Lär dig backa med släp

För många av oss är det inte alltid så enkelt att backa med släp. Men med ett speciellt trick och lite träning blir du återvinningsstationens bästa backare med släp på mindre än en timme.

Om du aldrig har råkat ut för det, är det för att du aldrig har backat med ett litet, enaxlat släp: Trots alla dina ansträngningar att styra släpet dit du vill att det ska gå, sticker det plötsligt iväg och svänger för mycket. Och så står släpet och bilens bakända i 90 graders vinkel mot varandra.

Ganska ofta sker detta på återvinningen eller byggmarknaden, där det inte bara är irriterande utan ärligt talat även lite pinsamt; tänk om du istället var en Ove som kan backa perfekt med släpet. Varje gång.

Så här enkelt är det faktiskt

Den goda nyheten är att det bara krävs ett litet trick och sedan knappt en timmes träning någonstans där det finns gott om plats för både bil och släp. Tag med artikeln och träna på de övningar som visas här. Redan efter bara några minuter kommer det att kännas som att du har bättre koll på släpet än någonsin förut.

Förstå logiken

Åt vilket håll svänger släpet när du vrider på ratten? I backläge kan det krävas lite hjärngympa för att räkna ut det. Därför ska du föreställa dig att rattens nedre del är släpets bakända. Så när rattets nedre del vrids och pekar mot vänster, kommer också släpets bakända vridas åt vänster.

Rattets nedre del står rakt. Det gör också släpets bakända.

Rattens nedre del pekar åt vänster. Det gör också släpets bakända.

Vrider du ratten, så att rattets nedre del pekar åt höger, så vrids också släpets bakända åt höger.

Backa rakt

Börja med att få koll på släpet när du bara ska backa rakt. Det är en fördel om du kan se lite av släpet i sidospeglarna. Ser du till att hela tiden se lika mycket av släpet i varje spegel, då går släpet rakt. Ser du för mycket i höger spegel, korrigerar du väldigt lite så att släpets bakända går åt vänster.

1. Håll ratten rakt. Se till att du – om det är möjligt – kan se lika mycket av släpets sidor i varje sidospegel. Nu kan du backa. Ett litet enaxlat släp kommer dock snabbt att börja svänga.
2. Släpets bakända drar åt vänster. Därför korrigerar du ratten lite, så att rattens nedre del pekar åt höger. Då följer släpet med åt samma håll. Kom ihåg att du bara ska korrigera ytterst lite.
3. Släpet är nästan upprätat. Så nu ska ratten vridas tillbaka, så att den står rakt. Det ska egentligen ske lite innan släpet går rakt, för annars svänger det snabbt över åt motsatt håll. I så fall kommer bakändan att svänga åt höger, eftersom det ju var åt det hållet som vi vred rattens nedre del. Hur lite eller mycket som krävs innan släpet reagerar är olika, så du måste träna tills känslan sitter.
4. Då kör vi rakt! Men det är en kortvarig seger, för med bara en axel kommer det livliga släpet snabbt att komma ur kurs, och då måste du korrigera, igen och igen. Manövern kräver full koncentration, och du kommer inte att backa i en helt rak linje.

Backa och svänga

Det här är ”återvinningsmanövern”: Du ska göra dig av med ditt trädgårdsavfall, och det står redan två bilar med släp framför avlastningsplatsen. Nu måste du backa in bil och släp mellan eller vid sidan om de andra bilarna. Sväng försiktigt, och räta upp i god tid, så att släpet inte fortsätter för långt i den riktning som du börjar svänga åt.

1

Sikta efter platsen eller mellanrummet mellan de andra bilarna. Det krävs lite träning att känna hur långt ekipaget är, så träna på en tom parkeringsplats.

2

Redan nu måste du korrigera. Annars svänger släpet för långt och hamnar på tvären. När rattens nedre del vrids lite åt höger, rätar släpets bakända upp sig och närmar sig “rakt bak”.

3

Nu ska ratten vara rak. Släpet kommer förmodligen redan nu att fortsätta lite för mycket åt vänster, men det löser vi strax. I de flesta fall är det här tillräckligt bra.

4

Nästan på plats tillräckligt bra för återvinningen. Vill du att släpet ska stå helt rakt, kör du bara fram lite, varefter du backar rakt in i rutan.

Backa släpet 180 grader

Om du vill att släpets öppning ska vändas åt motsatt håll, får du göra en 180-graders vändning. Här kan du naturligtvis kliva ur bilen, koppla loss släpet och vända det om, varefter du vänder bilen och kopplar på släpet igen. Men dels är det svårt med ett fullastat släp, dels är det ju faktiskt inte speciellt imponerande.

Situationen uppstår kanske inte så ofta, men det är bra träning om du kan hitta en tom parkeringsplats eller något annat ställe med gott om plats. Det ger dig en riktigt bra uppfattning om hur lite eller mycket som krävs innan släpet svänger. Och den här övningen är din bästa försäkring mot att släpet ska fastna på tvären.

1. Rattens nedre del pekar åt höger, släpets bakända följer med. Akta för att vrida ratten för mycket.
2. Räta upp lite. Håller du kvar ratten som i steg 1, svänger släpet för långt åt höger och hamnar på tvären. Håll hela tiden koll på släpet i sidospeglarna eller i backspegeln.
3. Se på vinkeln mellan bil och släp på bilden: Du måste åter korrigera lite åt motsatta hållet, annars hamnar släpet för långt åt höger.
4. Nu ska vi räta upp. Rattens nedre del ska vridas lite åt vänster, så att släpets bakända också gör det.
5. Då har vi kommit runt. Släpet står inte rakt, men det kan vi lösa enkelt genom att köra fram några meter och sedan backa i en rak linje.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Släpvagnar