.

Tidsförbrukning

Ett par timmar beroende på hur mycket du måste slipa.

Pris

15-20 kr per löpmeter.

Svårighetsgrad

En tämligen enkel uppgift som inte vållar problem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tätningslister