Masonitskivor är endast några få millimeter tjocka, och ganska följsamma. Så de ska inte förväxlas med mdf-skivor, även om de också består av sammanpressat träfiber.
Masonitskiva till möbler
Du har helt säkert arbetat med masonitskivor, om du någon gång har satt ihop en hylla från ex. Ikea. Det är helt vanlig masonit som används till bakstycket. Och ska du själv bygga en hylla eller ett skåp är det perfekt att använda de billiga masonitskivorna till just det ändamålet.
Du kan också välja perforerad masonit, om du ex. ska bygga ett skåp åt din elektronik, där värmen ska kunna ta sig ut genom bakstycket, eller om du vill tillverka luftiga luckor med hål i.
Använd masonitskiva när du gör en mall
I många fall kan det vara en bra idé att tillverka en mall innan du ex. sågar ut något ur en dyr träbit. Här är en masonitskiva perfekt. Det är billigt, det är lätt att skära till och det bevarar sin form och stabilitet (i motsats till papper eller papp).
Här ska du INTE använda masonitskiva ...
Masonitskivor har många fina egenskaper, men det är varken särskilt starkt eller vädertåligt. Det tål faktiskt inte någon fukt alls, så håll det borta från våtrum, och använd det endast inomhus. Om du har användning för mycket tunna skivor som ska tåla fukt, använd då kryssfanér. Och har du användning för tunna men stabila träskivor är vårt råd att köpa mdf-skivor.
Treetex – fukt- och brandfara
Benämningen "Treetex" täcker in en helt annan typ av träfiberskiva, som tidigare var ett populärt väggmaterial i hus. Skivan används idag i mindre omfattning, då man upptäckt att de mjuka skivorna suger upp fukt. Dessutom var de brandfarliga. Använd dem om du ska bygga ex. en anslagstavla, men håll dem borta från alla typer av husrenoveringar.
Därför heter det inte bara masonit
Benämningen “Masonit” är en försvenskning av “Masonite”, som är det ursprungliga amerikanska namnet för materialet, som uppfanns av William H. Mason i 1924. Därför kan du stöta på stavningen masonite, alltså med ett e i slutet. Men det handlar om samma produkt.