Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en amerikansk Adirondack-stol

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Denna möbel är en klassiker bland amerikanska hus- och tomtägare. Och med sin böjda sits och rygg är den en dröm att sitta i. Läs hur du bygger både stol och pall för runt 500 kronor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Amerikansk liggstol

Vi blir inte det minsta förvånade om denna amerikanska liggstol blir nästa stora utemöbelsuccé.

Alla som har följt projektet är väldigt förtjusta – inte minst på grund av priset.

För runt 500 kronor får du nämligen en liggstol med en helt otrolig komfort och i en kvalitet som vi kan garantera att du inte sett maken till – om du inte lägger flera tusentals kronor på en trädgårdsstol. Och knappt ens då.

Förebilden för denna amerikanska liggstol

Utgångspunkten för denna liggstol är den berömda amerikanska Adirondack-stolen, med böjd sits och rygg – och inte minst breda armstöd som passar perfekt för en svalkande drink eller kaffe och kaka, vilket nästan gör bordet överflödigt.

Adirondack-stolen har fått sitt namn från The Adirondack Mountains norr om New York. Den amerikanska stolen byggdes ursprungligen av Thomas Lee i år 1903, som med enkla element byggde denna stol till en rik man, som hade sommarstuga i "The Adirondack Mountains". Det främsta önskemålet var att det skulle finnas plats för "afternoon tea" på armstödet. Och så uppstod Adirondack-stolen.

Den amerikanska trädgårdsstolen är perfekt för avslappning på altanen. När man även använder fotpallen är den en klockren vilostol.

Både den amerikanska stolen och den tillhörande fotpallen byggs uteslutande av hyvlade furulister, och vi vill hävda att du kan bygga setet på en helg.

Glöm inte ytbehandlingen!

När du bygger en amerikansk liggstol är det viktigt att du kommer ihåg ytbehandlingen. Om din nya liggstol ska hålla för det svenska klimatet måste den ytbehandlas – annars riskerar du att solens strålar, samt regn och fukt bryter ned träet.

Vi rekommenderar att du ger både stol och pall en omgång grundningsolja och två omgångar oljebaserad träskyddsfärg. Då kommer din amerikanska liggstol att hålla i många år framöver.

Hämta bygginstruktionen: Amerikansk liggstol – bygg den på en helg

Hämta den utförliga bygginstruktionen och få en steg för steg-guide, materiallista och detaljerade ritningar. När du har bygginstruktionen kan vi lova att du kan ha en amerikansk liggstol klar på en helg. Och vore inte det en trevlig överraskning för familjen?

LÄS OCKSÅ: Bygg en härlig utedusch

Instruktion

Sidor, ben och sits

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Sidor (A) och armstöd (E) ritas upp efter vår ritning och sågas sedan ut med sticksåg. Du kan ev. överföra formen till kartong eller masonit om du vill göra flera stolar.

2

Sätt fast ett par sitslister (C) i framkant och en tillfälligt i urtaget i ryggstödet för sidorna (A). Lägg märke till att sitslisterna sätts fast med 2 mm inbördes avstånd i framkanten (avstånd i botten). Kontrollera hela tiden att delarna hamnar vinkelrätt.

3

Spänn fast sidorna (A) tillfälligt på arbetsbordet. Sätt ett märke 9 cm in från framkanten av sidorna till framkanten på benen (B). När benen står vinkelrätt mot bordsskivan skall det vara 22 cm till underkanten av sidan. Fäst benen med tvingar.

4

De främre benen (B) sitter på utsidan av sidorna (A) och monteras med lim samt fyra försänkta skruvar (4 x 40 mm) från insidan så att skruvhuvudena inte syns.

5

Sitslisterna (C) fästs med skruvar (4 x 50 mm) på kanten av den stående sidan (A). Förborra för skruvarna och försänk dem. Använd små träbitar som distansklossar.

