Spara värme: Lägg 100 kronor och få tillbaka 1.000 kronor - varje år!

Tusentals värmekronor sipprar direkt ut genom dörrar och fönster om tätningslisterna inte sluter tätt. Så byt dem nu! Det kan kosta så lite som 100 kronor och en timmes arbete per fönster.

Du kan ha hur moderna fönster som helst och hur tjock ytterdörr som helst. Om inte tätningslisterna sluter helt tätt så får den kalla utomhusluften fri passage in i ditt hus, och din härliga (och dyrt) uppvärmda inomhusluft går åt andra hållet - rakt ut i det fria.

Otäta tätningslister kan bero på flera saker. Även den bästa och dyraste tätningslisten kommer med tiden att förlora sin elastiska förmåga p g a ålder, väder och vind. Detsamma kommer att inträffa - och det sker riktigt ofta - om det kommer färg på listen när dörren eller fönstret målas.

Testa tätningslisten

Du kan testa elasticiteten genom att trycka på tätningslisten. Återfår listen snabbt sin form så fungerar den som den ska. Går det däremot en liten stund innan den återfår sin form så är det tecken på att den elastiska förmågan inte längre är på topp.

Välj rätt sort

Fel val av tätningslist är också en vanlig orsak till att listen inte sluter tätt. Och det är lätt att välja fel, för det finns många olika sorter.

Här kan du se hur du hittar den list som passar till dina fönster och dörrar, och du kan se hur du monterar den rätt - steg för steg:
Hitta rätt tätningslist

Var noggrann vid montering

Och sedan återstår själva monteringen. Den måste så klart också göras rätt för att listen ska fungera optimalt.

Använd en värmekamera

Om dina tätningslister är väldigt otäta är det lätt att upptäcka det bara genom att hålla handen upp vid fönstret eller dörren. Men är det inte lika uppenbart kan du få veta mer genom att använda en värmekamera, eller termograf.

Med en sådan kamera kan du också upptäcka andra ställen där värmen försvinner ut från huset, t ex om fönsterna inte är tillräckligt isolerade, eller så kan du ta reda på var i huset som golvvärmerören går.

En värmekamera är inte billig att köpa, men det finns många ställen där du kan hyra en. Här kan du läsa mer om hur en värmekamera fungerar, hur du läser av den och hur mycket det kostar att hyra en:
Spara energi med termografen

    Mer i samma kategori Tätningslister