Torr ved brinner med vita och ljusgula lågor och orsakar ingen sot i skorstenen. När du eldar rätt slipper du nästan också att ta hand om aska.

Det finns hur många argument som helst för att elda med torr ved:

  • Den avger mer värme.
  • Det är lättare att tända eld.
  • Det bildas inget sot i skorstenen och risken för soteld minskas radikalt.
  • Du behöver nästan aldrig bära ut aska.
  • Och du förorenar inte naturen med obrända partiklar.

Allt detta beror på att de brännbara gaserna, som frigörs från veden i kaminen, brinner rent och effektivt, men först när temperaturen i kaminen kommer upp på 1000 grader. Om du lägger fuktig ved i kaminen kostar det mycket energi att få bort vattenångan och då sjunker temperaturen långt under 1000 grader. Resultatet blir att en stor del av de brännbara gaserna försvinner ut ur skorstenen utan att ha antänts.

Om veden har lagrats minst ett år och skyddats mot regn och snö och den sedan har legat inomhus ett dygn så är fukthalten så låg att temperaturen i kaminen snabbt kommer upp på idealisk temperatur, särskilt om du har tänt upp med torra pinnar. Varje gång du lägger på mer ved så bibehålls temperaturen och veden brinner rent.