Intro
Instruktion
01
Isolera bit för bit
2
Steg
I förra artikeln fäste vi vindpapp uppifrån i taket, så den ser vi nu nerifrån tillsammans med de spikreglar som sitter längs väggarna, under takåsen och parallellt med takåsen. Kontrollera diagonalmåtten i rummet så att du vet exakt var första takbrädan skall placeras. Den skall sitta parallellt med kortväggen, men du tvingas nog justera placeringen om diagonalmåtten inte är lika stora.
Sätt nu upp 5-6 panelbrädor på båda sidorna av takåsen innan du skjuter in isolering ovanför panelen.
Fortsätt sedan med ytterligare brädor och mer isolering tills du kommer fram till nästa gavel. Det gör inget om den sista brädan i taket inte sluter tätt mot gaveln eftersom den isolerade väggen är så tjock att den senare döljer eventuella springor mellan takpanel och gavel.
Mät, markera och bunta så mycket som möjligt av virket i förväg.Eftersom stugan levereras utan invändig beklädnad måste du själv räkna ut hur mycket trä som går åt. Beställ virket i god tid och välj så kvistrent trä som möjligt.
Skjut in isoleringen ovanför takpanelen när du har satt upp 5-6 brädor. Använd handskar och gärna även ansiktsmask. Sätt upp ytterligare brädor, skjut in mer isolering osv. tills du kommer till nästa gavel. Om huset skall användas som bostad krävs tjockare isolering och en ångspärr av plast mellan isoleringen och takpanelen.
02
Panelen fästs med synliga spikar
6
Steg
Det finns två anledningar till att välja stående panel i bastun. För det första slipper man skarvar eftersom panelen lätt kan sågas i bitar på cirka 240 cm. För det andra kan ev. vattenstänk lättare rinna ner från väggen.
Den stående panelen kräver liggande reglar och dessa spikas fast med ett centrumavstånd på 60 cm. Då passar isoleringsskivorna (som är 56,5 cm breda) precis mellan reglarna. Den översta regeln fästs precis under takpanelen, och den nedersta vid golvet.
Här är isoleringen endast 45 mm tjock och vi väljer därför 45 x 45 mm reglar att fästa panelen på. Önskar du tjockare isolering väljer du tjockare reglar (som passar till isoleringen).
Alla panelbrädor är färdigkapade i rätt höjd till de två långsidorna så det går ganska fort att fästa brädorna. Den sista brädan mot kortväggen behöver inte sluta tätt mot kortväggen. En eventuell springa döljs av panelen på kortväggen när den är på plats.
När långsidorna är klädda spikar vi upp reglar på kortsidorna. De första två fästs under snedtaket och därefter fästs fyra reglar med ett centrumavstånd på 60 cm räknat nerifrån.
Spika fast reglar med ett centrumavstånd på 60 cm på väggen. Fäst en regel nertill längs golvet och en upptill under taket och två reglar däremellan. Vänta med att regla kortsidorna tills långsidorna är klara. Då blir det lättare att få snygga hörn eftersom panelen bara behöver skjutas mot varandra.
Sätt isoleringen på plats. Den skall sitta en aning i spänn men du får inte pressa ihop den. När du har isolerat hela väggen är det dags att spika upp panelen.
Här används synlig spikning, eftersom panelen är så tunn att det finns risk att den spricker om spikarna fästs i noten. Varje spik försänks ett par millimeter med spikdrivare. Det räcker med en spik i varje bräda.
Regla upp kortsidorna och fäst reglarna 8-10 mm från panelbrädorna på långsidorna. Det gör inget om reglarna under snedtaket inte täcker hela vägen. Den stående panelen fästs ju i de övriga fyra reglarna också.
Ena kortväggen är isolerad och klar för montering av den stående panelen. Panelen i både tak och långsidor har redan spikats på. Här ser du tydligt hur spikreglarna placeras på kortväggen.
03
Med utsikt ut över sjön
9
Steg
Det är viktigt att planera arbetet så att delmomenten utförs i rätt ordning. I vårt fall hade bastulavarna beställts i hela kortväggens bredd och därför var det nödvändigt att bära in dem innan mellanväggen av glas sattes upp. Vi väntar dock med att sätta fast lavarna.
Eftersom bastun ligger precis intill en sjö vill vi ha glädje av den sköna utsikten, även när vi bastar. Vi beslöt därför att väggen mellan omklädningsrummet och bastun skulle vara av glas. Det förstärker vildmarkskänslan när man ser rätt ut från bastulavarna.
Glasväggarna beställdes av Tylö liksom både lavar och vedkamin.Väggarna ingår i en serie som heter Alu Line Edition och finns i standardutföranden. Vi valde dock specialmått (mot ett mindre tillägg) som var anpassade till stugans invändiga storlek.
Vi började med att markera exakt var väggen skulle stå. Därefter mätte vi höjden på glaspartiet och reglade upp ovanför partiet för en isolerad vägg med panel på bägge sidor.
