Så här monterar du en vägghängd toalett

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En halv dag
Pris
10.000 kronor

Intro

OBS: Den här beskrivningen är en del av ett större tema.
Se hela temat här: Nytt badrum ända från början

När du väljer vilken toalettstol du ska ha, måste du tänka på om den passar till din inbyggnadscistern. Det finns nämligen två sorters toalettstolar: de med 18 cm mellan upphängningshålen och de där hålen sitter med 23 cm mellanrum. De här hålen måste passa med cisternen.

Lyckligtvis har de flesta tillverkare av cisterner gjort dessa och stativen så flexibla att de passar till båda sorternas toalettstolar, men kolla det ändå innan du bestämmer dig.

Delarna för upphängning av toalettstolen varierar mellan olika tillverkare. Vi har här valt en Geberit-cistern och en Ifö Spira Art-toalettstol. Är din kombination en annan, följ tillverkarens instruktioner noga - men generellt sett är proceduren densamma.

Instruktion

01
Vägghängd toalett 12 Steg

1

Skruva i gängstängerna så att de sticker ut ca 13 cm från väggen. innan dess ska de gula skyddsrören på gängstängerna tas bort.

2

För det speciella fästet in över gängstängerna. Det finns plats för extra gängstänger för t ex ökad stabilitet, men i de allra flesta fall behövs det inte.

3

Sätt på de små räfflade plattorna. De har klister på baksidan, som ska vändas in mot väggen. Klistret gör att monteringen går som smort och att plattan inte flyttar sig.

4

Spänn muttrarna löst på. Var säker på att fästet sitter helt vågrätt.

5

Spänn därefter växelvis på båda sidor tills fästet sitter fast ordentligt.

6

För de blanka rören över gängstängerna som helt och hållet ska döljas av rören.

7

För in bygeln över rören. Mät sedan på din toalettstol: Bygelns avstånd till väggen ska vara detsamma som hålen som sitter på toalettstolen.

8

Två O-ringar till håller bygeln under toalettstolen på plats på rören, så att den inte kan glida av under monteringen.

9

Dubbelkolla avståndet från vägg till beslag, och dubbelkolla så att det sitter i våg innan du fortsätter. Senare ska toalettstolens skruvar nämligen passa med skruvhålen på bygeln.

10

Sätt gummimanchetterna på rören så som visas här.

11

För in rören i sina hål. Smörj först rören med lite diskmedel eller glidmedel. Rita ett streck på rören i höjd med väggen.

12

På den här toaletten finns en särskild detalj: En nyhet är att den inte har någon spolkant. Det underlättar rengöringen betydligt. Men en recuderingsring ska sättas på spolröret.

02
Toaletten hängs på beslaget 6 Steg

1

Flytta rören från väggen till toalettstolen. Här markeras igen i höjd med bakkanten på toaletten. Rören ska tryckas ända in - använd en linjal för att markera var toalettkanten möter väggen.

2

Kapa röret. Avståndet mellan de två strecken från vägg respektive toalett är så mycket som röret ska kapas. Kolla måttet två gånger! Med en hobbykniv skrapas och skärs spåren bort från kanten.

3

Häng toalettstolen på plats. Genom att lyfta fronten lite glider toalettstolen enklare på plats över beslag och rör.

4

De medföljande skruvarna släpps ner i hålen för toalettsitsen - bara lugn, bygeln ser till att de inte kommer längre. Skruvarna hamnar i bygelns skruvhål (se steg 10).

5

Med en stjärnskruvmejsel leder du skruven ner i gängorna på bygeln och spänner. Bygeln ska inte bära hela toalettstolen utan bara se till att den låses fast vid upphängningen och inte kan lyftas av.

6

Sätt på toalettsitsen. De dämpade gångjärnen - så kallade soft close-gångjärn - är märkta med L och R för vänster respektive höger. Tryck ner sitsen med gångjärn i hålen på toalettstolen.

03
Fog och spolknapp avslutar projektet 6 Steg

1

Vi fogar mellan toalettstolen och kakelkanten. Det är viktigt att använda en fog som tål den fuktiga omgivningen.

2

Plastlådan runt spolknapparna kan brytas av med fingrarna.

3

Såga till lådan så att den kommer i nivå med väggen. Ett multiverktyg är perfekt för uppgiften, eftersom det kan komma åt från alla håll.

4

Vattentillförsel från cisternen säkras genom att ta bort platta och plastlåda. De tas enkelt bort med fingrarna. Vattenröret ansluts till ventilen som nu går att öppna så att cisternen fylls med vatten.

5

De två spolknapparna sätts i hålen innan spolplattan monteras. Stängerna är normalt för långa men kan enkelt justeras på längden genom att bryta av dem vid de markerade spåren.

6

Slutligen kan spolplattan sättas på. Den kopplas till spolknapparna och klickas på ramen.

Material

  • Ifö Spira Art rimfree vägghängd toalett, modell 6245
  • Ifö Spira Art-toalettsits med soft close och quick release för enklare rengöring
  • Spolplatta, Geberit Sigma 30 Chrom

Tidsförbrukning

Räkna med en halv dags arbete, så behöver du inte stressa.

Pris

Ca 10.000 kronor

Svårighetsgrad

Det svåraste är att få med alla detaljer, så koncentrera dig noga.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Toalettstol