Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byta tröskel

Skriv ut Spara artikel

Det är inte så svårt att byta tröskel som man kan tro. Här visar golvläggaren hur man gör.

Trösklar finns färdigtillsågade. Hittar man inte en som passar precis gör det ingenting. Det går att köpa trösklar per meter. När man mäter upp för tröskeln gäller det att mäta hela vägen in under dörrkarmen, så att utstämningarna i dörrkarmen döljs helt.

Här är måttet 87 cm, som mäts upp med en vinkelhake tvärs över tröskeln, som även kallas bottenstycket. Tröskeln kapas med hjälp av en fogsvans.Nu ska vi passa in tröskeln på plats.

Bakom de gamla karmlisterna sitter det ofta ett par tappar som hindrar tröskeln från att pressas på plats. Dessa hinder ska bort. Använde ett stämjärn och hugg av tapparna bit för bit. Kom ihåg att stämjärnets vinklade del ska riktas neråt för att du ska få ett rakt snitt.

När tapparna är borta trycks tröskeln på plats. Med hjälp av en kil pressas den upp från golvet mot karmen. När tröskelns ytterände ligger an mot karmen glipar det fortfarande in mot dörröppningen.

Därför måste vi stämma ur en del av tröskeln. Golvläggaren markerar på båda sidor och sågar med en ryggsåg. Till sist stämmer han ut med stämjärnet så att snittet blir helt slätt.

För att lättare passa in tröskeln på plats under dörrkarmarna drar golvläggaren ett par tag med en hyvel så att kanterna blir en aning vinklade. Tröskeln läggs på plats och lyfts upp med hjälp av en kofot. Under tröskeln lägger golvläggaren ett par bitar masonit, som bär upp tröskeln mot karmen.

Man ska lägga masonitbitar i vardera sidan och i mitten, så att tröskeln inte ger efter när man stiger på den.Kilarna plockas bort och med hjälp av stämjärnet kapas masonitbitarna av.

Arbetet avslutas med en skugglist som gömmer springan mellan tröskel och golv. Listen spikas fast med dyckert, som försänks med en spikdrivare. Vi har nu monterat en ny dörrtröskel, som passar perfekt till dörren och som kommer att hålla i många år.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Byta tröskel
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka