Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Olika alternativ för tilläggsisolering

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det finns många bra skäl till att tilläggsisolera. Man sparar energi och pengar. Man får ett bättre inomhusklimat. Och så är det i de allra flesta fall ett överkomligt gör-det-själv-projekt.

Det finns mycket pengar att spara på att huset är väl isolerat. Och i de allra flesta fall är det en lätt uppgift, då man kan också spara in på hantverkaren.

Det finns mycket pengar att spara på att huset är väl isolerat. Och i de allra flesta fall är det en lätt uppgift, då man kan också spara in på hantverkaren.

Det finns flera sätt att ta sig an uppgiften på – beroende på ekonomi, tid och hantverksförmåga.

Här visar vi en rad olika alternativ:

  • Invändigt med mineralull och gips
  • Invändigt med isolerade gipsskivor
  • Utvändigt med mineralull och trä
  • Utvändigt med mineralull och puts
  • Smart metod för källaren

Invändigt med mineralull och gips

1

Börja med att regla upp en stomme av stål- eller träreglar några cm in från väggen. Eftersom det bildas fukt, ska det vara ventilerat bakom den nya väggen.

2

När isoleringen har satts i, skruvas ett lager gips på. Foga med akrylfog och lägg därefter ångspärrsfolie som ska tätas med överlapp och tryckas fast i akrylfogen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Det här ska du veta om att sätta upp ångspärr

3

Till sist sätts ännu ett lager gips, men förskjutet i förhållande till första lagret. På så sätt undviks köldbryggor som skulle kunna ge fuktmärken på väggen.

Invändigt med isolerade gipsskivor

1

Isolerade gipsskivor har fabriksmonterad isolering. De sätts på speciell isoleringsläkt. Isoleringen är 50 mm tjock, så effekten är begränsad.

2

När läkten har skruvats fast, sätts isoleringsskivorna utanpå. Den här sortens skivor är också lämpliga om man bara vill ljudisolera.

Utvändigt med mineralull och trä

1

En trästomme av stående, tryckta reglar skruvas fast på väggen. Det är bra att montera dem efter ett snöre, eftersom väggarna sällan är helt raka.

2

Isoleringsmattor läggs in mellan de stående reglarna, och vindpapp sätts liggande utanpå - nerifrån och upp och med överlapp. Då kan ev. vatten rinna av.

3

När pappet är på plats, sätts stående, tryckimpregnerade läkt utanpå. De ser till att det blir ventilation mellan isolering och ytterpanelen.

Utvändigt med mineralull och puts

1

Hårda skivor ska först skruvas fast på ytterväggen med specialskruvar. Skruvarna har ett stort plasthuvud, så att de inte försvinner in i isoleringsskivan.

2

I hörn och på kanter förstärks med armeringsnät och hörnlister. Därefter läggs ett 10 mm tjockt putslager som dras på med en stålbräda.

3

I det våta putslagret trycks armeringsnät in med stålbrädan och putsas från mitten och utåt. När putsen torkat, putsas ytorna med 2 mm slutputs.

Smart metod för källaren

Kalla källarväggar kan avge en del fukt. Om man vill slippa besväret med ångspärr, är Multipor-skivor en genialisk lösning. De liknar traditionella lättbetong-skivor, men kan absorbera och avge fukt. De limmas fast med speciallim och målas med en speciell färg. Båda två tillåter fuktvandring, så att man undviker fuktansamling i väggen som kan skada hela huset.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka