Så använder du ett stolpspjut

Det finns många fördelar med att använda ett stolpspjut, när du ska bygga ett mindre plank eller bod. Läs mer och se hur du använder stolpspjut.

Stolpspjut passar till staket och plank. Stolparna hamnar en bit ovan jord, och utsätt därför mindre för fukt och jord.

Stolpspjut passar till staket och plank. Stolparna hamnar en bit ovan jord, och utsätt därför mindre för fukt och jord.

Få ett gediget fundament med stolpspjut

Har du varit med om att förlora ett staket i stormen? Eller en redskapsbod? Det beror på att stolparna inte har haft tillräcklig fundamentering i marken. Det problemet undviker du om du använder stolpspjut. Med stolpspjut får stolpen nämligen ännu bättre fäste i marken, och därmed ska det också mycket till för att den ska välta.

Ett stolpspjut är en stålspets med en ram till stolpen på toppen.

Ett stolpspjut är en stålspets med en ram till stolpen på toppen.

Stolpspjut kan användas till många saker

Det är lämpligt att ta till stolpspjut när stolparna till staketet ska fästas. Men även till mindre konstruktioner som exempelvis en torkställning eller ett litet trädgårdsskjul, kan stolpspjut vara ett bra val och ett fint alternativ till att gjuta ner stolparna i marken.

Stolpspjut montering

Med stolpspjut lyfts stolparna en bit ovan marken, och därmed kommer inte träet i direkt kontakt med marken. Det innebär att träet är mindre sårbart och inte har lika lätt för att ruttna, som om du inte hade använt stolpspjut. Ett stolpspjut är den mest enkla formen av ett fundament som lyfter stolpen ovanför marken. Med stolpspjut till sina stolpar slås bara stolpspjutet ner i jorden med en hammare. Lägg en träbit över, så du inte gör märken på ditt stolpspjut.

Det är enkelt att montera stolpen i stolpspjutet. Det finns förborrade hål, så att skruvarna lätt kan fästas.

Det är enkelt att montera stolpen i stolpspjutet. Det finns förborrade hål, så att skruvarna lätt kan fästas.

Du kan inte använda stolpspjut till allt

Använder du stolpspjut till ditt staket får du en mer gedigen fundamentering, eftersom stolparna blir mindre utsatta för vatten och fukt, och därmed även röta. Men det finns begränsningar i hur starka stolparna blir, även om det använts stolpspjut. Bygger du ett "stängt" plank eller staket, där vinden inte kan blåsa igenom, kan vinden enkelt välta konstruktionen. Stolpspjut är bäst till små, låga staket. Ska du bygga större, högre och tätare plank ska du gjuta fast stolparna.

LÄS OCKSÅ: Så här använder du plintbetong

Alternativ till stolpspjut

Om du inte tror att ett stolpspjut är tillräckligt, finns det alternativ. Det kan exempelvis vara jordskruv. Den har en skruvliknande, gängad spets, som skruvas ner i jorden och ger förankring till stolpar eller reglar på en terrass. Stolpbärare, som grävs ner i marken, låter dig också få stolparna en bit ovan jord samtidigt som de ger massor av bärkraft under jorden.

LÄS OCKSÅ: Så använder du en stolpsko

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material