Så här snickrar du ryggstödet

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Listerna i ryggstödet ställs ungefär som i en solfjäder. De sju listerna (F) är här 22 x 50 mm. Vi klöv en 22 x 120 mm list på längden och hyvlade ner den till 50 mm. Längden på ryggstödslisterna är 80 cm och de kapas till den vackra bågformen först när alla delar har monterats.

För att få rätt böjning på ryggstödet behöver du en mall att fästa rygglisterna på. Leta reda på en list som är cirka 60 cm. Slå en dyckert genom den och borra hål för en penna 54 cm från dyckerten. Nu har du tillverkat en stångpassare.

Dra passaren över stödlisten (G) enligt bilden längst upp till höger. Bågen dras cirka 5 cm in på listen (G). Kapa till sist listen så den blir 52 cm.

Borra ett nytt hål i stångpassaren 43 cm från dyckerten och rita en ny cirkel på en ny bräda. Även nu skall bågen gå cirka 5 cm in på brädan. Detta är den undre ryggstödslisten (H) och den sågar du av så att den blir 48 cm.

Res stödlisterna på högkant enligt bilden till höger och lägg en list exakt mitt i bågen. Fäst listen och skjut ner nästa stödlist (G) så att det blir 48 cm mellan de två stödlisterna. Fäst den mittersta rygglisten (F). Sätt nu fast tre lister på var sin sida av den redan fastskruvade listen och sprid ut dem. Det skall vara någon mm mellan dem nertill på listen H, cirka 15 mm på listen G och cirka 25 mm upptill där de skall kapas.

Alla ryggstödslister fästs med 4 x 50 mm försänkta skruvar.

Markera nu den halvrunda formen på ryggstödet. Använd en kartong eller dylikt som har skurits ut med en radie på 30 cm. Såga av ryggstödslisterna med sticksåg samt slipa dem lite lätt.

1

Listerna (G och H) sågas till rätt form med sticksåg. Använd en hemmagjord stångpassare för att rita bågen, som skall gå cirka 5 cm in på listerna. Fasa alla kanter och hörn.

2

Avståndet mellan stödlisterna är 48 cm. Det bästa är att såga en vinkelrätt skiva på 48 cm som avståndsmall. Då håller du stödlisterna parallellt med varandra.

3

Fäst först den mittersta listen och bred sedan ut tre lister på var sin sida i solfjäderform. Upptill kommer avståndet att vara cirka 25 mm medan det är endast ett par mm nertill. De yttre listerna hamnar 3 cm från kortändarna på stödlisten (G).

4

Bågen upptill på ryggstödet ritas med hjälp av en mall av exempelvis tjock kartong eller tunn masonit. Rita upp formen med passare och använd en radie på 30 cm. Skär rent längs mallens sidor och fäst den sedan på ryggstödets baksida.

5

Plocka bort mallen och såga nu längs strecket med elektrisk sticksåg. Sätt nytt blad i sågen så trasas kanterna inte sönder. Fasa av kanterna och putsa dem sedan med slippapper, först korn 120 sedan korn 240.

Stolen sätts ihop

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Ryggstödet fästs genom den nedersta stödlisten och i urtagen i sidorna med två skruvar i varje sida.

När ryggstödet har rätt lutning, som bör vara cirka 60 grader, fixeras det med hjälp av de två bakre stödbenen (J). Dessa är av 22 x 70 mm hyvlad furu och cirka 62 cm höga, alltså samma avstånd som mellan bakkanten på de främre benen och framkanten på stödbenen.

Nu undrar du kanske vi inte anger exakta millimetermått? Det beror på att måtten kan variera lite så vi anpassar i stället stödbenens längd efter var ryggstödet kommer att vila på dem, när du har ställt dem vinkelrätt mot marken (golvet, arbetsbänken).

Fäst stödbenen på insidan av sidorna med 4 st. 4 x 40 mm skruvar i varje ände. Den övre stödlisten till ryggstödet skruvas fast på ovansidan av stödbenen med två skruvar i varje sida. Välj långa skruvar på 4 x 80 mm.

