Tomten ligger ensligt och en bra bit in i vildmarken. Här finns inga grannar på flera kilometers avstånd. Ja, här finns inte ens bilväg hela vägen fram till tomten.

Men här är lugn och ro, och det är endast susandet från de majestätiska granarna och de slanka, vita björkarna som bryter tystnaden tillsammans med det stilla kluckandet från de små vågorna på sjön.

Placera underlaget rätt

Här – mitt i idyllen – skall vi bygga en vedeldad bastu och en badtunna. Helst så nära sjön som möjligt. Läget är viktigt och placeringen är halva upplevelsen, när man sedan badar eller bastar.

Innan vi bestämmer oss för placeringen följer vi solens vandring en hel dag för att se var det är skugga och var det är sol. Vi provgräver också på flera ställen för att undersöka marken. Finns det stora stenar i marken? Är den vattenfylld? Hur djupt kan man gräva?

Underlaget är viktigt eftersom det bestämmer vilken slags plattform – eller grund – som vi skall välja till bastun och badtunnan.

Gör först en mall – sedan själva underlaget

För att hitta en idealisk placering snickrar vi en mall i samma storlek som de blivande plattformarna. Därefter flyttar vi mallen till olika ställen på tomten.

När vi har hittat en plats både för bastustugan och badtunnan knackar vi ner pinnar i marken som markeringar.

För att få ett så plant underlag som möjligt är det nödvändigt att såga ner ett par små träd och buskar. Rötterna skall bort för annars finns risk att de växer upp och skadar bygget.

Oavsett vilken av de två plattformarna man väljer är det nödvändigt att gräva bort det översta lagret jord. Vi skall nämligen ner till fast mark. Eftersom vi senare vill återställa marken så lägger vi mossa och ris åt sidan.

Underlag på balkskor

När mallen har lagts ut och nivellerats vågrätt ser vi snabbt hur höga plintarna skall vara.

Om du gjuter plintar själv, så börjar du med hörnplintarna.

Fäst sedan övriga balkskor i mallen så att de hänger löst i gjutformarna. Då får du automatiskt rätt vinkel och höjd på balkskorna när du fyller formarna med betong.

Vi väljer färdiga plintar – det är oftast det enklaste. En plint bör stå frostfritt men vi kan inte gräva mer än 40–50 cm ner innan det tränger upp vatten.

Man kan också riskera att en stor sten eller en klippa gör det omöjligt att gräva djupare. Därför måste plinten isoleras för att tjälen inte skall lyfta den.

Ladda ned hela artikeln och se hur du gör.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Gjut världens enklaste plintgrund

Reglarna ligger direkt på plintarna för att få maximalt stöd. Det innebär att järnen på plinten sticker upp och därför skall kapas en bit. Det görs här med bågfil.

Reglarna ligger direkt på plintarna för att få maximalt stöd. Det innebär att järnen på plinten sticker upp och därför skall kapas en bit. Det görs här med bågfil.

SERIE: Bygg friggebod, bastu och badtunna

Vid en fantastisk byggtomt vid en sjö långt inne i skogen byggde vi en friggebod som vi inredde till en bastu, samt en härlig badtunna. Se alla delarna av projektet här:

DEL 1: Bygg grund till badtunna och stuga på naturgrund (den här artikeln)
DEL 2: Bygg en stuga som byggsats på en dag
DEL 3: Inred en friggebod till en bastu
DEL 4: Bygg din egen badtunna