Intro
Instruktion
I byggsatsen finns några tryckimpregnerade reglar och dessa lägger vi på den plattform som vi tidigare har gjort i ordning. Följ monteringsanvisningen när det gäller avstånd mellan reglarna.
Ovanpå reglarna lägger vi sedan golvbrädorna undan för undan. Lägg märke till att brädorna inte skall limmas eller spikas ihop.Vi knackar i stället ihop dem med slagkloss och gummiklubba. Inga hårda slag - det gäller att inte skada kanterna för då kan det lossna stickor, och dessa får du i fötterna när du badar.
För att golvbrädorna och reglarna inte skall flytta sig när du knackar ihop brädorna, kan du fästa en av reglarna och en av brädorna med tvingar.
Brädan med avloppsventilen placeras så att den hamnar vid sidan av kaminen och något bakom ryggstödet.
Kontrollera att golvet ligger vågrätt eller sluttar mycket lätt mot bottenventilen. Se också efter att golvreglarna ligger med rätt avstånd.
Golvbrädorna knackas ihop med gummiklubba och för att kanterna inte skall skadas använder vi en slagkloss. Den är så lång att den går tvärs över minst två golvreglar för då fördelar den slaget på brädkanten.
När golvet är klart drar du ett blyertsstreck 15 mm innanför kanten på golvet hela vägen runt om. På den kortaste golvbrädan spänner du sedan fast en tving. Då fungerar tvingen som stopp när du undan för undan knackar fast de stående listerna som utgör sidor i badtunnan.
Vår leverantör hade sänt med en extra stav. Det första vi gjorde var att lägga den åt sidan, så att vi inte av bara farten skulle försöka knacka in denna också.
Ta därefter en av stavarna och tryck fast den längs strecket, fortsätt med nästa och knacka in den till strecket innan den slås ihop med den första staven.
Det är viktigt att alla stavar knackas in till strecket på golvet, för det skall nämligen finnas ett litet mellanrum mellan golvet och bottnen i stavens not för att alla stavar skall kunna dras på plats med tunnbanden. Det nedre tunnbandet träs på runt tunnan innan den sista staven knackas på plats. Slå i fyra spikar runt om tunnan 50 mm från stavarnas nedre kant så att tunnbandet kan vila på dem. Slå inte igenom spikarna för de tas bort när tunnbandet har dragits åt. Justera tunnbandet så att spännskruven hamnar vinkelrätt mot bottenbrädornas kortändar. Då drar det brädorna på bästa sätt.
När bandet ligger löst på spikarna sätts sista staven på plats. Är det trångt får du knacka ihop stavarna hela vägen runt en gång till och därefter skjuta ner staven och knacka in den mot brädorna innan du drar åt tunnbandet.
Det övre tunnbandet placeras 18 cm från ovankant och fästs på samma sätt.
Knacka in varje stav till strecket som du har dragit 15 mm från kanten på golvet. Slå lätt med gummiklubba. Vanlig hammare gör fula märken på träet. Använd ev. slagkloss för att skydda träet.
När brädorna står rakt knackar du ihop dem med varandra. Även nu gäller det att skydda kanterna så att de inte skadas. Var noga med att alla brädor knackas in lika mycket och att de står lodrätt.
Badtunnan tar form i takt med att de lodräta stavarna knackas på plats. Det är ett både lätt och skojigt arbete som du klarar ensam. Du behöver dock en gummihammare och ett vattenpass.
Det nedre tunnbandet träs på över stavarna innan den sista staven har satts på plats. När du sedan har knackat fast staven och dragit åt tunnbandet en aning är det dags att trä på det övre tunnbandet.
Tunnbandet dras åt med hjälp av en lång gängad stång och ett par muttrar. Dra åt med en ringnyckel tills stavarna drar ihop sig. Du måste antagligen hjälpa till genom att knacka ihop några av stavarna med gummihammaren. Fortsätt att dra åt skruvarna i de två tunnbanden men använd inte överdriven styrka eller våld.
Det är hur lätt som helst att montera den vedeldade kaminen. Börja med att bestämma dig för från vilken sida du vill mata in vedklampar. Därefter vänds kaminen så att inget av benen eller den undre delen hamnar precis ovanpå bottenventilen. Det fiinns fyra fästen på just denna kamin som används för fastskruvning i badtunnan.
Märkligt nog är fästena helt raka så du måste bocka dem med tång eller hammare för att de skall följa den svängda väggen i tunnan.
Ställ sedan kaminen på två distansklossar och fixera den tillfälligt genom det ena av fästena.
Kolla att ingen av skruvarna hamnar i en skarv mellan två stavar och att ved- intaget hamnar minst 40 mm ovanför badtunnans färdiga kant så att det inte kan komma in vatten i eldstaden för då slocknair ju elden. Distansklossarnas tjocklek beror på om du avslutar tunnan med en sarg ovanpå stavarna.
Om du har mätt rätt så hamnar ingen av skruvarna i något av tunnbanden. Skruva fast kaminen och ta därefter bort klossarna. Glöm inte att skruva fast handtaget i kaminlocket.
Rökröret lyfts lätt på plats och träs bara på den stos som sticker upp.
OBS! Viktigt: Du får aldrig elda i kaminen utan att ha fyllt tunnan med vatte. Kaminen är tillverkad av aluminium och tål inte värmen, så kaminen smälter om den inte kyls av vatten runt om!
Bocka beslagen med tång eller hammare så att de följer rundningen på badtunnan. Det går lätt och du behöver inte ta i. Bocka lite i sänder och prova om rundningen passar innan du bockar alla beslag.
Ryggstödet har en ganska enkel konstruktion - två upprättstående reglar och sex vågrätt monterade brädor. Utformning och montering kan dock skilja sig från badtunna till badtunna.
Vår modell levereras med reglar och tillhörande fästen. Placera reglarna så att de står på var sin sida av kaminen och i rak linje med denna. Ställ reglarna på samma distansklossar som du använde till kaminen och kolla att reglarna står lodrätt. Markera på kaminen för fästena med penna. Borra 8 mm hål för skruvarna och fäst beslagen i kaminen.
Fäst nu den översta vågräta brädan kant i kant med ovankanten på reglarna. Sätt sedan brädorna med cirka en brädas mellanrum neråt och kontrollera fortlöpande att brädorna sitter vågrätt.
Placera de två stående reglarna i ryggstödet på var sin sida av kaminen och se till att de står i rak linje utanför kaminen. Justera in dem lodrätt och markera på kaminen för beslagen som hör till.
De liggande brädorna i ryggstödet fästs med två skruvar i varje regel. Innan du drar i skruven helt kontrollerar du att brädan sitter vågrätt. Vi håller här cirka en brädas avstånd mellan varje bräda.
Avsluta tunnan upptill med en sarg. Dels skyddar den kortänden på alla stavarna, dels skyddar den benen på dig och din familj när ni kliver i och ut ur tunnan. Sargen kan beställas eller också snickrar du den själv av hyvlat tryckimpregnerat trä med avrundade kanter. Vill du lyxa lite kan sargen göras av ädelträ.
Material
MATERIAL TILL EN BADTUNNA – UTÖVER PLATTFORMEN
• Ett par plankbitar
• 8–12 spikar (som tunnbanden kan vila på under montering)
Byggsats:
• Komplett badtunna med vedeldad kamin och alla tillbehör
Prisbild
Cirka 13 000 kr
OBS: Leverantören av den badtunna vi har byggt i artikeln existerar inte längre. Men det finns fler företag som levererar badtunnor som byggsats, exempelvis Korisk-Fiiber._
VERKTYG:
• 8 mm träborr
• Blyertspenna
• Blocknycklar
• Borrmaskin
• Gummiklubba
• Hammare
• Snabbtvingar
• Vattenpass
Video
Tips & Tricks
Har du fått med allt du behöver?
Gå igenom monteringsanvisningen och pricka av varje del så att du är säker på att du har alla delar innan du sätter igång. Plocka också fram alla verktyg du behöver och jämför med tillverkarens arbetsanvisningar.
Låt tunnbanden vila på spikar
För att det undre tunnbandet skall hamna rätt när du trär på det fäster du 4-5 spikar runt tunnan exakt 50 mm från stavarnas underkant. Slå inte i spikarna så djupt att de går igenom stavarna - de skall bara hålla tunnbandet på plats medan du drar åt det och efteråt dras de ut igen. Vid montering av det övre tunnbandet gör du likadant, fast nu skall spikarna placeras exakt 18 cm under den övre kanten på de stående stavarna. Det går förstås lika bra att använda skruvar i stället för spikar.
Innan du till sist drar åt tunnbanden kontrollerar du för säkerhets skull att tunnbanden sitter vågrätt.
Tunnbanden är galvaniserade så de behöver inte rostskyddas, men om du vill kan du måla dem med metallfärg.
Fixera ryggstödet med tvingar
När de lodräta reglarna har monterats och du skall sätta upp de vågräta brädorna så har du nytta av ett par tvingar. Justera in en bräda så att den sitter vågrätt och spänn fast den med snabbtvingar. Förborra och fäst sedan brädan med 35-40 mm rostfria skruvar. Det är viktigt att du väljer rostfria skruvar eftersom vanliga galvaniserade skruvar kommer att rosta efter ett tag i vattnet.
Badtunnan kan lyxutrustas
Det finns en mängd mer eller mindre nödvändiga tillbehör till badtunnor. Bland de mer praktiska är sittbänkar samt trappa som gör det lättare att komma i och ur tunnan.
Ett av de kanske mest onödiga tillbehören är en sorts parasoll med klar plast. När parasollet fälls upp får du ett genomskinligt »tak».
Om du inte fyller tunnan med vatten från en kran så kan du - som här - ta vatten från en sjö. Till det behöver du en bra pump, helst en modell som du sänker ner i sjön. Glöm inte att filtrera
sjö- och havsvatten.
Ett reningsfilter kan tyckas onödigt men om du vill spara på naturresurserna och använda vattnet så länge som möjligt kan ett enkelt reningsfilter med pump vara lösningen. Sådana tillbehör används också till dammar.
Belysning i badtunnan
Om du har tänkt använda badtunnan på kvällar och andra tider när det är skymning eller mörkt så kan du komplettera med belysning. Använd i så fall samma sorts belysning som till trädgårdsdammar och fontäner.
Badregler - Badtunnor och barn
Det finns en regel som är viktig och som du alltid skall följa: Barn får aldrig bada ensamma!
Och när alla har badat skall tunnan täckas över med ett hårt, fast lock som barn inte kan lyfta av. Detta är extra viktigt om du själv har barn eller om badtunnan står på en tomt som inte är inhägnad. Om du bor i ett villa- eller radhusområde är risken stor att barn lockas av din badtunna.
Även om en badtunna inte är lika stor som en swimmingpool så gäller samma regler beträffande bad- och barnsäkerhet.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