Armstöden (E) sågas ut av 22 x 120 mm hyvlad furu. Om du vill kan du faktiskt göra armstöden ännu bredare. Såga dem till rätt form enligt ritningen och skruva sedan fast dem på stödbenen (B och J) samt på klossarna (D).

1

Ryggstödet fästs med skruvar (4 x 50 mm) på sidorna. Lägg märke till att urtagen skall passa i storlek till den undre stödlisten (H). Ryggstödet lutar cirka 60 grader.

2

Längden på stödbenen justeras efter lutningen på sidorna samt efter ryggstödet. Det är viktigt att stödbenet hamnar i rät vinkel (90 grader) mot marknivå.

3

Skruva fast ryggstödet med hjälp av den övre stödlisten. Den limmas fast på stödbenen med utelim. Förstärk med långa skruvar (4 x 80 mm) och försänk dem en aning.

4

På utsidan av de främre benen fästs små klossar med 4 x 50 mm skruvar. Klossarna (D) fungerar som stöd för armstödet.

5

Fäst armstöden (E) med 4 x 50 mm skruvar från insidan av stödbenen. Se till att armstödet hamnar parallellt med marknivå!

6

Armstödet skall sitta kant i kant med insidan av sidorna och fästs i ovankant på dessa och klossarna med 4 x 80 mm skruvar.

Så här gör du den praktiska pallen

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Varför inte passa på att också snickra den praktiska och tuffa pallen.

Med en pall framför stolen sitter du ännu skönare, och skaffar du dessutom en mjuk dyna, så sitter du drömlikt i stolen.

Sidorna och benen (A1 och B1) sågas ut av 22 x 120 mm hyvlad furu. Den mjuka formen på pallen är densamma som i framkanten på stolen och det innebär att du kan använda samma mall när du markerar för de fyra första sitslisterna.

Därefter följer du ritningen av pallen. Benen har dragits in 9 cm från framkanten på sidan (se radiemarke-ringen på ritningen). Underkanten på sidorna hamnar 22 cm upp på stödbenen som är 26 cm långa i ena sidan och 31 cm i den andra.

Såga av ovankanten på stödbenen parallellt med underkanten på sidorna. För att lyckas med detta krävs en tillfällig ihopsättning där du kan göra rätt markeringar. De 11 listerna (C1) är av 22 x 44 mm hyvlad furu och 48 cm långa. Skruvarna fästs i förborrade hål och försänks.

1

Stödbenen (B1) till pallen sätts fast på insidan av sidorna. Markera 22 cm upp från marknivå på benen samt sätt ett märka 9 cm in från framkanten. Fäst delarna med lim och fyra skruvar på 4 x 40 mm. Benet skall stå lodrätt.

2

Det skall vara 48 cm mellan de två sidorna. Använd tvingar och hjälplister för att fixera avståndet medan du skruvar fast sitslisterna (C1). Kontrollera vinkeln och börja framifrån.

3

Avståndet mellan listerna i framkanten är 2 mm (på bottnen) Återstående sitslister monteras med cirka 9 mm mellanrum. Använd små träbitar som distansklossar så blir det lättare.

Material

– till stolen:

22 x 120 mm hyvlad furu:
• 2 sidor (A) à 100 cm
• 2 ben (B) à 50 cm
• 2 armstöd (E) à 85 cm
• 4 lister (F) à 80 cm till rygg (brädorna sågades itu på längden och hyvlades ner till 22 x 50 mm)

22 x 95 mm hyvlad furu:
• 1 stödlist (G) till ryggen, 52 cm
• 1 stödlist (H) till ryggen, 48 cm

22 x 70 mm hyvlad furu:
• 2 stödklossar (D) à 12 cm
• 2 stödben (J) à 62 cm

2 x 44 mm hyvlad furu:
• 12 lister (C) à 48 cm till sits

Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40, 4 x 50 och 4 x 80 mm
• Träolja och utelasyr
Prisbild: Cirka 400 kr