Både den vågräta regeln och de två i taket geringssågades i ändarna. När reglarna hade spikats fast i taket limmade och spikade vi fast den vågräta regeln så att vi fick en »takstol».
Glaspartierna ställdes på plats och fixerades tillfälligt med snabbtvingar, både med varandra och med den vågräta regeln upptill samt en tillfällig spikregel på golvet. Däefter skruvades partierna fast i stugans långsidor samt i den vågräta regeln mellan väggarna.
Därefter är det dags att isolera trekanten ovanför glaspartiet samt att spika fast panel. Vi låter panelen gå ner några millimeter utanför glaspartierna och avslutar med en hörnlist som döljer ändträet. På golvet fästs en kvartslist mot glassektionerna.
Markera var glasväggen skall stå och loda in med hjälp av vattenpass och en spikrak profil eller skena. Dra ett streck på väggen mellan golvet och taket.Var sedan så noga du kan och överför markeringen till väggen mittemot, där den andra änden av glasväggen skall fästas.
Spika fast reglar i taket och geringssåga ändarna på takreglarna och den vågräta regeln, så att du kan limma och spika ihop dem på plats. Slå en spik snett uppåt genom den vågräta regeln så att spiken fäster i den regel som takpaneln har monterats på.
Fäst tillfälligt en regel på golvet och fixera sedan glassektionerna med snabbtvingar i reglarna och i varandra. Justera in glassektionerna så att de står lodrätt.
Borra hål i profilerna för skruvar som kan fixera profilerna på väggen (om det inte redan finns hål i profilerna). På samma sätt borrar du hål för ihopskruvning av de olika glassektionerna. Har du valt standardsektioner levereras de förborrade.
Håll fast skruven på bitsen med antingen en bit plastslang eller som här ett tillbehör eller specialskruvmejsel. Det är irriterande att tappa ner skruvarna i den ihåliga profilen. Hålet i profilen täcks efteråt med plastproppar.
Skruva fast profilerna i den vågräta regeln från vägg till vägg. Det är extra viktigt ovanför dörren. Väggen blir styv när du har fäst panel på båda sidorna av väggen.
Isolera väggen ovanför glaspartiet och fäst sedan stående panel på reglarna. Låt panelen gå ner några millimeter över aluminiumprofilen. Det tar sin tid att finsåga panelbrädorna mot taket, men det lönar sig att vara noggrann.
Täck ändträet med en hörnlist (L-profil) och fäst den med små dyckertar eller starkt montagelim. Nertill, mellan golv och profiler, avslutar vi med en liten kvartslist.
04
Sätt ben under bastulavarna
2
Steg
Lavarna har vi beställt färdiga från Tylö och de levereras med en stödkonstruktion som skruvas fast i väggen. Men lavarna är rätt långa eftersom de går från långsida till långsida i huset, och det kan sitta många på varje lave. Genom att snickra ett par ben kan vi avlasta trycket på väggen.
Till att börja med sågar vi till fem regelstumpar som monteras mellan och under de medföljande stöden på väggen, så att stöden liksom vilar på golvet. Därefter snickrar vi ett par ben med exakt samma utförande som vi sätter mitt emellan långsidorna och sedan kan lavarna lyftas på plats.
De medföljande stöden (A och B) skruvas fast på väggen tillsammans med stoppklossarna (C) som ser till att lavarna inte ramlar ner. Mellan och under stöden sätts fem regelbitar (D) som också skruvas fast i väggen. En likadan konstruktion snickras och sätts som ben mittemellan de två väggarna.
05
Säker montering av en vedeldad kamin
9
Steg
Det kan finnas flera skäl till att välja en vedeldad kamin i stället för en vanlig elektrisk kamin. Kanske gillar man doften eller röken, kanske föredrar man en gammaldags lösning. I vårt fall var valet lätt. Här finns ingen el så det måste bli en vedeldad bastukamin.
Installationen kräver att man fokuserar på brandsäkerhet, och även om det medföljer en tydlig monteringsanvisning så tog vi kontakt till den lokale skorstensfejarmästaren. Denne skall alltid kontaktas när man avser att installera en vedeldad kamin av något slag, och dessutom kan man få värdefulla tips.
Grundregeln är att det skall vara minst 1 meter mellan kaminen och närmaste brännbara material. Detta avstånd kan minskas väsentligt om det brännbara materialet ytskyddas med t.ex. plåt med bakomliggande luftspalt.
Vi har i stället valt minerit. Den kan köpas på byggmarknader, kan figursågas med sticksåg och kan till och med målas (om man vill det). Den första skivan lägger vi på golvet och nästa monterar vi på väggen bakom kaminen. Storleken på skivorna beror på avståndet från kaminen till brännbart material. Skivan skall skruvas fast på väggen med en luftspalt så att luften kan cirkulera mellan skivan och väggen. Avståndet löser vi med långa skruvar och 40 mm långa bitar av kopparrör på skruvarna. Men skivan är tung så skruvarna kan i längden inte hålla skivan och därför sätter vi den på den skiva vi redan har lagt på golvet. För att skapa luftcirkulation borrar vi ett antal hål nertill längs kanten på skivan.
Kaminen skall stå på eldfasta stenar. Sätt kaminen på plats och mät dig fram till var stenarna skall placeras. Lyft bort kaminen och fäst stenarna med husfix eller kakelfix. Låt bruket härda ett dygn innan kaminen sätts tillbaka.
Håll ett lodsnöre mot taket så att lodet hamnar exakt i mitten av rökröret. Vänta tills lodet slutat svänga och sätt ett märke i taket.
Borra igenom taket med ett långt borr exakt i märket. Håll borrmaskinen så att borret är lodrätt. Be en medhjälpare säga till när borret kommit genom taket.
Klipp en mall i skorstensrörets tjocklek och lägg till cirka 20 mm. Även om röret är isolerat skall det nämligen finnas en luftspalt runt det. Om det medföljer en mall kan du använda den. Med mallen markerar du både på innertak och yttertak. Se till att centrum på mallen är mittför borrhålet.
Såga hål i taket med sticksåg. Vi köpte en billig, batteridriven såg. Den fungerade utmärkt när vi hade ersatt sågbladet med ett märkesblad. Har du ingen sticksåg kan du borra flera hål tätt intill varandra och fila kanterna släta.
Skorstensröret kapas till önskad längd. Använd en tuschpenna eller kritpenna för att markera sågspåret. Om du viker ett papper runt röret och ser till att kanterna överlappar varandra så får du ett abslut rakt spår tvärs över röret.
När skorstenspipan är på plats krängs tätningen ner runt röret. Det är tjock gummiduk som följer med röret. För att det skall bli tätt mot taket fästs gummiduken i takmassa.
När man har skurit hål i takpappen sågar man ett hål som är större än skorstenspipan för att det skall vara en liten luftspalt runt den. Det gör inget att underlagstaket av brädor blir synligt för de skyddas när man trätt gummiduken över skorstenen och fäst den på taket med takmassa.
06
Socklar och foder utan synliga skarvar
3
Steg
Arbetet med bastun avslutas med att socklar och foderlister monteras. Hade detta varit i en bostad kunde vi ge-ringssåga alla ändar och på så sätt få snygga vinklar och hörn.
I en bastu kommer listerna däremot att torka - och när de torkar så krymper de och då glipar skarvarna. Vi väljer därför en annan lösning. Den kan du även använda där väggmaterialet ger efter och när virket känns fuktigt och inte hunnit att acklimatiseras när listerna monteras.
Montera den ena sockeln när du har sågat den vinkelrät i bägge ändarna. Låt listen gå hela vägen ut till väggen.
Nästa sockel geringssågas 45 grader. Håll änden mot en profilerad bit och markera var den gerade kanten möter biten. Fasa av den geringssågade kanten med sticksåg och finjustera med en vass kniv.
Material
TILL INNERTAK:
• 13 x 120 mm profilerad panel, cirka 12 kvadratmeter
• Isolering (45 mm tjock), cirka 12 kvadratmeter
TILL INNERVÄGGAR:
• 13 x 70 mm bastupanel, cirka 20 kvadratmeter
• Isolering (45 mm tjock), cirka 20 kvadratmeter
BASTUINREDNING:
• 2 lavar
• Vedeldad kamin, modell Tylö modell KL 16
• 12 mm mineritskivor, cirka 4,2 kvadratmeter
• Eldfast tegel, 15 stenar
• Kopparrör
• Skruvar
• 3 m skorsten, Tylö E3-100
GLASVÄGG:
• Alu Line Edition i specialmått (från Tylö)
• 45 x 45 mm reglar, 10 m
• Profilerad panel, 2 kvadratmeter
• Hörnlist, 21 x 21 mm, cirka 6 m
Dessutom:
• 16 x 95 mm allmogesockel, 15 m
• Diverse lister och regelstumpar
• Takmassa eller takkitt i patron
• Skruvar, 4 x 50 mm och 5 x 70 mm
• Dyckertar, 40 mm och 55 mm
• Kakelfix eller husfix
VERKTYG:
• Skruvdragare/borrmaskin
• Sticksåg,
• Geringssåg
• Installationsborr
• Fogsvans
• Hammare
• Hobbykniv
• Isolerkniv
• Lodsnöre
• Spikdrivare
• Tumstock och vattenpass
Dessutom andningsskydd och handskar.
Återförsäljare:
Lavar, vedeldad kamin, skorsten och glasvägg har beställts av Tylö, tel. 035-10 00 80, www.tylo.se
Prisbild (cirkapriser):
Vedeldad kamin, 3000 kr
Lavar, 2000 kr
Skorsten, 4500 kr
Glasvägg, 13600 kr
Panel, isolering, övrigt material, 6900 kr
Totalt cirka 30000 kr