Så här arbetar du med spånskivor!

Spånskivor är lätta och väger mindre än många andra skivor. Här är en överblick över olika varianter och vad de kan användas till.

Spånskiva: Så här arbetar du med spånskivor

MÖJLIGHETER: Lim och träspån sammanpressat under högt tryck och i hög temperatur ger en skiva med en jämn yta som passar till många användningsområden.

Spånskivor är nog det vanligast förekommande byggmaterialet i hemmet – och med all rätt.

De är billiga och de väger mindre än de flesta andra byggskivor.

De finns i varianter till i stort sett alla projekt, så länge de sker inomhus.

Vad används spånskivor till?

SPÅNSKIVOR TILL SOCKLAR, SKÅP M.M.
De råa spånskivorna är perfekta till socklar, skåp, väggar eller som bärande skiva under madrassen. I skåp och hyllor används melaminklädda skivor.

SPÅNSKIVOR TILL UNDERGOLV
Ska du lägga ett undergolv, är spånskivan en både billig och snabb lösning. Det finns särskilda golvspånskivor med spont och not, som ska limmas i alla kanter.

SPÅNSKIVOR TILL BÄNKSKIVOR
Spånskivan är en billig byggskiva, som kostar 30-40 procent mindre än till exempel MDF. Därför används den alltid som kärna i laminatklädda bänkskivor.

Hur arbetar du med spånskivor?

Spånskivor är bra och starka byggskivor, men kan även vara lite känsliga. Om du inte använder rätt teknik när du sågar kommer sågsnittet med stor sannolikhet att bli fult och taggigt.

Först och främst ska sågklingan vara vass och fintandad. Och sågar du med handsåg ligger tricket i att hålla sågen i en vinkel på cirka 20 grader, och du ska såga med lugna och jämna rörelser. Använder du cirkelsåg ska du såga från baksidan.

Ska du förborra för skruvar eller pluggar i kanten av en spånskiva, så är det stor risk för att skivan spricker. Den risken slipper du om du spänner fast en skruvtving på skivan precis där du ska borra, innan du börjar.

Varianter av spånskivor

VANLIG SPÅNSKIVA
Den råa spånskivan är stabil, slät och jämn och används ofta i väggar som alternativ till gips och plywood. Den släta ytan kan kläs med filt, glasväv eller tapet.

GOLVSPÅNSKIVA
Mycket plan och stabil skiva med spont och not för både bärande och flytande undergolv. Flytande golv läggs av skivor ned till 12 mm. Till bärande underlag används 19 mm eller tjockare.

LAMINERAD SPÅNSKIVA
Går också under beteckningen melaminskiva och används till skåp, luckor, hyllor, socklar, beklädningar och mycket annat där man vill ha en jämn, slät och vit yta.

LAMINATBÄNKSKIVA
En särskilt kraftig modell – vanligtvis 30 eller 40 mm tjock – med slitstark beklädning av laminat är perfekt till bänkskivor i kök och tvättstugor. Finns i otaliga färger och mönster.

CEMENTSPÅNSKIVA
Mycket robust spånskiva, som i stort sett bara används till fasadbeklädning. Skivorna finns med en mängd olika ytskikt. Är normalt ingen lagervara på byggvaruhuset.

OSB
OSB-skivan är ingen renodlad spånskiva, utan ett mellanting mellan spånskiva och plywood. Den är starkare än en vanlig spånskiva och lämpar sig därför bra till till exempel undertak.

Storlekar på spånskivor

Standardstorleken på den klassiska spånskivan är 120 x 240 mm. Skivorna finns i tjocklekar från 6 till 38 mm, men de vanligaste är:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerade köksbänkskivor finns normalt i tjocklekar på 30 och 40 mm och i en standardbredd på 61-63 cm. Men det kan gå att beställa skivor med skräddarsydda breddmått från ca. 25 cm till ca. 125 cm – och i många olika längder.

Melaminbelagda skivor är oftast 16 eller 22 mm tjocka och finns i många olika längder och bredder.

Fin kant på spånskivan

Sågsnitt i laminat- eller melaminklädda spånskivor lämnar efter sig en ojämn kant.

Den kan du täcka med en laminatremsa som stryks på efter att den förseglats med lim.

Kanten spacklats jämn.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskivor