Håll ditt släp i toppform!

Släpkärran är vår bästa vän när trädgårdsavfall ska till tippen och när byggmaterialet ska hem från brädgården. Men livet som släp är hårt och handen på hjärtat: är det inte snart dags för en genomgång av släpet?

Här går vi igenom de allra vanligaste reparationerna. Ta del av dem så blir det lätt för dig att hålla din släpkärra i toppskick i många år.

Sladd och kontakt

Det är inte ovanligt att man ser en släpkärra med defekt belysning. Det är farligt och det är olagligt. Det är också dumt för problemet kan lätt lösas om du rensar kontakterna och byter ut trasiga glödlampor. Kontakten har antingen 7 eller 13 poler. I dag är det vanligt med 13-poliga kontakter på bilar men med hjälp av en adapter passar en sådan till gamla 7-poliga släpkontakter.

Här har kabeln dragits ut från kontakten. Det innebär att det kan tränga in vatten i kontakten. Se till att hela kabeln alltid sitter skyddad bakom avlastningen.

De smutsiga och ärgade polerna kan rensas med lätt slipning med fin smärgelduk. Hanpolerna kan göras lite bredare och på så sätt sitta fast bättre i honpolerna. Spraya med kontaktspray.

Kabelskor kan ärga och släppa greppet om kontakten. Kolla alla kontakter genom att lossa en sko i sänder. Byt ut skadade kabelskor. Spraya sedan med kontaktspray.

Byt ut kontakten

Om släpets belysning är skakig eller inte fungerar alls, ska du kolla kontakten som kopplar ihop släpet med bilen. Felen kan bero både på att sladdarna har belastats för mycket och att polerna har ärgat igen. I båda fallen kommer en ny kontakt att lösa problemet.

1

Klipp av sladdarna på den gamla kontakten, men låt ändarna sitta kvar, så att du kan kopiera kopplingen om en stund.

2

Avisolera sladdarna. Ta bara bort ca en centimeter av plasten på varje sladd.

3

Nu är kontakten färdig att kopieras. Du ska sätta i sladdarna i samma ordning som på den gamla kontakten.

4

Sätt sladdarna på plats i respektive kontakt och spänn åt skruvarna en efter en. Kolla så att du följer ”kopplingsschemat” från den gamla kontakten.

5

Lägg kontakten på plats i den ena halvan av plastdosan. Den ska passa ner i ett ”hack”. De färgade sladdarna får inte vara så långa att de sticker ut från plastdosan.

6

Skruva ihop plastdosan runt kontakten och spänn skruven. Nu bör det lysa i alla lampor igen. Har sladdarna ryckts ur kontakten, kan du få koll på färgerna genom att googla t ex “släp, kontakt, färger”. Då hittar du ett kopplingsschema.

Presenningen

Det är klokt att skydda släpet med en presenning. Den hindrar både regn och snö och vissna löv från träden att lägga sig på flaket, som på det sättet får längre livslängd. Presenningen ser också till att du inte sprider gräs, löv, byggavfall och annat på vägen. Små skador i presenningen kan lätt lagas och det blir billigare än att köpa en ny.

Presenningens öljetter runt hålen kan gå sönder eller rivas loss och då är det stor risk att repet gnager sönder presenningen. Köp nya öljetter och limma eller knacka fast dem.

Bagagestropparna blir trötta och förlorar elasticiteten så att de inte längre kan sträcka presenningen när den fästs. Köp nya stroppar eller kapellsträckare.

Laga hål i presenningen så att det inte tränger ner regnvatten till flaket. Små hål kan enkelt lappas när du har avfettat runt skadan. Använd t.ex. stark silvertejp eller cykellappar.

Kulkopplingen

Kulkopplingen ska lätt kunna vridas i sidled och den ska lätt kunna hakas fast på bilens dragkula - utan att du måste ta i. När kopplingen går ner över kulan ska den låsas automatiskt och det ska vara lätt att låsa upp kopplingen när släpet ska tas loss från bilen. En sliten kulkoppling kan lätt ersättas men med regelbunden smörjning ger du kulkopplingen lång livslängd.

Kabelklämmor

Kabelklämmor har till uppgift att hålla fast kabeln från kontakten till sidoljud och bakljus. Om klämmorna skadas eller rostar sönder byter du ut dem mot nya av plast eller metall.

Hjul osch fälgar

En flygande besiktning kan stoppa din färd om inte däckmönstret är tillräckligt bra. Du slipper kommentarer om rostiga fälgar, men rostiga bromsrör och bromsar kan leda till körförbud. Varför inte fräscha upp fälgarna? Ta loss dem, avfetta och slipa dem och måla dem sedan med t.ex. Hammerite som fäster på rost.

Lufttryck i däcken

De flesta släpvagnshjul ska ha ett lufttryck på 3BAR/44PSI, men för vissa tyngre transporter kan det vara för mycket. Kolla lufttrycket i däcken regelbundet och alltid varje gång släpet har stått oanvänt en längre tid. Korrekt lufttryck framgår av släpets bruksanvisning.

Sätt på en ny kulkoppling

Kulkopplingen, som håller fast släpet i bilens dragkrok, kan naturligtvis också bli sliten, och det kan vara farligt. Kolla de siffror som är trycka på din gamla koppling, eller ange släpets registrerings- eller chassinummer, så kan du hitta en ny koppling som passar.

1

Den gamla kulkopplingen är rostig och väldigt besvärlig att låsa ordentligt. Det kan skapa farliga situationer, så den måste bytas ut.

2

Skruva av bultarna. Det kan krävas lite extra krafter eller lite 5-56 för att lossa de gamla bultarna.

3

Här måste vi slå lite med en hammare för att den gamla, slitna kopplingen ska släppa.

4

Sätt på den nya kopplingen. Använd de gamla bultarna, om det funkar, eller byt ut dem mot nya.

5

Spänn bultarna. Här får du gärna spänna åt, så att mutter och bult låses ordentligt.

6

Ny kulkoppling – och säker körning i många år framöver.

Stödhjulet

De flesta släpvagnar är försedda med ett ganska enkelt stödhjul, ofta med massiva gummidäck. Stödhjulet sitter på axel som kan hissas upp och ner. Även om stödhjulet är starkt så är det utsatt och drar du inte upp det helt så skadas det.

1

Små släpvagnar har ett enkelt stödhjul som inte är kullagrat. Sprinten i det genomgående navet kan lätt dras ut med en tång.

2

Smörj navet rikligt med konsistensfett och sätt tillbaka hjulet. Alternativt ersätter du hela axeln och hjulet med ett nytt.

3

Smörj alla rörliga delar till stödhjul och stödben med rostlösande och smörjande spray.

Nytt stödhjul

Vissa släpvagnar levereras utan det främre stödhjulet. Lyckligtvis är i stort sett alla släp förberedda för att det kan sättas på ett stödhjul. Och om hjulet går sönder, är det lätt att byta ut det.

1

Fäst klämhylsan på släpet. Här följde det med bultar. Är så inte fallet, får du köpa dem för sig.

2

Den första bulten spänns fast med en spärrnyckel. En skiftnyckel fungerar som mothåll på baksidan.

3

Spänn fast den andra bulten. Du ska spänna ordentligt, så att bultarna inte lossnar.

4

Sätt hjulet i klämhylsan. Stången som hjulet ska sitta i passar i klämhylsan.

5

Skruva på spännhylsan och spänn åt tills hjulet sitter fast. När du ska köra med släpet bakom bilen, ska greppet lossas, hjulet dras ända upp, och sedan ska hjulet spännas fast ordentligt igen.

Flaket

Skivan som utgör flaket är vattenfast och tål både väder och vind, men last av olika slag sliter hårt på skivan. Stenar, grus, jord, byggavfall och liknande slipar skivan på flaket så hårt att det kan bildas sprickor och då blir den mottaglig för fukt. Stora repor bör förseglas så snart som möjligt och har det blivit flera repor bör skivan ev. bytas ut. Du kan beställa en ny från tillverkaren.

1

Flaket har ofta nitats fast på bärbeslag, sidor och hörnstolpar. Borra ut nitarna och plocka isär så mycket som möjligt.

2

Alla flak har inte monterats på samma sätt. Kika igenom bruksanvisningen och kolla konstruktionen. Här visade det sig att vi kunde dra ut flaket i sidled.

3

Nu har bottenskivan lossats från sina fästen och kan därför dras ut i sidled. Lägg det gamla flaket ovanpå det nya så har du en mall för var du ska borra för nya nitar.

4

Det nya flaket skjuts in på underredet och arbetet upprepas fast nu i omvänd ordning. När alla nitar sitter som de ska - och du har kollat stabiliteten - är släpet klart att användas.

Byt ett trasigt lämlås

Lämlåsen är de beslag som håller baklämmen stängd. Med åren kan de bli så slitna att de slutar fungera. Som tur är kan du byta ut dem mot nya.

1

Lämlåset har gett upp. Förutom att en nit har släppt, har det även blivit slappt och sitter dåligt.

2

Borra ut de gamla nitarna så att du kan ta bort det gamla låset helt.

3

Ta bort alla skruvar och nitar. Ofta kräver det både något extra verktyg och lite råstyrka.

4

Markera för det nya lämlåset. Den nya modellen är kraftigare och ska fästas på ett annat sätt. Håll ihop de båda delarna, så som visas här, när du markerar. Det är viktigt, att lämlåset är stängt.

5

Borra ut för de nya bultarna till mothållet. Mät eller läs på bultarnas tjocklek och använd ett metallborr som har samma diameter.

6

Fäst mothållet med de medföljande bultarna. Här håller två rejäla bultar med muttrar beslaget på plats.

7

Borra ut för de nya bultarna till fjäderlåsningen som ska sitta på baklämmen.

8

Skruva fast fjäderlåsningen med de medföljande bultarna. Nu har du ett nytt, rejält lämlås.

Baklyktor

Ett sprucket glas är en trist skada, men det kan räcka att du byter ut glaset. Det går normalt att köpa både glas och hela baklyktor som reservdelar. Hör med återförsäljaren. Det är små skillnader mellam lyktorna från modell til modell, men om du uppger chassi- och registreringsnummer så får du korrekt reservdel till släpet. Byt lampor som inte fungerar men prova först med kontaktspray.

Det vänstra glaset har skadats. Här sitter det fast med fyra skruvar och kan lätt bytas ut. Passa på att kolla alla sladdar och lampor medan du ändå har tagit bort glaset.

Rost kan bryta förbindelsen mellan t.ex. en glödlampa och dess fäste så att lampan inte lyser. Kolla alla kabelskor, polera lätt med smärgelduk och spraya alla kontakter med kontaktspray.

Reflexerna

Samtliga reflexer ska fungera eftersom de är en del av säkerhetsutrustningen. Skadade reflexer kasseras och ersätts med nya, som kan skruvas, limmas eller nitas fast. Om ett fäste har bockats, bockar du det tillbaka så att reflexen vänds åt rätt håll.

1

Smutsiga reflexer tvättas rena och skadade reflexer byts ut mot nya, som placeras på samma ställen som de gamla. På sidorna sitter de ofta fast med nitar eller lim.

2

Borra ut den gamla niten så att du kan ta bort den skadade reflexen och ersätta den med en ny. Fäst den nya med nit eller genomgående skruv med mutter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Släpvagnar