1. Allt om verktyg
Allt det här får du i hantverkarkursen Verktyg:
- Överblick över vilka som är bäst och billigast just nu
- Hantverkarnas bästa tips och tricks för verktyg
- Kännedom om de viktigaste teknikerna
- Du lär känna de smartaste el-verktygen
- Goda råd för underhåll av verktyg
- 27 grundliga instruktionsvideor för att använda verktygen
- De senaste stortesten av verktyg
Överblick över hantverkarkursen
"Rätt verktyg gör halva jobbet", låter som ett gammalt ordspråk. Och det ligger någonting i det. En bra verktygsuppsättning är gör-det-självarens bästa vän. Men det kan vara något av en utmaning att skaffa rätt verktyg som motsvarar dina behov.
För behoven ser lite olika ut. Precis som priserna. Det är inte alltid som den dyrast maskinen är det bästa alternativet. Och tur är väl det.
Därför har vi samlat ihop många års verktygserfarenhet, så att du får de bästa förutsättningarna för att ta dig igenom verktygsdjungeln.
Nederst i den här hantverkarkursen får du tillgång till de senaste stortesten av alla de vanligaste verktygen som du kan behöva för dina gör-det-själv-projekt. Då kan du se vilka maskiner som är bäst, vilka som är billigast och hur du gör det bästa köpet i förhållande till dina behov.
El-verktyg
När det kommer till el-verktyg finns det extra många val att göra - val som har stor inverkan på din arbetsglädje, det slutliga resultatet och inte minst saldot på ditt bankkonto. För ska du välja verktyg med batteri eller sladd? Ska du välja en borrhammare eller en slagborrmaskin? Ska du köpa en sticksåg eller en cirkelsåg? Behöver du ett batteri på 8 amperetimmar eller klarar du dig bra med ett på 2 amperetimmar?
Skruvdragaren - ditt viktigaste elverktyg
Det finns inget tvivel om att borrskruvdragaren är det elverktyg som du oftast har i handen. Därför är det också logiskt att lägga lite extra pengar här och köpa en bra och solid maskin som du kan ha glädje av i många år. Gör Det Självs testredaktör, som har ett förflutet som elektriker, välde t ex att lägga nästan 5.000 kronor på en borrskruvdragare från den allra dyraste hyllan. Det var 2005, och även om den är lite tung så presterar den fortfarande på samma nivå som de flesta nya konkurrenterna.
De viktiga el-sågarna
Förutom borrskruvdragaren är det speciellt sticksågen och cirkelsågen som behövs. Vilken du ska köpa bero mycket på vad och hur du ska såga. Sticksågen är mest allsidig och den kan såga både rakt och figursåga. Cirkelsågen kan bara såga rakt fram. Däremot gör den det betydligt snabbare och ofta med snyggare resultat.
Sladd eller batteri
Batterier är idag så kraftfulla och maskinerna så energieffektiva att det nu finns batteridrivna maskiner som för bara några år sedan bara fanns med sladd. Däremot är de batteridrivna maskinerna betydligt dyrare. En tumregel är att själva maskinen kostar ungefär lika mycket. Men eftersom batteri och laddare oftast kostar minst lika mycket så blir den totala kostnaden snabbt mycket högre. Därför kan det finnas mycket pengar att spara på att välja med sladd.
El-verktyg med eller utan kol
Kolborstfri, eller brushless som det också kallas, är ett stort buzzword när det handlar om el-verktyg. Och på goda grunder. I moderna kolborstfria maskiner har man nämligen tagit bort de små kolborstarna som sitter i gamla elmotorer. Istället har maskinerna utrustats med avancerad teknik. Det har minskat friktionen och därmed även slitaget inne i motorn väsentligt. Det ger längre livslängd och en motor som är ungefär 25 % mer energieffektiv.
Newtonmeter - vad är det?
Styrkan i en del el-verktyg - speciellt skruvdragare - anges i Newtonmeter. Det motsvarar den kraft, mätt i Newton, som behövs för att vrida änden av en stång som är 1 meter. Vikten från ett lod på 1 kg motsvarar 9,8 Newton. Hänger man ett lod på 1 kg i änden av stången som är 1 meter, blir vridmomentet därför 9,8 Nm.
12 , 18, 36 eller 54 volt
Det kan vara lite svårt att tränga igenom de många olika volt som el-verktyg har. En tumregel är att antalet volt berättar hur kraftfull maskinen är. Det behöver dock inte vara det samma som att maskinen med flest antal volt alltid och är den starkaste.
Du kan mycket väl hitta en toppavancerad skruvdragare på 12 volt som är effektivare än en mer primitiv maskin på 18 volt. 36 volt och där över är som regel förbehållet extra krävande maskiner - t ex stora sågar eller trädgårdsverktyg.
18 volt är idag vanligast, och det finns en anledning till det. Det är den voltklass som bäst passar till de flesta uppgifter. Därför är det också den som vi rekommenderar till det mesta gör-det-själv-arbetet.
Vad är amperetimmar?
Amperetimmar (Ah) anger hur stor batteriets tank är. Ju fler amperetimmar, desto längre kan du arbeta utan att behöva ladda ditt batteri. Hur många amperetimmar du behöver beror mycket på maskinen som batteriet ska användas tillsammans med. Till en borrskruvdragare är 2 Ah mer än tillräckligt för att klara de flesta uppgifterna i bostaden, men ska du kapa många skivor med din cirkelsåg kan det vara en bra idé att leta efter ett batteri på 4 Ah eller mer.
Två batterier är smart
Ska du bara skruva i en skruv eller borra ett hål då och då räcket det med ett batteri. Men ska du bygga större projekt är det smart att ha två batterier. Då kan det ena laddas medan du använder det andra.
Handverktyg
Skruvmejsel, hammare, tänger, hobbykniv, såg, stämjärn och mycket annat - en bra uppsättning handverktyg består av många små delar, som var och en spelar en väldigt viktig och oumbärlig roll i verktygssamlingen.
En skruvmejsel för varje tillfälle
PZ1, PH2, AW20, TX25 – Det finns en uppsjö olika slags spår och i många olika storlekar. Och även om man kan skruva i de flesta stjärnskruvar med en PZ2-skruvmejsel så slutar det ofta med att du förstör både skruv och skruvmejsel.
Därför är vår rekommendation att köpa ett billigt set med t ex 20 skruvmejslar som täcker de vanligaste sorterna och storlekarna. Ofta kan du få ett sådant set för under 300 kronor, och det är värt varenda krona, och lite till. För en billig skruvmejsel i rätt storlek är betydligt bättre än en dyr och häftig skruvmejsel i fel storlek.
Känner du behov av det kan du sedan köpa dyrare och häftigare versioner av de fyra-fem skruvmejslar som du faktiskt använder.
Tre oumbärliga tänger
Utbudet av tänger är enormt. Och de fyller alla sin funktion. Men vår erfarenhet är att du med bara tre tänger kan klara de allra flesta uppgifter.
Det är spetstången som är bra på att få grepp om små saker där det är ont om plats; avbitaren som kan klippa i de flesta tunna material; och polygripen som tar ett stadigt grepp om nästan alla material. Men se upp - polygripens grova händer kan lämna efter sig fula märken.
Du behöver bara en hammare
Det behöver inte vara mer komplicerat än så. För de flesta gör-det-självare räcker det med en hammare. Vi rekommenderar en vanlig snickarhammare, eller klohammare, som väger 700-800 gram, De kostar från knappt 100 kronor och uppåt.
Handsågar kan du inte vara utan
Oavsett hur många elektriska sågar du har, så behöver du också några bra handsågar. De är alla universalsågar som kan såga i olika material, men de har ändå var och en sin egen speciella uppgift som de klarar extra bra.
Den vanligaste sågen är fogsvansen, som snabbt och med ett grovt snitt arbetar sig genom trä. Fanérsågen har finare tänder och gör därför finare snitt. Bågfilen är specialist på hårda och krävande material, som t ex metall och plexiglas.
