Här kan du se hur det genialiska ventilationsfönstret kan hjälpa dig till en bättre inomhusmiljö, utan att du behöver öppna ett enda fönster.
Och tekniken som ligger bakom är faktiskt flera hundra år gammal.
Vädrar du tre gånger om dagen med korsdrag i fem minuter åt gången året runt? Om du är som de flesta av oss så är svaret nej, och det betyder förmodligen att ditt inomhusklimat kunde vara lite bättre, speciellt vintertid.
Och hur är det med temperaturen i ditt vardagsrum och sovrum? Förlorar du värme genom dina fönster eftersom de är för dåligt isolerade? Eller har du energieffektiva fönster som i stället gör ditt hem till en bakugn varma sommardagar? Se då här:
Ventilationsfönstret eller “ryssfönstret” är ett urgammalt koncept, som bl a användes i Vinterpaladset i S:t Petersburg när det byggdes 1762. Det innehåller inte någon elektronik utan fungerar enbart med hjälp av termodynamik - eftersom varm luft alltid stiger uppåt.
Billigare än ventilationsanläggning
Om du ska byta fönster kan du fundera på om ett eller två av fönsterna i dina rum ska ersättas av ett fönster som automatiskt ger god ventilation, sommar som vinter, och som inte släpper ut värmen i kylan eller släpper in sommarvärmen i huset. Det är dokumenterat ett billigare sätt att vädra på än om du faktiskt kommer ihåg att öppna och stänga dina fönster flera gånget om dagen året runt.
Priset för ett ventilationsfönster är ett antal tusenlappar högre än för ett traditionellt isolerglas. Det är mycket pengar, men de kan snabbt visa sig vara en god investering, om du jämför med priset för en ventilationsanläggning - eller priset för att sanera för mögel.
Normal (vår och höst):
Den friska luften kommer in genom ventilen längst ner på fönstret. Den värme som tränger ut ur rummet genom fönstret värmer upp den friska luften. Solens strålar hjälper också till. Och som vi alla vet så stiger varm luft. Högst upp på fönstret leds den friska luften in i bostaden.
Vinter (under 10 grader):
Du slipper drag på vintern. Ventilen levererar automatiskt en svagare luftström, så att fönstret får mer tid att värma upp den friska luften. Forskningsinstitutet Fraunhofer-Gesellschaft har dokumenterat att man inte upplever drag mer än 60 cm bort från fönsterna.
Sommar (över 16 grader):
Frisk luft får strömma rakt in genom en bypass-ventil högst upp på fönstret. Luften mellan rutorna bidrar till att kyla ner fönstret och leds ut i det fria igen.
Vax stoppar värmen
En liten vaxmotor överst på fönstret kan utvidga och dra ihop sig beroende på temperaturen. En varm sommardag utvidgar dig vaxen och då stänger den för den ventil som skickar den uppvärmda luften mellan glasrutorna in i huset; den luft som nu inte behövs i det redan sommarvarma huset. Istället släpps denna luft ut i det fria. Samtidigt öppnas bypass-ventilen, som låter uteluften komma direkt in i huset utan att värmas upp ytterligare. När temperaturen faller till under 16 grader öppnas det upp igen så att den uppvärmda luften mellan rutorna kan komma in i huset och tillföra värme.