Så stormsäkrar du din studsmatta

Väderprognosen varnar för storm. Har du en studsmatta i trädgården är det en god idé att säkra den, så att den inte kan bli tagen av stormen och orsaka stora skador.

Studsmatta i storm – Sherry Serhan

Se till att säkra din studsmatta innan stormen bryter ut. Då slipper du obehagliga överraskningar...

När en storm härjar fungerar dukens stora areal som ett segel, och även en stor och stadig studsmatta kan lätt lyfta från marken.

Speciellt studsmattor med säkerhetsnät riskerar att ta en ofrivillig flygtur.

Eftersom en studsmatta väger upp till 80 kg, kan den orsaka riktigt stora skador om den slits i väg av vinden. Hus, bilar, elledningar och mycket mer hamnar i farozonen – både hos dig själv och hos grannarna.

I värsta fall kan en studsmatta vara potentiellt livsfarlig om den träffar en människa eller ett djur!

7 saker du kan göra för att säkra din studsmatta i storm:

 1. Placera studsmattan i lä. Har du ett garage eller ett skjul, så för studsmattan i lä av det. Du kan eventuellt förankra den med ett gediget rep eller en kedja.
 2. Ta av säkerhetsnätet från studsmattan. Med sin stora areal gör säkerhetsnätet det lättare för vinden att ta fatt i studsmattan.
 3. Köp ett förankringsset. För några hundralappar kan du köpa ett förankringsset till din studsmatta.
 1. Vänd studsmattan upp och ned.
  Genom att vända studsmattan upp och ned undviker du att vinden får tag i den underifrån. Om du samtidigt placerar något tungt ovanpå den, som till exempel ett par trädgårdsplattor är den väl förankrad.

 2. Ta av duken av studsmattan.
  Den elastiska hoppduken fungerar som ett segel i vinden. Om bara stålstället står kvar minskar du risken att studsmattan tar en flygtur.

 3. Demontera studsmattan.
  En säker lösning är att demontera studsmattan och ställa in den inomhus. Då flyger den ingenstans. Det tar däremot lite tid – inte minst när den ska monteras igen efteråt.

 4. Den ultimata lösningen: Gräv ned studsmattan.
  En nedgrävd studsmatta sveps inte med i vinden, men ett sådant projekt kräver onekligen ett par dagars hårt slit...

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgården