Gör det själv – badtunna vid skogssjö

När badtunnan är klar kan den användas året runt eftersom den är försedd med en vedeldad kamin som värmer vattnet till önskad temperatur. Här kan vi hämta vatten från sjön men det går förstås lika bra att ta det från en kran. Tunnan kan snickras ihop på en dag av en person om bara underlaget är klart.

Det finns två sätt att köpa badtunna på – färdigmonterad eller i byggsats.

Ett gott råd är att välja den i byggsats. Då slipper du besvär med transport av en cirka tre meter bred och en meter hög tunna och dessutom kan du spara en hel del pengar. Byggsatsen är billigare och du får till på köpet nöjet av att bygga själv.

Badtunna kräver stabilt underlag

Underlaget för badtunnan är viktigt. När den är fylld väger den cirka 2 ton. Du måste därför se till att du har ett mycket stabilt underlag som dessutom skall vara fullständigt vågrätt.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du rätt underlag till din badtunna.

Tänk också på att marken runt tunnan måste tåla att du släpper ut nästan 2000 liter vatten när du tömmer tunnan för rengöring. Se eventuellt till att det finns avloppsrör som leder vattnet till en brunn.

Byggbeskrivning till badtunna

Byggsatsen består av många delar, men du får inte bli nervös. Det är lätt att följa monteringsanvisningen, men innan du kommer så långt sätter du dig i lugn och ro och studerar den cd som följer med.

På den finns en film som förklarar det mesta. Det är väl använd tid framför datorn!

Alla leverantörer tillhandahåller kanske inte cd med film, men vi har erfarit att det är vanligt med video-, cd- eller dvd-instruktioner till byggsatserna.

Ladda ned hela artikeln och se hur du gör.

OBS: Leverantören av den badtunna vi har byggt i artikeln i Gör Det Själv nr. 10, 2005 existerar inte längre. Men det finns fler företag som levererar badtunnor som byggsats, exempelvis Korisk-Fiiber.

Badtunnan tar form i takt med att de lodräta stavarna knackas på plats. Det är ett både lätt och skojigt arbete som du klarar ensam. Du behöver dock en gummihammare och ett vattenpass.

Badtunnan tar form i takt med att de lodräta stavarna knackas på plats. Det är ett både lätt och skojigt arbete som du klarar ensam. Du behöver dock en gummihammare och ett vattenpass.

Badtunnans ryggstöd skyddar mot ugnens värme

Badtunnans ryggstöd monteras med två stående reglar på var sida om ugnen. Det skyddar badgästerna mot ugnens värme.

SERIE: Bygg friggebod, bastu och badtunna


Vid en fantastisk byggtomt vid en sjö långt inne i skogen byggde vi en friggebod som vi inredde till en bastu, samt en härlig badtunna. Se alla delarna av projektet här
DEL 1: Bygg grund till badtunna och stuga på naturgrundDEL 2: Bygg en stuga som byggsats på en dagDEL 3: Inred en friggebod till en bastuDEL 4: Bygg din egen badtunna (den här artikeln)