Få snygga plattor med en kakelskärare

En kakelskärare är ovärderlig, när du ska ha nya plattor. För du kommer behöva anpassa och skära till många plattor längs vägen. Läs vilken kakelskärare du ska välja.

KAKELSKÄRARE: Med en elektrisk kakelskärare som denna skär du enkelt till plattorna.

Med en elektrisk kakelskärare som denna skär du enkelt till plattorna.

Manuell kakelskärare eller elektrisk kakelskärare

Det finns två sorters kakelskärare. Den manuella och den elektriska kakelskäraren. Den manuella är billig och bra till att göra vanliga snitt, om du till exempel ska dela en platta. Den elektriska kakelskäraren kostar mer, men ska du till exempel skära i hårt klinker eller kakel i 45 graders vinkel är det en elektrisk kakelskärare du ska använda.

Kakelskärare: Här skär vi en klinkerplatta med en manuell kakelskärare.

Manuell kakelskärare: Här skär vi en klinkerplatta med en manuell kakelskärare.

Möjlighet att hyra kakelskärare

En manuell kakelskärare går att köpa för mindre än 500 kronor, medan en elektrisk modell kostar minst det dubbla. Men ska du bara använda kakelskäraren en eller två dagar, kan du också hyra maskinen i stället. Många byggmarknader erbjuder uthyrning av kakelskärare.

Kakelskärare med vatten

Om du köper en mer professionell kakelskärare så kyls denna kanske ner med vatten. Då kallas den våtskärare. Plattan blir riktigt varm när du skär i den, och för att undvika att den tar skada kyls klingan med vatten. En våtskärare är kakelsättarens val, men priset är också högre.

Denna kakelskärare är en så kallad våtskärare. Klingan kyls ner med vatten, och det är lätt att ställa in maskinen till att skära i exempelvis 45 grader.

Denna kakelskärare är en så kallad våtskärare. Klingan kyls ner med vatten, och det är lätt att ställa in maskinen till att skära i exempelvis 45 grader.

Välj en bra klinga till din kakelskärare

Köper du en elektrisk kakelskärare har du möjlighet att själva bestämma vilken klinga som ska sitta på maskinen. I regel är den medföljande klingan inte särskilt bra, och det gäller de mesta verktyg man köper. Det är därför ofta en bra idé att uppgradera till en bättre klinga, i varje fall om du ska använda maskinen mycket. Det går inte att komma ifrån att klingorna, på både manuella och elektriska kakelskärare, blir slitna med tiden. Kontrollera därför att det är möjligt att byta ut till nya klingor när du köper kakelskärare.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg