Spånskiva: Så här arbetar du med spånskivor

MÖJLIGHETER: Lim och träspån sammanpressat under högt tryck och i hög temperatur ger en skiva med en jämn yta som passar till många användningsområden.

HUR ARBETAR DU MED SPÅNSKIVOR?

Spånskivor är bra och starka byggskivor, men kan även vara lite känsliga. Om du inte använder rätt teknik när du sågar kommer sågsnittet med stor sannolikhet att bli fult och taggigt.

Först och främst ska sågklingan vara vass och fintandad. Och sågar du med handsåg ligger tricket i att hålla sågen i en vinkel på cirka 20 grader, och du ska såga med lugna och jämna rörelser. Använder du cirkelsåg ska du såga från baksidan.

Ska du förborra för skruvar eller pluggar i kanten av en spånskiva, så är det stor risk för att skivan spricker. Den risken slipper du om du spänner fast en skruvtving på skivan precis där du ska borra, innan du börjar.

Spånskiva: Så här arbetar du med spånskivor

VIKTIGT OM SPÅNSKIVOR!

Den klassiska spånskivan är gjord av träspån och lim. Skivan är starkt sugande och lämpar sig därför bara för inomhusbruk i ett normalt inomhusklimat utan hög luftfuktighet.

SPECIELLT MED SPÅN

Den råa spånskivan är slät och jämn och därför lätt att klä in med till exempel fanér, melamin, tapet eller glasfilt, men du kan också lätt nöja dig med att måla. En helt slät målad yta kräver dock lite mer grundning, spackling och slipning än till exempel en MDF- eller plywoodskiva.

Läs mer om träskivor

STORLEKAR PÅ SPÅNSKIVOR

Standardstorleken på den klassiska spånskivan är 120 x 240 mm. Skivorna finns i tjocklekar från 6 till 38 mm, men de vanligaste är:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerade köksbänkskivor finns normalt i tjocklekar på 30 och 40 mm och i en standardbredd på 61-63 cm. Men det kan gå att beställa skivor med skräddarsydda breddmått från ca. 25 cm till ca. 125 cm – och i många olika längder.

Melaminbelagda skivor är oftast 16 eller 22 mm tjocka och finns i många olika längder och bredder.

FIN KANT PÅ SPÅNSKIVAN

Sågsnitt i laminat- eller melaminklädda spånskivor lämnar efter sig en ojämn kant. Den kan du täcka med en laminatremsa som stryks på efter att den förseglats med lim, och kanten spacklats jämn.

Spånskiva: Fin kant på spånskivan