Så här monterar du en inbyggd cistern

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
10.000 kronor

Intro

OBS: Den här beskrivningen är en del av ett större tema.
Se hela temat här: Nytt badrum ända från början

Vi ska ha en vägghängd toalett med inbyggd cistern. Det är en stilren och lättstädad lösning.

Vi har här valt en cistern från Geberit. Oavsett vilken modell du väljer måste du följa den medföljande beskrivningen noga. Även om monteringen i huvudsak är densamma så finns det alltid små (och viktiga!) detaljer som varierar från märke till märke.

Vi rekommenderar att du ser till så att du kan komma åt att serva din cistern, t ex om den kalkar igen eller någon reservdel måste bytas. På vissa modeller kan du komma åt genom att ta bort panelen med spolknappar, men det gäller inte alla.

Instruktion

01
Inbyggd cistern 9 Steg

1

Gör en provmontering innan du sätter igen väggen. Här vill vi gärna ha större avstånd till handfatskommoden, så vi flyttar cisternen tio centimeter åt vänster.

2

Hålet i syllen utvidgas med ett stämjärn för att göra plats för en böj. På så sätt kan cisternen flyttas lite.

3

Cisternen sätts på plats när avloppet har anpassats och fibergipsskivor har satts på väggen runt det utrymme som cisternen ska placeras i.

4

Vattenanslutningen monteras så att vi är säkra på att pexslangen når. Det är dessutom mycket lättare att göra det nu, när cisternen ännu inte har monterats i väggen.

5

Kontrollera att cisternen står lodrätt och att höjden stämmer med markeringen som tillverkaren har satt på stolpen. Kom ihåg att markeringen avser höjden på det färdiga klinkergolvet.

6

Toalettstolens slutliga höjd bestäms. Ska höjden vara högre än de normala ca 42 cm, justeras benen högre nu. Kom ihåg att ta hänsyn till höjden på den valda toalettsitsen. Spänn fast benen med en skiftnyckel.

7

Nu ska avloppsröret monteras. Böjen sågas av i passande längd med en fogsvans.

8

Ta bort spår från sågningen med en hobbykniv eller sandpapper. Gnid lite diskmedel på röret, så går det lätt att få på det på röret i golvet.

9

När rören är på plats ställs ramen in och skruvas fast med de medföljande monteringsbultarna.

02
Sätt fast cisternen innan du sätter igen 6 Steg

1

På högra sidan om cisternen ska en stolpe monteras så att cisternen kan spännas fast på båda sidor. I det här fallet behöver det sågas ut för vattenröret där det har dragits till cisternen.

2

Förborra för de bultar som ska hålla stolpen på plats upp till cisternens ram. Borra hål för bultarna i stolpen.

3

Stolpen spänns fast med en bult och mutter i själva cisternens ram. Lägg märke till utsågningen för vattenröret.

4

När cisternen är på plats, skruvas stolpen fast i underlaget med kraftiga vinkelbeslag.

5

För över följande mått till väggskivan: Cisternens spolplatta, vattenoch avloppsrör samt bultarna till toalettstolen. Klämman som håller avloppsröret på plats i cisternen sätts ner över röret och klickas fast.

6

Nu kan du passa in den sista väggskivan och stryka lim längs skivkanterna innan du sätter den anpassade skivan på plats.

03
Sätt igen väggen och förbered för kakel 4 Steg

Nu återstår bara att sätta igen väggen, så att cisternen döljs. Eftersom vi här klär väggarna med fibergipsskivor ska de både limmas och skruvas.

Därför är det också extra viktigt att den sista skivan har kapats exakt, så att alla hål för avlopp etc sitter där de ska. För när väl skivan har limmats fast är det bökigt att ta bort den igen. Därför måste den först provmonteras - alltså sättas på plats utan lim och skruvar. Då kan den justeras, om nödvändigt, innan det är för sent.

1

Väggskivan skruvas fast i träramen runt cisternen. Lim har satts på skivans kanter.

2

Limmet ska väldigt gärna sippra ut längs kanterna när du skruvar fast skivan. Då har du strukit på tillräckligt med lim.

3

Skrapa bort överflödigt lim med en spackel. Helst inom en timme efter limningen. Kolla också efter skruvar som sticker ut genom att dra med spackeln över väggarna.

4

Cisternen har nu monterats i väggen. Väggarna har skrapats rena från överflödigt lim och alla skruvar har skruvats i så att de inte sticker ut. Vi är redo för våtrumsbehandlingen.

Material

  • Inbyggnadscistern
  • Avloppsrör och böjar
  • Spolknapp

Tidsförbrukning

Sätt av en hel dag om det är första gången du gör det.

Pris

10.000 kronor

Svårighetsgrad

Du måste följa den medföljande beskrivningen till punkt och pricka. Då är det en uppgift som de flesta med lite byggerfarenhet kan klara.

Video

TEKNIK: Fibergipsskivor

Med ett speciallim blir skarvarna superstarka

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Toalettstol