Allsidiga OSB-skivor

De är starka och kostar inte så mycket. De allsidiga OSB-skivorna kan användas till många olika gör-det-själv-projekt. Vi visar hur du arbetar med de populära skivorna.

Med spånskivans hållbarhet och plywoodens styrka har OSB det bästa från båda världar. Det är en väldigt allsidig byggskiva som har enormt många användningsmöjligheter– både dolt och synligt till golv, väggar, tak och möbler.

OSB, som är en förkortning av oriented strand board, är en populär byggskiva som oftast tillverkas av barrträ. Träet kommer i form av hyvelspån, flis och andra restprodukter från sågverk, möbelfabriker och fönstertillverkare samt från gallring av skog.

Lim och vax håller ihop de små träbitarna, och eftersom det handlar om restprodukter är OSB-skivan ett grönare och mer hållbart alternativ till t ex plywood, som OSB för övrigt påminner en del om. Båda byggskivorna är nämligen uppbyggda av lager där fibrerna i varje lager omväxlingsvis vänds i vardera riktning, vilket ger en enorm styrka. Konstruktionen betyder samtidigt att skivorna är helt fria från kvistar och kvisthål.

OSB-skivan är dock betydligt billigare än plywood, vilket är ännu en fördel med att använda rester vid tillverkningen. Faktiskt kostar OSB ungefär hälften av de billigaste plywoodskivorna. Därför jämförs OSB-skivan ofta med spånskivan som också görs av restprodukter.

Uppbyggnaden i lager betyder dock att OSB-skivan är betydligt starkare, och den är faktiskt mer kompakt och tryckfast än det trämaterial som den är gjord av. Limmet har nämligen högre densitet än träet. Samtidigt pressas det samman riktigt hårt medan limmet härdar.

Byggskivan har alltså tagit de bästa egenskaperna från både plywood och spånskiva, och OSB är på så sätt något helt för sig självt. Många tycker också att skivan ser bättre ut än alternativen. Det har gjort den till ett både populärt och modernt val när möbler eller väggar ska ha ett råare och mer personligt utseende.

Välj rätt sort

OSB-skivor för konstruktionsarbete som t ex golv och väggar ska vara CE-märkta. Dessutom ska de vara godkända för den omgivning där de sätts upp.

  • OSB/1 är för användning inomhus i torr miljö.
  • OSB/2 är för bärande skivor i torr miljö.
  • OSB/3 är för bärande skivor i fuktig miljö.
  • OSB/4 är för kraftiga bärande skivor i fuktig miljö.

Med fuktig miljö menas områden där fukthalten ibland är högre. Det kan t ex vara uppvärmda garage eller fritidshus. Skivan är därför inte till för våtrum, där fuktpåverkan är mycket högre, eller för användning utomhus, där skivan utsätts direkt för väder och vind.

Du kan alltid använda skivor av en högre kvalitet än det som krävs enligt ovanstående. Därför är det också främst OSB/3 som säljs här hemma och det är alltså den sorten som är enklast att hitta i bygghandeln.

Så här arbetar du med osb

OSB-skivan är som de flesta andra byggskivor extremt lätt att arbeta med, och du kan använda helt vanliga träskruv att sätta upp den med. Det finns dock ett par saker som du ska vara uppmärksam på om du vill få bästa möjliga resultat.

Välj rätt klinga

Skivans uppbyggnad med de grova spånen gör att den lätt flisas när du sågar i den. Ska skivan döljas i väggar eller golv gör det inte så mycket och du kan därför använda vilken träklinga som helst i din cirkelsåg eller sticksåg. Det kan dock vara en fördel att välja en lite billigare klinga med grova tänder som snabbt tuggar sig genom skivan.

Även om skivan inte passar till finare snickerier kan den mycket väl tillföra ett råare utseende till både möbler och väggar. Där de ska synas bör snitten vara rena och fria från flisor. Välj därför en fintandad klinga som är gjord för rena snitt i t ex möbelfanér och hårdträskivor. Dessutom ska du föra sågen sakta fram så att klingan får en chans att arbeta.

Dimensioner

13, 15 och 18 mm är de vanligaste tjocklekarna. Vill du göra en skruvfast vägg kan du med fördel använda samma tjocklek som gipsskivorna, 13 mm. Skivor på 15 och 18 mm fungerar bra som undergolv. Använder du 15 mm ska det finnas stöd var 40 cm, medan du kan nöja dig med stöd var 60 cm med 18 mm-skivorna.

Skivorna mäter ofta 244 x 122 cm. De finns också bl a som 244 x 90 cm. De mindre skivorna är lättare att släpa runt på och få in i huset - särskilt om du är ensam. I gengäld blir det fler skarvar.

Skarv över regel

För att få störst styrka läggs skivskarvar i t ex väggar och golv alltid över en regel eller en spikläkt. Det gäller även när skarvarna fogas med fjäder och not.

Se upp med oljefärg

Du kan mycket väl måla OSB-skivan eller stryka den med ett lager lack så skivans struktur syns tydligt. Du ska dock se upp med oljebaserad färg. Den kan nämligen lösa upp limmet i skivan.

Acklimatisera skivorna

Låt skivorna ligga i några dygn i det rum där de ska användas innan du börjar arbetet. Då vänjer de sig vid temperatur och luftfuktighet, och risken att de slår sig efter att ha skruvats upp minskar betydligt.

Här är osb det givna valet

Eftersom skivan är både stark och billig och har ett rått utseende, är den ett givet val för en lång rad gör-det-själv-uppgifter. Här är våra favoriter:

Undergolv

Ska du lägga undergolv är OSB-skivan en snabb och billig lösning. Den finns till och med med fjäder och not och limmas då ihop och ger starka skarvar.

Skruvfast vägg

Ska du hänga upp en platt-tv eller några skåp på gipsväggen, kan du göra den skruvfast genom att sätta en 13 mm OSB-skiva underst som är lika tjock som gipsskivan.

Sockel

Lågt pris och hög styrka gör OSB-skivan till det givna valet när du ska bygga sockel i köket eller under garderober i sovrummet.

Undertak

Byggskivorna med fjäder och not är också utmärkta som undertag under t ex takpapp. Det är ett snabbt sätt att lägga tak på, och medan takpappet skyddar mot väder och vind så förstärker skivorna konstruktionen effektivt.

Möbler

OSB-skivan har i många år varit förvisad till insidan av väggen eller under golvet, men nu används den också synligt. T ex kan den rustika skivan ge hyllor, skåp eller sänggaveln ett rått utseende.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träskivor