Vi har testat
5 cirkelsågarna:
- EINHELL TE-CS 190/1
- HIKOKI C 6BUM
- RYOBI RCS1600-KSR
- MAKITA HS7601
- METABO KS 66 FS

EINHELL TE-CS 190/1
Effekt: 1.500 WATT
Vikt: 4,7 KG
Pris: 1.190 KR

HIKOKI C 6BUM
Effekt: 1.300 WATT
Vikt: 5 KG
Pris: 2.845 KR

RYOBI RCS1600-KSR
Effekt: 1.600 WATT
Vikt: 3,7 KG
Pris: 1.795 KR

MAKITA HS7601
Effekt: 1.200 WATT
Vikt: 4,2 KG
Pris: 2.000 KR

METABO KS 66 FS
Effekt: 1.500 WATT
Vikt: 5,1 KG
Pris: 3.500KR
Cirkelsågar med sladd och styrskena
De flesta tillverkare satsar på batteridrivna verktyg, eftersom utvecklingen av batteritekniken går så snabbt. Och det betyder att verktyg med sladd kommit att hamna lite i skuggan av sina batteridrivna syskon. Men det betyder också att en maskin med sladd är betydligt billigare än motsvarande batteridrivna maskin med samma prestanda – och du får därför riktigt mycket för pengarna. Det gäller även de cirkelsågar som vi testar här.
Cirkelsågen är det rätta verktyget när du ska såga helt raka snitt i bänkskivor och spånskivor. Den är enkel att använda och det går lätt att uppnå snygga resultat.
Styrskenor ger precision
De maskiner som vi har tagit med här är alla gjorda för att kunna monteras på en styrskena. Skenorna gör att cirkelsågarna gör de raka snitten ännu mer exakta. Det är stor skillnad mellan skenorna. En del är av metall medan andra är av plast, och vissa är så smart konstruerade att du kan sätta ihop flera skenor, om du ska såga långt. Och rakt.
Om du ska köpa den billigaste sågen i det här testet, eller den dyraste, beror naturligtvis mycket på vad du ska använda den till, och hur ofta du kommer använda den. För prisspannet är ganska stort, så då är det även skillnad på vad sågarna är gjorda för.
Ska du bara använda cirkelsågen för att kapa några reglar var fjärde sommar, köp då den billigaste. Den sågar helt ok och klarar det mesta. Ska du däremot sätta igång med t ex något av de större och mer ambitiösa projekten i den här tidningen kommer du bli nöjd med att ha lagt ut lite mer pengar. För det är stor skillnad på hur bra de olika sågarna är att arbeta med under en längre tid.
Så här testar vi
Hastigheten är viktig när du ska såga mycket och när precisionen betyder mindre. Vi testade hastigheten genom att såga i en OSB-skiva med full press.
En av cirkelsågens främsta kvaliteter är att kunna göra fina, raka snitt. Därför sågade vi i en laminatskiva, där vi bara förde sågarna framåt med minimal kraft.
Styrskenan ser till att sågen kör helt exakt. Vi utvärderade hur samspelet mellan sågen och skenan fungerade.
Vi bedömde också hur sågen var att hålla i, att ställa in och att arbeta med

BETYG
Det samlade betyget är ett viktat genomsnitt av de här fyra kategorierna: hastighet, snitt, helhetsintryck och skena.

HASTIGHET
Vi pressade sågarna maximalt och tog tid på hur snabbt de tuggade sig igenom 2 x 1 meter i en 19-mm OSB-skiva.

SKENA
Vi bedömde styrskenans kvalitet. Vi tittade på hur bra cirkelsågen gick i skenan och om man kan justera motståndet.

SNITT
Vi sågade i en laminatskiva och utvärderade snittets kvalitet genom att titta på hur fint och rent snittet var på skivans framsida.

HELHETSINTRYCK
Vi utvärderade bl a om greppen var bra att hålla i och om de var utrustade med halksäker beläggning.
Resultaten

METABO KS 66 FS
3.500 kronor
RYOBI RCS1600- KSR
1.795 kronor
EINHELL TE-CS 190/1
1.190 kronor
HIKOKI C 6BUM
2.845 kronor
MAKITA HS7601
2.000 kronorLäs mer om cirkelsågar med styrskena hos tillverkarna:
Testvinnare
Solid och kraftfull såg
METABO KS 66 FS
Metabo-maskinen är en stor och kraftfull maskin som är byggd för långvarig och hårdhänt användning. Den är helt rätt val om du ska sätta igång med ett större renoverings- eller byggprojekt. Priset är högt, faktiskt testets dyraste, men man får full valuta för pengarna, och den klarar på ett övertygande sätt alla uppgifter den ges.
Alla reglage sitter exakt där man förväntar sig att de ska sitta, och de är alla gjorda av solid röd plast, så att de blir ännu enklare att hitta och använda. De olika reglagens placering är väldigt genomtänkt. T ex sitter reglaget för att ändra sågdjupet lättillgängligt på sågens sida och inte, som på många andra sågar i den här prisklassen, in bakom sågklingan där det är svårt att nå.
Skalorna för både vinkel och djup är stora och tydliga, och därmed enkla att läsa av och ställa in exakt. De flesta cirkelsågar kan vinklas 45 grader, men maskinen från Metabo kan vinklas lite mer, nämligen 48 grader. Det är smart, och det gör sågen mer allsidig. Den här cirkelsågen fungerar också bra tillsammans med sin styrskena. Sågen kapar av en del av gummikanten på skenan första gången man använder den (men det gäller de flesta sågar och skenor). Därefter går den bra och obehindrat i skenan.

Reglaget för att ställa in hur djupt man vill såga sitter så att det är mycket lätt att komma åt att använda, och den tydliga röda färgen gör det lätt att hitta.

Gervinkeln kan ställas in på 48°. Det sitter en liten knapp som ska aktiveras, så att man inte av misstag kommer åt att vinkla mer än 45°.

De olika skalorna har stora och tydliga markeringer. Skalan för sågdjupet är gjuten in i metallen, så det går lekande lätt att ställa in.
Bra köp
Ryobi RCS1600-KSR
RYOBI RCS1600-KSR kan göra riktigt snygga snitt i lamellskivor och andra besvärliga material. Sågen är solid och riktigt skön att arbeta med. Som enda såg i testet har den inbyggd laser som bildar en röd linje på materialet. På så sätt är det enklare att såga rakt, även om man inte använder en styrskena. Skenan är tvådelad, och man kan sätta ihop så många skenor som man behöver.
Styrskenorna är av plast och känns inte särskilt exakta, men bortsett från det så finns det inte mycket att anmärka på. Så med sitt lägre pris är Ryobi-sågen ett riktigt bra köp.
Tidningsartikel
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.