Namnet fuktmätare säger allt. En fuktmätare visar mängden fukt i olika material, och som husägare har du ofta mycket glädje av en fuktmätare. Här går vi igenom några av de situationer där fuktmätaren är allra mest användbar.

Använd fuktmätare innan du målar på trä

Fuktmätare är särskilt bra när du ska måla för utomhusbruk. Är träet för fuktigt riskerar du att den dyrt inköpa fasadfärgen inte fäster ordentligt. Det är tråkigt både för träet och för din plånbok. Men det kan du lätt undvika med en fuktmätare. Innan du börjar måla ex. fasaden bör fuktmätaren visa ett vatteninnehåll under 18 procent. Om fuktmätaren visar en högre procent bör målningen vänta några månader. Det beror på att vatten alltid hittar sin väg ut, och stänger du för mycket vatten inne kommer vattnet få färgen att flagna på vägen ut ur träet.

Få en fuktmätare just nu för bara 89 kronor!

Just nu har vi ett fint erbjudande för dig. Du kan nämligen få 2 nummer av Gör Det Själv och en fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 459 kronor.

Tryck på länken och läs mer om det fina erbjudandet och se ett videoklipp på fuktmätaren: Läs mer om det fina erbjudandet och se filmklippet här.

En fuktmätare räddar ditt hus från röta och svamp

Hittar du mörka områden på din träfasad kan detta indikera att det finns fukt i träet. Med en fuktmätare kan du hela tiden hålla ögonen på om fukten försvinner av sig själv, eller om det är ett kvarvarande problem. Om fuktmätaren visar att träet, trots en längre torrperiod, innehåller mer än 20 procent fukt, ruttnar det lätt och bör bytas ut. Du bör också ta reda på varför träet är fuktigt och se till att fukten inte kommer tillbaka. Kom ihåg att använda fuktmätaren för att löpande kontrollera om problemet är löst.

Fuktmätaren mäter fuktigheten i din ved

Fuktmätaren är nästintill oumbärlig om du har en kamin eller öppen spis. Färsk ny ved innehåller cirka 50 procent vatten men bör ha ett vatteninnehåll på 18 procent, innan det är lämpligt att lägga på brasan. Och det tar tid innan träet blivit så torrt. Med en fuktmätare behöver du aldrig fundera på om hurvida din ved går att elda med eller inte.

Olika träsorter tar olika lång tid på sig att torka. Kluven furu kan torka på ett halvår, medan de mer massiva träsorterna, som exempelvis ek, kan ta upp till ett och ett halvt år på sig att bli ordentligt torrt. Det kan därför vara svårt att veta när veden är klar att eldas med. Det slipper du bekymra dig om, om du har en fuktmätare. Fuktmätaren visar nämligen exakt när din ved kan användas, oavsett vilken träsort du testar din fuktmätare på.

En annan bra anledning till att använda fuktmätare till din ved är att fuktigt ved, förutom att den brinner dåligt, även utvecklar kraftig och giftig rök. I värsta fall sätter sig sot i skorstenen. Sot och tjära som samlas i skorstenen är brandfarligt, och därför kan fuktig ved sluta i skorstensbrand. Allt detta undviker du genom att använda en fuktmätare som mäter fuktinnehållet i din ved.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få en fuktmätare för bara 89 kronor!

Just nu kan du få en fuktmätare tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för bara 89 kronor! Och den är faktiskt mycket mer än en fuktmätare. Den är nämligen en 6i1 multidetektor som innehåller avståndsmätare, metalldetektor, strömdetektor, fuktmätare, voltmeter och termometer.

Se det fina erbjudandet här: Ja, tack! Visa mig mer om 6i1 multidetektorn och det fina erbjudandet!

Här kan du också se en video, där vi demonstrerar 6i1 multidetektorns funktioner: