Rengöring av pizzasten

Här kan du läsa hur du rengör din pizzasten snabbt och enkelt. Innan du använder den för första gången, efter användning och för grundlig rengöring.

Så här rengör du din pizzasten
© Shutterstock

Det är viktigt att du underhåller och sköter om din pizzasten på rätt sätt. På så sätt säkerställer du att din pizzasten behåller sin effektivitet och säkerhet.

Om du rengör din pizzasten på fel sätt kan det förkorta dess livslängd, minska dess funktionalitet och påverka smaken på dina pizzor.

I den här artikeln kan du läsa om hur du rengör din pizzasten på ett enkelt och bra sätt.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till respektive avsnitt i artikeln.

Rengöring av pizzasten första gången

Första gången du använder din pizzasten är det viktigt att du först rengör den. På så sätt undviker du bakterier och smuts från lagret.

Använd endast varmt vatten för rengöring och undvik att använda diskmedel eftersom det kan skada pizzastenen och absorberas, vilket kan göra att dina pizzor smakar tvål.

Torka av pizzastenen noggrant och se till att den är helt torr innan du sätter in den i ugnen eller på grillen.

LÄS OCKSÅ: Effektiv rengöring av grillen - så här gör du!

Rengöring av pizzasten efter användning

När du har bakat dina läckra pizzor på pizzastenen är det viktigt att ta bort mat- och fettrester.

Se till att pizzastenen har svalnat helt till rumstemperatur. Kyl inte ner den med kallt vatten, i kylskåp eller frys. Om den kyls ned för snabbt kan pizzastenen spricka.

Använd en plast- eller träskrapa eller en hård borste för att ta bort eventuella mat- och fettrester.

Om din pizzasten inte har blivit särskilt smutsig kan du ofta bara använda en torr trasa. Det bör räcka för att få bort mjöl och annan ytlig smuts.

Det är viktigt att inte använda diskmedel, eftersom ämnen från diskmedlet kan absorberas av pizzastenen och överföras till dina pizzor under gräddningen.

Kom ihåg att pizzastenar blir mörkare och får fläckar med tiden på grund av inbrända matrester. Detta är helt normalt och utgör inte någon hälsorisk eller skada på pizzastenen.

LÄS OCKSÅ: Så här gör du rent grillgallret - 5 säkra tips

5 steg för att rengöra din pizzasten ordentligt

Att bli av med djupare fläckar och ingrodda matrester kan kräva lite mer kraftfulla metoder. Men det är fortfarande otroligt enkelt.

Allt du behöver är en "pasta" gjord av bakpulver och vatten.

  1. Gör en tjock pasta genom att blanda en matsked bakpulver med en matsked vatten.
  2. Applicera pastan direkt ovanpå de brända fläckarna på pizzastenen.
  3. Låt pastan sitta i 10 minuter.
  4. När pastan har suttit i ca 10 minuter kan du använda en mjuk trasa för att försiktigt skrubba ovanpå fläckarna.
  5. Efter rengöringen är det viktigt att torka av pizzastenen med en lätt fuktad trasa för att ta bort eventuella rester av bakpulver.

LÄS OCKSÅ: 5 enkla metoder för att rengöra din ugn