Minigraver

Valet borde vara lätt: du kan slita och släpa i två veckor och få ryggskott och ömma armar innan du börjar det skojiga arbetet med att lägga stenar och plattor på den nya terrassen. Eller också hyr du en minigrävmaskin och en motordriven skottkärra och klarar av grovjobbet på en dag med både hälsan och humöret i behåll.

Trots de uppenbara fördelarna med att hyra så drar sig många för att göra det. Kanske för att man är osäker på hur maskinerna ska hanteras, men troligast för att vi inte känner till möjligheten och inte har en susning om hur mycket besvär de kan bespara oss under jobbet.

Det är inte bara byggvaruhusen som hyr ut. Vissa maskiner ska du antagligen hyra av ett hyresföretag, för det är där du hittar minigrävmaskiner och andra rejäla hjälpmedel som hjälper dig spara tid. Men du sparar inte bara tid.

Du slipper tungt jobb, arbetet går mycket lättare och det är dessutom roligt att använda maskinerna.

1. MINIGRÄVARE

Minigraver

Det är lite av en dröm för alla grabbar: att styra en grävmaskin. Minigrävmaskiner finns i alla möjliga storlekar och utföranden.

Den minsta kan köra in i huset och gräva ut för en källare medan den största (som du får hyra) kan schakta undan till en infart på ett par timmar. Till flera av maskinerna kan man hyra olika skopor, skrapor, etc.

Hyrpriser från: 1200 kr/dygn

2. MOTORKÄRRA

Motorboer

Vem som helst (som orkar) kan köra en skottkärra så det verkar kanske onödigt att hyra en modell med motor. Men om du t.ex. ska gräva ut på baksidan av huset så kan den motoriserade skottkärran flytta all uppgrävd jord från baksidan till containern på gatan och allt grus och alla stenar som behöver flyttas lika snabbt från framsidan till trädgården där de ska användas.

Då slipper du hyra en container för jorduppsamling i ett par veckor och snabbt sätta igång med läggningen.

Hyrpriser från: 500 kr/dygn

LÄS OCKSÅ: Genial materiallyft

3. VIBRATOR

Vibrationerna från betongvibratorn förvandlar en tung och trög betongblandning till en förvånansvärt smidig massa som lätt söker sig ut i alla hörn i din gjutform samtidigt som luftbubblorna jagas bort på ett effektivt sätt.

Vibratorn finns i flera utföranden, t.ex. som en skena som får betong på stora ytor att plana ut och lägga sig vågrätt.

Hyrpriser från: 400 kr/dygn

4. FOGFRÄS

Om du inte ska kratsa ut mer än kanske 50 cm av fogen mellan tegelstenarna så klarar du dig med en gammal skruvmejsel och en hammare.

Men det krävs inte många meter tegelfog förrän du inte kan klara jobbet utan en riktig fogfräs.

Hyrpriser från: 400 kr/dygn

5. INDUSTRIDAMMSUGARE

Det fina dammet från t.ex. bruk och tegel som bearbetas fördärvar rätt snabbt din hushållsdammsugare för det tar sig igenom filtren. En grovdammsugare tål det smutsiga jobbet.

Hyrpriser från: 250 kr/dygn

6. STÄLLNING

Med en ställning kan du arbeta säkrare och effektivare än om du ska balansera på en stege. Jobbet går dessutom mycket snabbare.

Du kan hyra en ställning som täcker t.ex. en hel gavel, men det går också att hyra en på hjul. Då flyttar du ställningen i takt med att ett område är klart. Ju fler gånger du ska bearbeta samma yta, desto gladare blir du för att ha en stationär ställning.

Hyrpriser från: 400 kr/dygn stor 300 kr/dygn liten

7. TRANSPORTBAND

Du kan använda hela semestern på att gräva ut i källaren och sedan bära upp betong och jord i 10-litershinkar uppför trappan, genom hallen och ut genom trädgården. Eller också låter du ett transportband köra bort allt uppgrävt material genom ett källarfönster och ut till en container.

Därefter kör du ner allt material som behövs till källaren. Du slipper ryggskott och smutsiga golv.

Hyrpriser från: 800 kr/dygn

8. STENKLIPP

Vill du lägga stenarna på infarten i förband så kommer du att tacka dig själv för att du har hyrt en motoriserad stenklipp. Med den kapas stenarna snabbt med ett tryck. Alternativet är att dela stenarna med en vinkelslip.

Hyrpriser från: 125 kr/dygn manuell 250 kr/dygn

9. JORDBORR

Ska du gräva fyra hål för stolpar till en carport kan du klara dig med en vanlig jordborr. Men ska du sätta upp ett staket lönar det sig att hyra en jordborr med motor.

Men det krävs att ni är två personer som styr borren för den är stark.

Hyrpriser från: 125 kr/dygn 150 kr/dygn motor

10. VEDKLYV

Om du varje år klyver en hel del ved så är det klokt att köpa en vedklyv. Men om du endast sällan klyver ved själv, så kan du hyra en maskin.

Det går mycket snabbare än med yxa och pressar inte fram lika mycket svett.

Hyrpriser från: 495 kr/dygn(pr. døgn)

11. SKIVLYFT

Tack vare skivlyften kan du helt utan medhjälpare sätta upp ett helt nytt gipstak. Och du anstränger inte ryggen och skadar inte skivorna.

Lägg gipsskivan på lyften, rulla den på plats under taket, hissa upp den och skruva fast skivan när du har finjusterat placeringen.

Hyrpriser från: 100 kr/dygn

Redaktionen rekommenderar: Skivlyft för endast 200 kr