Montering av Q-lon tätningslist

Har den gamla ytterdörren blivit lite skev och otät är en Q-lon tätningslist - en hård list med mjuk skumbeläggning - på dörrens utsida oftast lösningen. Se här hur du monterar den.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
400 kronor

Intro

Ytterdörren är gammal och har slagit sig så att det drar runt den. För att stoppa drag och slippa kylan sitter det tätningslister fastsatta på trälister hela vägen runt dörren på utsidan (den öppnar inåt). Men tätningslisterna är inte så effektiva, för någon gång har de målats samtidigt som karmen och nu är de styva.

De gamla, styva tätningslisterna ska bytas ut och som ersättning väljs en bredare list. Då blir det lite lättare att få den att sluta tätt mot dörren samtidigt som den bredare listen döljer den del av karmen som inte har målats - alltså där den gamla listen satt.

Instruktion

01
Gör så här 4 Steg

Vi väljer nya Q-Lon lister från Dafa, men det finns flera andra att välja bland.

1

Den gamla listen skärs loss. Eftersom trälisten har målats samtidigt med karmen skärs den loss med vass kniv så att färgen inte dras bort från karmen samtidigt som listen bryts loss.

2

Lirka bort den gamla listen med ett brett stämjärn. Knacka in järnet försiktigt mellan karmen och listen och bryt så att listen släpper. Ju mindre skador du gör på karmen, desto mindre blir reparationerna senare.

3

Kapa den nya listen med fintandad såg för att träet inte ska trasas sönder. Vi använder bågf l. Börja med den list som sitter på karmöverstycket, och såga sedan till listerna till sidorna.

4

Listen trycks in mot den stängda ytterdörren och fästs med galvaniserade dyckertar. Försänk samtliga spikhuvden med spikdrivare.

Tidsförbrukning

Räkna med drygt en timme.

Pris

Cirka 400 kr för tre Q-Lon lister på 240 cm på trä eller plast från t.ex. Dafa.

Svårighetsgrad

Du måste vara noggrann i alla hörn, i övrigt är det mycket enkelt att byta lister.

Tips & Tricks

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tätningslister