Därför ska du äga en fuktmätare

Det finns flera goda anledningar till att ha en fuktmätare. I Sverige har vi ett fuktigt och ofta kyligt klimat som kan ge fuktproblem som inte syns med blotta ögat. Men en fuktmätare kan hjälpa dig.

Namnet fuktmätare säger allt. En fuktmätare visar mängden fukt i olika material, och som husägare har du ofta mycket glädje av en fuktmätare. Här går vi igenom några av de situationer där en fuktmätare är allra mest användbar.

Använd fuktmätare innan du målar på trä

En fuktmätare är särskilt bra när du ska måla för utomhusbruk. Är träet för fuktigt riskerar du att den dyrt inköpta fasadfärgen inte fäster ordentligt. Det är tråkigt både för resultatet och för din plånbok. Men det kan du lätt undvika med en fuktmätare. Innan du börjar måla ex. fasaden bör fuktmätaren visa ett vatteninnehåll under 18 procent i träet. Om fuktmätaren visar en högre procent bör målningen vänta några månader. Det beror på att du stänger in för mycket vatten, och vattnet kommer få färgen att flagna på vägen ut ur träet.

En fuktmätare räddar ditt hus från röta och svamp

Hittar du mörka områden på din träfasad kan detta indikera att det finns fukt i träet. Med en fuktmätare kan du hela tiden hålla ögonen på om fukten försvinner av sig själv, eller om det är ett kvarvarande problem. Om fuktmätaren visar att träet, trots en längre torrperiod, innehåller mer än 20 procent fukt, ruttnar det lätt och bör bytas ut. Du bör också ta reda på varför träet är fuktigt och se till att fukten inte kommer tillbaka. Kom ihåg att använda en fuktmätare för att löpande kontrollera om problemet är löst.

LÄS OCKSÅ: Så farlig är äkta hussvamp!

Fuktmätaren mäter fuktigheten i din ved

Fuktmätaren är nästintill oumbärlig om du har en kamin eller öppen spis. Färsk ny ved innehåller cirka 50 procent vatten men bör inte läggas på brasan förrän veden har ett vatteninnehåll på 18 procent. Och det tar tid innan träet blivit så torrt. Med en fuktmätare behöver du aldrig fundera på om hurvida din ved går att elda med eller inte.

Olika träsorter tar olika lång tid på sig att torka, och det kan därför vara svårt att veta när veden är klar att eldas med. Det slipper du bekymra dig om, om du har en fuktmätare. Fuktmätaren visar nämligen exakt när din ved kan användas, oavsett vilken träslag du testar din fuktmätare på.

En annan bra anledning till att använda fuktmätare till din ved är att fuktigt ved, förutom att den brinner dåligt, även utvecklar kraftig och giftig rök. I värsta fall sätter sig sot i skorstenen. Sot och tjära som samlas i skorstenen är brandfarligt, och kan vara orsaken till skorstensbrand. Allt detta undviker du genom att använda en fuktmätare som mäter fuktinnehållet i din ved.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg