Bygg en amerikansk Adirondack-stol

Denna amerikanska Adirondack-stol är en klassiker bland amerikanska hus- och tomtägare. Och med sin böjda sits och rygg är den en dröm att sitta i. Läs hur du bygger både stol och pall för runt 1700 kronor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1700 kronor

Intro

Adirondack-stol

Vi blir inte det minsta förvånade om denna amerikanska liggstol blir nästa stora utemöbelsuccé.

Alla som har följt projektet är väldigt förtjusta – inte minst på grund av priset.

För runt 1700 kronor får du nämligen en liggstol med en helt otrolig komfort och i en kvalitet som vi kan garantera att du inte sett maken till – om du inte lägger flera tusentals kronor på en trädgårdsstol. Och knappt ens då.

Den amerikanska trädgårdsstolen är perfekt för avslappning på altanen. När man även använder fotpallen är den en klockren vilostol.

Både Adirondack-stolen och den tillhörande fotpallen byggs uteslutande av hyvlade furulister, och vi vill hävda att du kan bygga setet på en helg.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du en dynbox vattentätt och billigt

Adirondack-stol – bygg den på en helg

Se den utförliga bygginstruktionen och få en steg för steg-guide, materiallista och detaljerade ritningar. När du har bygginstruktionen kan vi lova att du kan ha en Adirondack-stol klar på en helg. Och vore inte det en trevlig överraskning för familjen?

Instruktion

01
Sidor, ben och sits 5 Steg

Sidor och armstöd ritas in på Adirondack-stol 1

Sidor (A) och armstöd (E) ritas upp efter vår ritning och sågas sedan ut med sticksåg. Du kan ev. överföra formen till kartong eller masonit om du vill göra flera stolar.

Fäst ett par sitsribbor på Adirondack-stolen 2

Sätt fast ett par sitslister (C) i framkant och en tillfälligt i urtaget i ryggstödet för sidorna (A). Lägg märke till att sitslisterna sätts fast med 2 mm inbördes avstånd i framkanten (avstånd i botten). Kontrollera hela tiden att delarna hamnar vinkelrätt.

Sidorna spänns fast tillfälligt på Adirondack-stol 3

Spänn fast sidorna (A) tillfälligt på arbetsbordet. Sätt ett märke 9 cm in från framkanten av sidorna till framkanten på benen (B). När benen står vinkelrätt mot bordsskivan skall det vara 22 cm till underkanten av sidan. Fäst benen med tvingar.

De främre benen fästs på Adirondack-stol 4

De främre benen (B) sitter på utsidan av sidorna (A) och monteras med lim samt fyra försänkta skruvar (4 x 40 mm) från insidan så att skruvhuvudena inte syns.

Sitsribbor skruvas fast i kanten på sidan på Adirondack-stol 5

Sitslisterna (C) fästs med skruvar (4 x 50 mm) på kanten av den stående sidan (A). Förborra för skruvarna och försänk dem. Använd små träbitar som distansklossar.

02
Så här snickrar du ryggstödet 5 Steg

Listerna i ryggstödet ställs ungefär som i en solfjäder. De sju listerna (F) är här 22 x 50 mm. Vi klöv en 22 x 120 mm list på längden och hyvlade ner den till 50 mm. Längden på ryggstödslisterna är 80 cm och de kapas till den vackra bågformen först när alla delar har monterats.

För att få rätt böjning på ryggstödet behöver du en mall att fästa rygglisterna på. Leta reda på en list som är cirka 60 cm. Slå en dyckert genom den och borra hål för en penna 54 cm från dyckerten. Nu har du tillverkat en stångpassare.

Dra passaren över stödlisten (G) enligt bilden längst upp till höger. Bågen dras cirka 5 cm in på listen (G). Kapa till sist listen så den blir 52 cm.

Borra ett nytt hål i stångpassaren 43 cm från dyckerten och rita en ny cirkel på en ny bräda. Även nu skall bågen gå cirka 5 cm in på brädan. Detta är den undre ryggstödslisten (H) och den sågar du av så att den blir 48 cm.

Res stödlisterna på högkant enligt bilden till höger och lägg en list exakt mitt i bågen. Fäst listen och skjut ner nästa stödlist (G) så att det blir 48 cm mellan de två stödlisterna. Fäst den mittersta rygglisten (F). Sätt nu fast tre lister på var sin sida av den redan fastskruvade listen och sprid ut dem. Det skall vara någon mm mellan dem nertill på listen H, cirka 15 mm på listen G och cirka 25 mm upptill där de skall kapas.

Alla ryggstödslister fästs med 4 x 50 mm försänkta skruvar.

Markera nu den halvrunda formen på ryggstödet. Använd en kartong eller dylikt som har skurits ut med en radie på 30 cm. Såga av ryggstödslisterna med sticksåg samt slipa dem lite lätt.

Ribbor till Adirondack-stol figursågas 1

Listerna (G och H) sågas till rätt form med sticksåg. Använd en hemmagjord stångpassare för att rita bågen, som skall gå cirka 5 cm in på listerna. Fasa alla kanter och hörn.

Avstånd mäts mellan ribbor till Adirondack-stol 2

Avståndet mellan stödlisterna är 48 cm. Det bästa är att såga en vinkelrätt skiva på 48 cm som avståndsmall. Då håller du stödlisterna parallellt med varandra.

Ryggstödets ribbor breds ut som en solfjäder på Adirondack-stolen 3

Fäst först den mittersta listen och bred sedan ut tre lister på var sin sida i solfjäderform. Upptill kommer avståndet att vara cirka 25 mm medan det är endast ett par mm nertill. De yttre listerna hamnar 3 cm från kortändarna på stödlisten (G).

Ryggstödet på Adirondack-stolen förs över till mall 4

Bågen upptill på ryggstödet ritas med hjälp av en mall av exempelvis tjock kartong eller tunn masonit. Rita upp formen med passare och använd en radie på 30 cm. Skär rent längs mallens sidor och fäst den sedan på ryggstödets baksida.

Ryggstödet på Adirondack-stolen sågas ut 5

Plocka bort mallen och såga nu längs strecket med elektrisk sticksåg. Sätt nytt blad i sågen så trasas kanterna inte sönder. Fasa av kanterna och putsa dem sedan med slippapper, först korn 120 sedan korn 240.

03
Stolen sätts ihop 6 Steg

Ryggstödet fästs genom den nedersta stödlisten och i urtagen i sidorna med två skruvar i varje sida.

När ryggstödet har rätt lutning, som bör vara cirka 60 grader, fixeras det med hjälp av de två bakre stödbenen (J). Dessa är av 22 x 70 mm hyvlad furu och cirka 62 cm höga, alltså samma avstånd som mellan bakkanten på de främre benen och framkanten på stödbenen.

Nu undrar du kanske vi inte anger exakta millimetermått? Det beror på att måtten kan variera lite så vi anpassar i stället stödbenens längd efter var ryggstödet kommer att vila på dem, när du har ställt dem vinkelrätt mot marken (golvet, arbetsbänken).

Fäst stödbenen på insidan av sidorna med 4 st. 4 x 40 mm skruvar i varje ände. Den övre stödlisten till ryggstödet skruvas fast på ovansidan av stödbenen med två skruvar i varje sida. Välj långa skruvar på 4 x 80 mm.

Armstöden (E) sågas ut av 22 x 120 mm hyvlad furu. Om du vill kan du faktiskt göra armstöden ännu bredare. Såga dem till rätt form enligt ritningen och skruva sedan fast dem på stödbenen (B och J) samt på klossarna (D).

Ryggstödet skruvas fast på Adirondack-stolen 1

Ryggstödet fästs med skruvar (4 x 50 mm) på sidorna. Lägg märke till att urtagen skall passa i storlek till den undre stödlisten (H). Ryggstödet lutar cirka 60 grader.

Stödbenen på Adirondack-stolen anpassas på höjden 2

Längden på stödbenen justeras efter lutningen på sidorna samt efter ryggstödet. Det är viktigt att stödbenet hamnar i rät vinkel (90 grader) mot marknivå.

