Lågorna från de små pinnarna värmer upp kammaren innan elden når fram till de stora vedträna. Det ger ren förbränning.

Problem:

Vi har nyligen fått en braskamin installerad i sommarstugan, så nu vill jag gärna veta hur jag tänder en brasa och hur jag eldar rätt.

Lösning:

De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbottnen och sedan stapla större vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån.

Om du i stället lägger kvistarna och de tunna pinnarna på ovansidan av vedträna så kommer lågorna från pinnarna att värma upp luften i kaminen. Därefter arbetar sig elden neråt och antänder de större vedträna. Men det är först vid 680 grader som veden brinner rent.

Fördelarna med att tända uppifrån är en renare förbränning, mindre sot i skorstenen och bättre utnyttjande av värmeenergin i veden.

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.