Lågorna från de små pinnarna värmer upp kammaren innan elden når fram till de stora vedträna. Det ger ren förbränning.

Problem:

Vi har nyligen fått en braskamin installerad i sommarstugan, så nu vill jag gärna veta hur jag tänder en brasa och hur jag eldar rätt.

Lösning:

De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbottnen och sedan stapla större vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån.

Om du i stället lägger kvistarna och de tunna pinnarna på ovansidan av vedträna så kommer lågorna från pinnarna att värma upp luften i kaminen. Därefter arbetar sig elden neråt och antänder de större vedträna. Men det är först vid 680 grader som veden brinner rent.

Fördelarna med att tända uppifrån är en renare förbränning, mindre sot i skorstenen och bättre utnyttjande av värmeenergin i veden.