Stödben och ryggstöd förbinds med skruvar på Adirondack-stol 3

Skruva fast ryggstödet med hjälp av den övre stödlisten. Den limmas fast på stödbenen med utelim. Förstärk med långa skruvar (4 x 80 mm) och försänk dem en aning.

Klossar skruvas fast på Adirondack-stolens ben 4

På utsidan av de främre benen fästs små klossar med 4 x 50 mm skruvar. Klossarna (D) fungerar som stöd för armstödet.

Armstöd skruvas fast på Adirondack-stol 5

Fäst armstöden (E) med 4 x 50 mm skruvar från insidan av stödbenen. Se till att armstödet hamnar parallellt med marknivå!

Armstöd fluktar med benen på Adirondack-stolen 6

Armstödet skall sitta kant i kant med insidan av sidorna och fästs i ovankant på dessa och klossarna med 4 x 80 mm skruvar.

04
Så här gör du den praktiska pallen 3 Steg

Varför inte passa på att också snickra den praktiska och tuffa pallen.

Med en pall framför stolen sitter du ännu skönare, och skaffar du dessutom en mjuk dyna, så sitter du drömlikt i stolen.

Sidorna och benen (A1 och B1) sågas ut av 22 x 120 mm hyvlad furu. Den mjuka formen på pallen är densamma som i framkanten på stolen och det innebär att du kan använda samma mall när du markerar för de fyra första sitslisterna.

Därefter följer du ritningen av pallen. Benen har dragits in 9 cm från framkanten på sidan (se radiemarke-ringen på ritningen). Underkanten på sidorna hamnar 22 cm upp på stödbenen som är 26 cm långa i ena sidan och 31 cm i den andra.

Såga av ovankanten på stödbenen parallellt med underkanten på sidorna. För att lyckas med detta krävs en tillfällig ihopsättning där du kan göra rätt markeringar. De 11 listerna (C1) är av 22 x 44 mm hyvlad furu och 48 cm långa. Skruvarna fästs i förborrade hål och försänks.

Pallens ben fästs på invändig sida på Adirondack-stol 1

Stödbenen (B1) till pallen sätts fast på insidan av sidorna. Markera 22 cm upp från marknivå på benen samt sätt ett märka 9 cm in från framkanten. Fäst delarna med lim och fyra skruvar på 4 x 40 mm. Benet skall stå lodrätt.

Sidor och ben på Adirondack-stol placeras på uppmätt avstånd sida vid sida 2

Det skall vara 48 cm mellan de två sidorna. Använd tvingar och hjälplister för att fixera avståndet medan du skruvar fast sitslisterna (C1). Kontrollera vinkeln och börja framifrån.

Frontlister placeras på uppmätt avstånd på Adirondack-stol 3

Avståndet mellan listerna i framkanten är 2 mm (på bottnen) Återstående sitslister monteras med cirka 9 mm mellanrum. Använd små träbitar som distansklossar så blir det lättare.

Material

Material till Adirondack-stol

22 x 120 mm hyvlad furu:
• 2 sidor (A) à 100 cm
• 2 ben (B) à 50 cm
• 2 armstöd (E) à 85 cm
• 4 lister (F) à 80 cm till rygg (brädorna sågades itu på längden och hyvlades ner till 22 x 50 mm)

22 x 95 mm hyvlad furu:
• 1 stödlist (G) till ryggen, 52 cm
• 1 stödlist (H) till ryggen, 48 cm

22 x 70 mm hyvlad furu:
• 2 stödklossar (D) à 12 cm
• 2 stödben (J) à 62 cm

2 x 44 mm hyvlad furu:
• 12 lister (C) à 48 cm till sits

Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40, 4 x 50 och 4 x 80 mm
• Träolja och utelasyr
Prisbild: Cirka 400 kr

Material till pallen

22 x 120 mm hyvlad furu:
• 2 sidor (A1) à 65 cm
• 2 ben (B1) à 31 cm

22 x 44 mm hyvlad furu:
• 11 lister (C1) à 48 cm

Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40 mm och 4 x 60 mm
• Träolja och utelasyr
Prisbild: Cirka 100 kr

Tidsförbrukning

En helg

Pris

1700 kronor

Ritning

Adirondack-stol: Ritningar

På denna ritning, som visar hur de oli- 48 ka delarna i stolen sätts ihop, finns alla nödvändiga mått samt vinklar och radier som är viktiga för att ryggen och sitsen skall få rätt form.

Först sågar du till de sidor (A), som dels sitsen vilar på, dels utgör de två bakre benen. Sidorna görs av 22 x 120 mm hyvlat trä och de är vardera 100 cm långa. Överför måtten från ritningen direkt till ena sidan (eller en mall) och såga sedan ut den med sticksåg eller bandsåg. När ena sidan är klar använder du den som mall för den andra sidan (eller sidorna, om du tillverkar flera stolar).

Lägg för övrigt märke till den främre delen av varje sida. Efter sågning har rundningen putsats och slipats kantig så att varje sitslist får en plan anläggningsyta på 44 mm, som är listernas bredd.

De främre benen (B) är också av 22 x 120 mm hyvlat trä men endast 50 cm långa. Benen, som sitter på utsidan av sidorna, dras fast med fyra skruvar från insidan. Det skall vara 9 cm från fram- kan-ten på sidan till benet. Sidan i sin tur sitter 22 cm upp på benet. Mått och lutning framkommer faktiskt automatiskt när sidan sedan kapas i bakänden efter måtten på ritningen.

De 12 listerna (C) till sitsen är av 22 x 44 mm hyvlad furu och samtliga lister är 48 cm breda, vilket också blir sitsens totalbredd.

Alla lister fasas på ovansidan så att kanterna blir »mjuka» och skruvas sedan fast i sidorna. De fyra första listerna sätts 2 mm från varandra medan resten placeras 8-9 mm från varandra.

Ryggstödets form markeras på två lister (G och H). Bågen ritas med stångpassare som skall vara 43 resp. 54 cm långa. Såga ut med sticksåg.

Formen på sidor (A) och armstöd (E) ritas upp på träet. Använd gärna en mall och rita formen på denna först. Det är viktigt att sidorna är likadana.

Till listerna (C) som vilar på framkanten av sidan görs ytorna plana.

Montera sidan (A) med korrekt lutning på det ena främre benet (B). Gör en omgång ben till och kontrollera att benen är likadana. Lägg märke till att benen fästs på utanpå sidan.

Det bakre stödbenet (J) fungerar som stöd även för den övre rygglisten (G) samt som fäste för armstödet (E) som fästs på utsidan. Benet sätts på insidan av sidan (A) och fästs när ryggstödet har satts fast.

Adirondack-stol: Ritningar

Pall

Samma framkant som på stolen. De fyra första listerna fästs efter samma mall som till stolen.

Pall

3D-modell

3D-modell: Här får du beskrivningen på Adirondack-stol och fotpall.
3D-modell

Adirondack-stol

Här får du beskrivningen på Adirondack-stol och fotpall.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Lägg märke till den bågformade sågningen i ryggstödets översta brädor.
3D-modell

Böjt ryggstöd

Lägg märke till den bågformade sågningen i ryggstödets översta brädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Armstöden på en Adirondack-stol är ganska breda, men du kan med fördel göra dem ännu bredare.
3D-modell

Breda armstöd

Armstöden på en Adirondack-stol är ganska breda, men du kan med fördel göra dem ännu bredare.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Själva ryggstödet vilar på sina egna ben, som går innanför de breda sitsbenen.
3D-modell

Ryggstödets ben

Själva ryggstödet vilar på sina egna ben, som går innanför de breda sitsbenen.

Öppna 3D-modell

3D-modell: Försök vända på modellen av Adirondack-stolen. Då kan du se hur varje ben är monterat med 4 skruvar.
3D-modell

Monterat med 4 skruvar

Försök vända på modellen av Adirondack-stolen. Då kan du se hur varje ben är monterat med 4 skruvar.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler