Vad används mdf-skivor till?

Vanliga mdf-skivor kan suga till sig fukt och bör därför inte användas utomhus. De duger inte heller som bänkskivor i köket eller i badrummet. Men det finns både fukttåliga och vattenfasta mdf-skivor.

Hyllor av MDF-skivor

Om du vill utnyttja platsen under snedtaket kan du skräddarsy ett hyllsystem av mdf-skivor. Skivorna kan också användas som stomme i andra möbler.

Hyllor av mdf-skivor

ROBUSTA: Mdf-skivor är hårda och formstabila och eftersom de kan belastas är de lämpliga som hyllplan.

Skåpsluckor av MDF-skivor

Skivorna är perfekta om du vill snickra skåp och garderober. Arbetet är enkelt och går snabbt och du behöver inte spackla innan du målar ytorna.

Skåp av mdf-skivor

Socklar och foderlister av MDF-skivor

Till skillnad från spånskivor, som har sårbara kanter, har mdf-skivor fasta och hårda kanter som du till och med kan bearbeta med handöverfräs. Du kan också fräsa mönster på skivan – det är smart när du snickrar egna möbler eller tillverkar lister som socklar och foderlister.

Paneler av mdf-skivor

Såga upp en mdf-skiva och fräs spår och profiler i bitarna. Då kan du till exempel pussla ihop egna, billiga och snygga socklar. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Hur arbetar du med mdf-skivor?

Mdf-skivor kan bearbetas med alla vanliga handverktyg och maskiner. Men de är tunga att hantera och så hårda att de sliter verktygen. Sågtänder och eggar blir snabbt slöa. Eftersom skivorna är gjorda av träfiber, som ger ett fint damm, är det viktigt att du använder andningsmask.

Den största fördelen med mdf är att du kan bearbeta kanterna, t.ex. fräsa spår i dem, och du kan skapa profiler på sidorna. Om du inte är van att fräsa bör du öva dig på ett par spillbitar innan du skapar egna profilerade lister. Prova dig fram genom att runda av kanter, fräsa en not eller skapa profiler. Mdf-bitar kan limmas och skruvas ihop men du kan även använda en lamellfräs och foga ihop med lameller (kex).

MDF-skivor finns i olika tjocklekar

Specialversioner av mdf-skivor finns i flera tjocklekar, men inte i lika många som standardskivan. Denna kan du hitta i bl.a. dessa tjocklekar och använda till bland annat:

**VANLIG MDF**
Mdf-skivan består av fint delade träfibrer som har blandats med lim och pressats ihop så hårt att skivorna får släta sidor. Vanlig mdf tål inte hög luftfuktighet och får endast användas inomhus.

VANLIG MDF Mdf-skivan består av fint delade träfibrer som har blandats med lim och pressats ihop så hårt att skivorna får släta sidor. Vanlig mdf tål inte hög luftfuktighet och får endast användas inomhus.

**SPÅRAD MDF**
Du kan snickra möbler med runda former om du använder spårad mdf. Det enda som krävs är en form som fixerar skivorna medan limmet härdar. Limmar du ihop två skivor får du släta ytor.

SPÅRAD MDF Du kan snickra möbler med runda former om du använder spårad mdf. Det enda som krävs är en form som fixerar skivorna medan limmet härdar. Limmar du ihop två skivor får du släta ytor.

 **GENOMFÄRGAD MDF**
Har du lust att tillverka egna möbler kan du också använda genomfärgad mdf. Den är ingen lagervara på byggvaruhus utan måste beställas. Ytorna bör skyddas med klar klack.

GENOMFÄRGAD MDF Har du lust att tillverka egna möbler kan du också använda genomfärgad mdf. Den är ingen lagervara på byggvaruhus utan måste beställas. Ytorna bör skyddas med klar klack.

**BRANDHÄMMANDE MDF**
Denna specialskiva är gjord främst för användning där du önskar hög brandsäkerhet. Du kan sätta upp brandhämmande skivor i tak och på väggar i t.ex. garaget och hobbyverkstan.

BRANDHÄMMANDE MDF Denna specialskiva är gjord främst för användning där du önskar hög brandsäkerhet. Du kan sätta upp brandhämmande skivor i tak och på väggar i t.ex. garaget och hobbyverkstan.

**VATTENFAST MDF**
I badrum, kök och andra fuktiga rum ska du använda fukttålig eller vattenfast mdf till dina projekt. I den fukttåliga skivan har man använt vattenfast lim, men du måste ändå skydda ytorna mot fukt.

VATTENFAST MDF I badrum, kök och andra fuktiga rum ska du använda fukttålig eller vattenfast mdf till dina projekt. I den fukttåliga skivan har man använt vattenfast lim, men du måste ändå skydda ytorna mot fukt.

**FANERAD MDF**
Om du vill snickra något som ska se ut att vara av massivt trä kan du använda fanerad mdf. Sådana skivor är klädda med en tunn faner. Den finns i flera träslag – ask, bok, ek, körsbär, lönn och valnöt.

FANERAD MDF Om du vill snickra något som ska se ut att vara av massivt trä kan du använda fanerad mdf. Sådana skivor är klädda med en tunn faner. Den finns i flera träslag – ask, bok, ek, körsbär, lönn och valnöt.

**MELAMINKLÄDD MDF**
När en skiva kläs med melamin blir den mer slitstark och tål fukt bättre. Melamin är ett hårt plastlaminat som limmas på mdf-skivorna eller blandas i ytbehandlingen. Melaminskivor är oftast vita.

MELAMINKLÄDD MDF När en skiva kläs med melamin blir den mer slitstark och tål fukt bättre. Melamin är ett hårt plastlaminat som limmas på mdf-skivorna eller blandas i ytbehandlingen. Melaminskivor är oftast vita.