– till pallen:

22 x 120 mm hyvlad furu:
• 2 sidor (A1) à 65 cm
• 2 ben (B1) à 31 cm

22 x 44 mm hyvlad furu:
• 11 lister (C1) à 48 cm

Dessutom:
• Skruvar, 4 x 40 mm och 4 x 60 mm
• Träolja och utelasyr
Prisbild: Cirka 100 kr

Tidsförbrukning

En helg

Pris

500 kronor

Ritning

Stolens delar

På denna ritning, som visar hur de oli- 48 ka delarna i stolen sätts ihop, finns alla nödvändiga mått samt vinklar och radier som är viktiga för att ryggen och sitsen skall få rätt form.

Först sågar du till de sidor (A), som dels sitsen vilar på, dels utgör de två bakre benen. Sidorna görs av 22 x 120 mm hyvlat trä och de är vardera 100 cm långa. Överför måtten från ritningen direkt till ena sidan (eller en mall) och såga sedan ut den med sticksåg eller bandsåg. När ena sidan är klar använder du den som mall för den andra sidan (eller sidorna, om du tillverkar flera stolar).

Lägg för övrigt märke till den främre delen av varje sida. Efter sågning har rundningen putsats och slipats kantig så att varje sitslist får en plan anläggningsyta på 44 mm, som är listernas bredd.

De främre benen (B) är också av 22 x 120 mm hyvlat trä men endast 50 cm långa. Benen, som sitter på utsidan av sidorna, dras fast med fyra skruvar från insidan. Det skall vara 9 cm från fram- kan-ten på sidan till benet. Sidan i sin tur sitter 22 cm upp på benet. Mått och lutning framkommer faktiskt automatiskt när sidan sedan kapas i bakänden efter måtten på ritningen.

De 12 listerna (C) till sitsen är av 22 x 44 mm hyvlad furu och samtliga lister är 48 cm breda, vilket också blir sitsens totalbredd.

Alla lister fasas på ovansidan så att kanterna blir »mjuka» och skruvas sedan fast i sidorna. De fyra första listerna sätts 2 mm från varandra medan resten placeras 8-9 mm från varandra.

Ryggstödets form markeras på två lister (G och H). Bågen ritas med stångpassare som skall vara 43 resp. 54 cm långa. Såga ut med sticksåg.

Formen på sidor (A) och armstöd (E) ritas upp på träet. Använd gärna en mall och rita formen på denna först. Det är viktigt att sidorna är likadana.

Till listerna (C) som vilar på framkanten av sidan görs ytorna plana.

Montera sidan (A) med korrekt lutning på det ena främre benet (B). Gör en omgång ben till och kontrollera att benen är likadana. Lägg märke till att benen fästs på utanpå sidan.

Det bakre stödbenet (J) fungerar som stöd även för den övre rygglisten (G) samt som fäste för armstödet (E) som fästs på utsidan. Benet sätts på insidan av sidan (A) och fästs när ryggstödet har satts fast.

logga in or buy access eller köp tillgång

Pall

Samma framkant som på stolen. De fyra första listerna fästs efter samma mall som till stolen.

logga in or buy access eller köp tillgång

3D-modell

3D-modell

logga in or buy access eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Amerikansk däckstol

Här får du beskrivningen på Adirondack-stol och fotpall.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in or buy access eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Böjt ryggstöd

Lägg märke till den bågformade sågningen i ryggstödets översta brädor.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in or buy access eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Breda armstöd

Armstöden är ganska breda, men du kan med fördel göra dem ännu bredare.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in or buy access eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Ryggstödets ben

Själva ryggstödet vilar på sina egna ben, som går innanför de breda sitsbenen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in or buy access eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Monterat med 4 skruvar

Försök vända på modellen. Då kan du se hur varje ben är monterat med 4 skruvar.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Bygg en amerikansk Adirondack-stol
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka