Vi har testat
4 bilningshammare:
- BILTEMA GHD 1700
- EINHELL TE-DH 1027
- PROBUILDER 55111
- SCHEPPACH AB 1600

BILTEMA GHD 1700
Slagenergi: 50 JOULE
Vikt: 17,4 KG
Pris: 2.499 KRONOR

EINHELL TE-DH 1027
Slagenergi: 32 JOULE
Vikt: 11,1 KG
Pris: 2.500 KRONOR

PROBUILDER 55111
Slagenergi: 45 JOULE
Vikt: 16,9 KG
Pris: 1.895 KRONOR

SCHEPPACH AB 1600
Slagenergi: 50 JOULE
Vikt: 14,9 KG
Pris: 1.700 KRONOR
Bilningshammare
Att bilningshammare, eller demoleringshammare, bara är för proffs och i den prisklassen stämmer inte. Det visar det här testet med all tydlighet. Modellerna för under 2.500 kronor ger alla massor av power för pengarna.
Och deltagarna är maskiner som du kan ha stor glädje av för många olika uppgifter. Självklart när det ska vältas en vägg, men också när en gammal terrass eller ett betonggolv ska brytas upp. Där du måste tänka som ett proffs är kring säkerheten. De är nämligen väldigt kraftfulla och låter en hel del. Även om skyddsombudet inte kommer på besök hemma hos dig måste du ändå se till att skyddsutrustningen är på plats, för din egen skull.
Starkast är inte bäst
Även om det finns många likheter så upplevs de fyra hammare vi testat på kommande sidor rätt olika. Och testet avslöjar med all tydlighet att även om hammarens styrka och dess förmåga att kanalisera den ut i mejseln så klart är viktig väger ergonomin lika tungt. För de här bilningshammarna är tunga och vibrerar mycket - och det märks när man jobbar med dem. Ofta plockar man ju inte fram en 16-kilosmaskin för de mindre arbetsuppgifterna, så därför måste man kunna arbeta med den en längre tid.
Testet avslöjar stora skillnader, men också att för ca 1.700 kronor kan du faktiskt få en kraftfull och användbar bilningshammare - med väska, så den är lätt att släpa runt på och stoppa undan när den inte används.
Så här testar vi
En bilningshammare ska vara stark men samtidigt inte alltför tung. Även en skillnad på bara några få kilo betyder riktigt mycket efter bara en halvtimmes arbete. Därför väger ergonomi lika tungt som styrka.
Vi har testat alla hammare i olika material, och själva styrketestet har gjorts i en 14 centimeter hög kantsten av betong. Det finns också skillnader på funktioner - och här är hur enkelt du kan byta verktyg och hur lätt det är att ställa in sidohandtaget viktiga parametrar.
Till sist har vi värderat kvalitet, hållbarhet och materialanvändning generellt.

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra delarna: Styrka, ergonomi, funktioner och helhetsintryck.

STYRKA
En 14 centimeter tjock kantsten av betong mejslas igenom. Testet gjordes tre gånger och tiden är ett genomsnitt.

ERGONOMI
Hammarens vikt, men också viktfördelning, och hur lätt den är att använda både lodrätt och vågrätt, utvärderas.

FUNKTIONER
Går det lätt och snabbt att byta verktyg, och kan sidohandtaget justeras? Här är skillnaderna små, men de finns där.

HELHETSINTRYCK
Den generella kvaliteten och hur maskinen upplevs, värderas subjektivt av Gör Det Självs expertteam.
Resultaten

EINHELL TE-DH 1027
2.500 kr.
PROBUILDER 55111
1.895 kr.
BILTEMA GHD 1700
2.499 kr.
SCHEPPACH AB 1600
1.700 kr.Läs mer om bilningshammare hos tillverkarna:
Testvinnare
Vinner på bra ergonomi
EINHELL TE-DH 1027
Einhell-maskinen är inte bäst i alla test men den är bra när det gäller, och särskilt ergonomin gör den till en klockren vinnare. Du får en hammare som kan användas länge.
Maskinen från Einhell är bara två sekunder långsammare än vinnaren i vårt styrketest. Den har “bara” 32 joule i slagenergi, men kan verkligen omsätta den kraften ut i mejseln via sin pneumatiska hammarmekanism med massor av energi bakom varje slag. För allroundanvändning och särskilt vågrätt är den minst ett par klasser bättre än de andra. Förklaringen är att den är kompakt och lättare att hantera än de flesta hammare i samma prisklass. Så snart man behöver bila en längre tid – och särskilt om det är vågrätt – gör den stor skillnad jämfört med tyngre konkurrenter.
Håller vibrationerna nere
Du får inte heller vita fingrar när du har använt Einhell. Den har en bra länkning från handtaget med av- och på-knappen till motordelen. Du förlorar inte på något sätt känslan för maskinen, men det dämpar ändå de kraftigaste stötarna från maskinen.
Lägg till det att den använder SDS Maxfäste, vilket är en större version av SDSsystemet, som du känner igen från andra verktyg. Generellt är maskinen från Einhell en pärla som har ganska tomt i minuskolumnen – bland annat att det bara följer med en mejsel på köpet. Men det är förlåtet när alla andra parametrar vägts in!

Softgrip-ytorna på handtaget absorberar de allra flesta vibrationerna i stödhandtaget.

Med en vikt på bara 11,1 kilo med mejsel är Einhell flera kilo lättare än konkurrenterna. Det betyder en del vid långvariga arbetsuppgifter.

SDS Max-systemet gör byte av mejsel ytterst enkelt. Och det är lätt att hitta mejslar som passar.
Bra köp
Solid hammare till bra pris
PROBUILDER är näst snabbast i vårt hastighetstest. Den är långt ifrån testvinnaren när det gäller ergonomi, främst på grund av vikten och de något större dimensionerna. Men har du speciellt behov att bila i golv, får du alltså verkligen bra valuta för pengarna. Samtidigt går den trots hög vikt att hantera vågrätt, vilket inte minst beror på det justerbara handtaget, som alltid följer dina rörelser. Det är en detalj som kräver lite vana men som upplevs som väldigt bra. Att använda ProBuilder skiljer sig inte våldsamt mycket från sina närmaste konkurrenter, men det är en bilningshammare som säljs till ett riktigt bra pris. Och det blir ju hammaren inte sämre av.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.