2. Köp av verktyg
Särskilt när det gäller elverktyg finns det märken som är gjorda för professionella hantverkare och märken som har specialiserat sig på gör-det-självaren.
För medan hantverkare gärna betalar lite extra för en snabbare maskin som är gjord för att gå många timmar om dagen, så har de allra flesta gör-det-självare inte behov av riktigt samma kvalitet. Gör-det-själv-maskiner har billigare inkråm och är inte riktigt lika tåliga. I gengäld är de också betydligt billigare. De är dock både starka och hållbara tillräckligt för att klara många års arbete i bostaden.
Lägg lite extra på de viktigaste maskinerna
Skruvdragaren är de allra flesta gör-det-självares favoritmaskin. Det är den de använder mest och därför är det också logiskt att lägga lite extra pengar här. Detsamma gäller om du t ex har viss sorts såg som du ofta plockar fram. Däremot finns det ingen anledning att lägga en massa pengar på en helavancerad batteridriven vinkelsip om du bara ska kapa några gängstänger vart tredje år. Då kan du klara dig med en modell med sladd för 300 kronor.
Många maskiner till samma batteri
One+, One4All - tillverkarnas namn på det är lite olika, men idé är densamma. Välj batteridrivna maskiner från samma tillverkare och låt dem dela på de dyra batterierna. Och det är faktiskt logiskt, eftersom det kan finnas riktigt mycket pengar att spara. Visserligen riskerar du att binda dig till ett märke, men du får också möjligheten att köpa en helläcker batteridriven sticksåg för samma pris som motsvarande maskin med sladd.
Titta på nätet
Med det hela tiden växande antalet nätbutiker som säljer verktyg har det blivit väldigt enkelt att jämföra priset och hitta det bästa erbjudandet. Och det kan finnas väldigt mycket pengar att spara. Därför är vår klara rekommendation att lägga lite tid på att titta på de olika nätbutikerna och jämförelsesajterna. Det gör vi alltid.
3. Säkerhet
Se upp för de skärande el-verktygen
Vinkelslip, cirkelsåg, kap-/gersåg och liknande verktyg är försedda med olika säkerhetsanordningar som kåpor, byglar och skydd. Och det finns det en väldigt bra anledning till. För det är just med de där skärande och sågande verktygen som det kan gå riktigt illa om man inte är uppmärksam och aktar sig. Därför är det också extremt viktigt att du t ex aldrig tar bort vinkelslipens skyddsskärm även om den kanske skulle sitta lite i vägen. Den sitter där av en anledning.
Akta dina ögon
Skyddsglasögon tillhör den viktigaste skyddsutrustningen och du bör t ex aldrig arbeta med vinkelslipen utan dem. Men också när du borrar hål i innertaket eller klipper häcken skyddar dem ögonen mot damm och spretiga grenar.
Skyddsglasögon finns i många olika varianter - med eller utan styrka. Så det finns ingen ursäkt att inte använda dem.
Ansiktsvisir
Ska du såga ner mindre träd eller stora buskar kan det vara en bra idé att använda visir. Det skyddar ansikte och ögon mot grenar och trädsplitter. Ett visir har den fördelen att det inte immar igen när du arbetar.
Använd hörselskydd
Borrhammare, vinkelslip, cirkelsåg och kap-/gersåg - det finns många elverktyg som det är ett nöje att arbeta med men som också låter så mycket att de kan påverka din hörsel. I alla fall om du inte aktar dig.
Därför bör du skaffa hörselskydd som motsvarar dina behov och önskemål. Och det finns gott om att välja mellan. Det finns allt från enkla bygelhörselskydd som kan hänga runt halsen när du inte använder dem så att du alltid har dem inom räckhåll.
Och det finns avancerade elektroniska hörselskydd med inbyggd radio som kan svara när det ringer i mobilen och låta dig lyssna på vanligt tal medan oljudet stängs ute.
Sågsäkra skyddsbyxor
De flesta olyckor med kedjesågen inträffar för att sågen går in i benen. Så oavsett om du använder kedjesågen ofta eller sällan bör du använda sågsäkra skyddsbyxor. Välj några som har såginlägg i hela sin längd. De kommer att på bråkdelen av en sekund stoppa kedjan om den skulle gå mot dig.
Skyddsskor
Skyddsskor är en riktigt bra idé. De allra flesta modeller har spikskydd och inbyggd stålhätta och är utrustade med antistatisk och stötabsorberande sula. Så släng de slitna foppatofflorna och använd ett par skyddsskor istället.
Andningsskydd
Alla som har försökt att slipa en nyspacklad vägg vet hur mycket det dammar. Damm som lungorna slipper när man använder ett andningsskydd.
Det är också bra när du använder vinkelslipen på plattor och tegel, precis som det kan vara till nytta när du sätter mineralull, så att du slipper att få de små fibrerna från isoleringen ner i luftvägarna.
Arbetshandskar
Ett par bra arbetshandskar kan du inte vara utan när du arbetar med gör-det-själv-projekt. Och det finns många olika sorter som alla har sina goda egenskaper. Allt från de vanliga trädgårdshandskarna till mer rejäla handskar som klarar knivhugg och liknande. Arbetar du med epoxifärg, byggskum eller att gjuta med betong är ett par skyddande arbetshandskar också oumbärliga, eftersom materialen inte bör komma i kontakt med huden.
Skyddshjälm
Även om du bara håller på med dina egna gör-det-själv-projekt kan det vara en bra idé att använda en skyddshjälm. Många gör-det-självare skadas från stegar och då är det alltså bra att ha en hjälp som skyddar huvudet. På samma sätt kan en hjälm också skydda mot fallande saker som verktyg och brädor.
Knäskydd i byxorna
Ska du arbeta sittande på knä, är knäskydd en bra idé. Det finns både hårda och mjuka i stora vadderade varianter som är gjorda för många timmars arbete på knä. De kan antingen fästas utanpå byxorna med gummiband eller kardborre, eller läggas in i knäfickorna på dina arbetsbyxor. Vi föredrar dem i knäfickorna eftersom de inte stör när du går runt men ändå är på plats när du behöver dem.
4. VIDEO: Så här använder du verktygen
Borr- & skruvverktyg
Borrskruvdragare
I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.
Slagskruvdragare
Så här använder du slagskruvdragaren. Slagskruvdragaren kan användas för samma uppgifter som skruvdragaren och lite mer. För den är mycket starkare. I den här videon visar vi hur du använder maskinen för att lätt borra stora, djupa hål i trä och skruva i långa skruvar, muttrar och kraftiga franska skruvar. Det krävs bara rätt tillbehör och rätt inställning.
Borrhammare
I den här videon lär du dig allt om den urstarka borrhammaren. Med rätt inställning och rätt tillbehör på maskinen kan du lätt arbeta dig genom tegelväggar och betong och göra krävande rivningsarbeten, t ex om kakel och klinker ska tas bort.
Gipsskruvdragare
Den kan bara en sak. I gengäld gör den det perfekt. Ska du sätta upp många gipsskivor kan du ställa in den för att sätta skruvarna på exakt rätt djup och därefter kan du arbeta blixtsnabbt. I den här videon kan du lära dig allt om maskinens inställningsmöjligheter och om hur du arbetar med den.
Spikpistol
I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.
Sågverktyg
Cirkelsåg
I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.
Sänksåg
I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.
Bordscirkelsåg
I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.
Kap-/gersåg
I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.
Sticksåg
I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.
Tigersåg
Sågen är mycket kraftfull och är oöverträffad vid rivningsarbete och andra grövre uppgifter. Försedd med rätt blad tuggar den sig obesvärat genom allt från trä och metall till tegel och betong. I den här videon kan du se alla bladen och lära dig hur du använder sågen optimalt.
Vinkelslip
I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.
