Bastu

En bastu är mysig och skapar välbefinnande, och så är det naturligtvis även hälsosamt att basta. Så varför inte bygga din egen bastu? Här lär du dig att bygga en bastu själv. Du hittar inspiration till att bygga bastu och du får goda råd om vad du behöver veta när du ska sätta igång ditt bastuprojekt.

  Vad är bastu bra för?

  Det är inte bara behagligt och mysigt att bada bastu - det är faktiskt även nyttigt för kroppen.

  En studie från Finland visar nämligen att det kan ha en positiv effekt på hjärtat och högt blodtryck om man bastar varje vecka.

  Det finns många fördelar med en bastu och du kan mycket väl bygga en bastu själv.

  Bygga bastu - hur?

  Det måste inte vara svårt att bygga bastu själv, även om det inledningsvis kan verka vara ett stort projekt.

  Många tror felaktigt att en bastu i bostaden räknas som ett våtrum och att man därför måste bygga efter samma regler som när man t ex bygger badrum. Faktum är att en bastu är ett väldigt torrt rum och att bastu inte beskrivs i branschreglerna för våtrum.

  Det enklaste sättet att bygga bastu på är att börja med en separat bastustuga.
  I den här byggbeskrivningen kan du se hur vi har byggt en bastu i en friggebod.

  Hur mycket kostar det att bygga en bastu?

  Det finns i dag en rad alternativ om du vill ha din egen bastu. Den klart dyraste lösningen är att köpa en färdigbyggd bastu som levereras till dig och monteras av experter.

  Det finns dessutom många bastu byggsatser på marknaden, men de är inte heller den billigaste lösningen.

  Du kan spara mycket pengar på att bygga bastu själv, och då får du den också exakt som du vill ha den. Du bestämmer själv allting ner till minsta detalj, bland annat hur den ska inredas. Satsar du t ex på den klassiska stilen med traditionell bastudörr och bastulavar? Eller gillar du hellre en modern spaupplevelse?

  Kan man bygga bastu utan bygglov?

  När du ska bygga bastu måste du som alltid ta hänsyn till reglerna kring komplementbyggnader som t ex friggebod som får vara max 15 kvm stort och attefallshus som får vara max 30 kvm stort.

  Det finns även en rad andra krav och regler för bastu som måste följas. Det handlar bland annat om isolering, ventilation och att dörren ska gå utåt.

  Dessutom är det viktigt att tänka igenom brandsäkerheten ordentligt. Ett bastuaggregat bör placeras nära dörren.

  Bygg själv bastu - bra att veta

  Din bastu måste naturligtvis ha en värmekälla.

  Här kan du välja om du ska ha en infraröd bastu, en bastu med elektriskt aggregat eller en traditionell vedeldad bastu.

  I en infraröd bastu skickas ljus ut som strålningsvärme. Infraröd bastu är en modern men inte särskild vanlig lösning för privatpersoner.

  Vanligast är nog en bastu som värms av ett elektriskt aggregat. Det kräver naturligtvis att el har dragits till bastun om du väljer den lösningen.

  Om man gillar den traditionella doften av rök och ved är det läge att bygga en vedeldad bastu. Med en vedkamin i bastun måste man komma ihåg att fokusera på brandsäkerheten.

  Det är en riktigt bra idé att i god tid ta kontakt med den lokala sotaren, som ändå alltid måste godkänna anläggningen, om man har planer på att installera en vedkamin.