Slipmaskiner
Giraffslip
I den här videon lär du dig hur du använder den stora effektiva slipmaskinen till väggar och tak. Maskinens långa hals gör att du får stor räckvidd och därför klarar av allt arbete medan du står kvar nere på golvet. Det besparar dig mycket tid och kraft, när du ska slipa putsade väggar och spacklade tak.
Bandslip
I den här videon kan du se allt om hur du använder bandslipen – den grövsta och mest kraftfulla av alla slipmaskiner. Använder du bandslipen för den första slipningen av väldigt ojämna och stora ytor, kan du spara mycket tid och kraft.
Deltaslip
I den här videon lär du dig allt om deltaslipens arbetsuppgifter och funktioner. Slipens spetsiga nos kan komma in i hörn och vrår som andra slipmaskiner inte klarar av, men du kan också använda den till både kanter och lite större vågräta ytor.
Excenterslip
I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.
Träbearbetning
Elhyvel
I den här videon lär du dig hur du använder elhyveln för att få ohyvlade brädor och annat grovt virke till att bli fint och slätt trä. Hyveln kan ställas in millimeterexakt, så det går lätt att uppnå perfekt snickerifinish.
Handöverfräs
I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.
Multiverktyg
I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.
Målarverktyg
Krysslaser
I den här videon lär du dig allt om krysslaserns funktioner. Lasern markerar helt exakta lodräta och vågräta streck på väggar och tak och är perfekt att använda för en lång rad arbetsuppgifter, t ex sätta upp kakel, upphängning av tavlor, lampor och hyllor, sätta upp maskeringstejp mitt på en vägg och att markera samma höjd i olika rum.
Väggscanner
I den här videon lär du dig hur väggscannern kan användas. Den lilla smarta scannern kan hitta metall, el och trä bakom gipsväggar, träskivor och putsade väggar, så att du undviker att borra i kablar och vattenrör, och så att du enkelt hittar reglar och läkt när du ska hänga upp något på väggen.
Cirkellaser
I den här videon lär du dig ställa in och använda cirkellasern. Den kan både ge en obruten lasermarkering 360 grader runt om och göra en knivskarp lasermarkering i en riktning. När du har koll på hur den ska användas, blir det lätt att markera exakta höjdmått på längre avstånd, t ex när du ska jämna till golv eller bygga terrass.
Stora maskiner
Stor vinkelslip
I den här videon lär du dig allt om hur du arbetar med en vinkelslip för 230 mm stora skivor. Den klarar en lång rad av samma uppgifter som en mindre modell. Men utrustad med rätt skiva sågar den sig genom betydligt tjockare material, t ex betongplattor.
Stor borrhammare
Borrhammaren är en stark rackare för en rad olika tunga renoveringsuppgifter. Försedd med rätt tillbehör kan du använda den till att t ex göra spår i väggen och ta bort klinker från badrumsgolvet. Lär känna maskinen bättre i den här videon.
Bilningshammare
I den här videon lär du dig allt om bilningshammarens inställningsmöjligheter och tillbehör. Med rätt slags hammare eller mejsel monterad tillför maskinen mycket kraft vid rivningsarbetet, oavsett om du ska ta bort ett fundament, betong, tegel eller asfalt.
Tillbehör
Dammsugare
Dammsugaren kan mycket mer än att bara hålla rent. När den kopplas till elverktyg som t ex cirkelsåg, handöverfräs eller slipmaskin ser den automatiskt till att damm och sågspån hamnar i behållaren istället för i verkstan eller i trädgården. I den här videon lär du dig allt om dammsugarens funktioner och arbetsuppgifter.
Kompressor
I den här videon kan du se hur du använder kompressorn för att driva en rad olika tryckluftsverktyg. Du kan göra allt från enklare uppgifter, som att blåsa bort sågspån från arbetsbänken och pumpa däck till helt rätt tryck, till att ge kraft för de mer krävande uppgifterna, t ex att använda spikpistol och olika slipningsarbeten.