Intro
Instruktion
01
Första raden ska vara perfekt
9
Steg
Det allra viktigaste för att få en vägg av lättbetong att stå rakt är att den första raden plattor (eller block) placeras exakt vågrätt.
Eftersom golv sällan är vågräta (och aldrig i våtrum där det ska finnas fall mot en brunn) är det nödvändigt att nivellera lättbetongen genom att ställa den på murbruk.
Den första raden ska inte bara vara vågrät, sidorna ska vara lodräta för att väggen inte ska bli skev.
Markera de två väggarna på angränsande väggar och på golvet. Har du ett krysslaserpass använder du det, annars går det bra med vanligt vattenpass. Kolla att de två väggarna blir vinkelräta mot varandra.
Lägg lite murbruk A på golvet och jämna till ytan så att ovansidan blir vågrät. Låt bruket bli fast innan du fortsätter. Det går snabbt om du använder ett fast bruk.
Blanda lim C och lägg lim på två sidor av ett block B. Dra ut limmet med tandspackel så att det fördelas över hela ytan.
Ställ det första blocket på murbruket och tryck det mot väggen så att limmet fäster både på vägg och murbruk. Kolla att blocket står vågrätt och tryck fast det.
Markera på nästa block var det ska sågas av. Även om du bygger en vägg som är 120 cm (två block) så ska blocken placeras med förskjutna fogar och därför måste de sågas till.
Markera även på kanten av blocket med hjälp av en vinkel. Då blir det lättare att styra sågen. Limmet är så tunt att det inte kan användas för att rätta till ett skevt sågat block.
Såga till blocket med lättbetongsåg (med stora tänder) eller använd en kasserad fogsvans. Såga inte till för många block på en gång för den befintliga väggen är kanske inte lodrät.
Sätt nästa block på plats när du har strukit lim på det. Det ska stå i förlängning av det första. Kolla att båda blocken är vågräta och lodräta och på samma nivå.
02
Bygg upp väggen i ett lugnt tempo
10
Steg
När den nedersta raden är på plats så blir det enklare, för nu går det rätt snabbt och du kan nästan inte göra fel.
För att vara säker på att väggen blir stående ska du förankra den i den befintliga väggen. Till det ska du använda s.k. murkramlor som borras fast i den befintliga väggen. Vid taket används däremot fjäderbeslag eftersom tak och vägg kan röra sig olika.
Borra hål för en murkramla 40 cm ovanför det första blocket. Kramorna är 4,2-4,5 mm i diameter och då kan du använda en 4 mm borr.
Skruva fast en kramla D i hålet. Det är lättast om din tång är låsbar som t.ex. en svetstång. Även nästa rad ska förankras, men borra endast ett hål i sänder.
Stryk lim på ovansidan av de fastlimmade blocken och på väggen. Lägg på limmet med en vanlig spackel och dra igenom med en tandspackel. med tandspackeln.
Tryck fast det avsågade blocket under murkramlan. Nu kommer den lodräta fogen att förskjutas, vilket innebär att du bygger med förband.
Fortsätt att limma fast block i förband medan du kollar att alla block hamnar vågrätt och står lodrätt. Kom ihåg att skrapa bort överflödigt lim innan det härdar.
Fixera gärna blocken med tvingar medan du bygger. Då är det ingen risk att blocken förskjuts i sidled. Använd lätta tvingar så att tvingen inte drar snett.
Håll ett öga på framkanten så att den är lodrät och att blocken sitter kant i kant. Kolla också att blocken håller sig innanför dina streck på den befintliga väggen.
De översta blocken limmas fast när du har sågat till dem för att passa i höjd och längd. Blocken ska nästan skjutas på plats i lim (limma också mot taket), men gör plats framtill för fjäderbeslaget.
Tryck fast fjäderbeslaget E mellan din nya vägg och taket. Det ser till att blocken inte välter och tillåter att innertaket kan röra sig mer än vad limfogen klarar.
03
En kort vägg utan kramlor
5
Steg
Den korta väggen kan limmas fast på den befintliga (och på golvet). Men om du är rädd för att du ska stöta till den så att den välter, så använder du förstås kramlor.
Om du vill vara säker på att blocken inte ska röra sig, så är det klokt att fixera blocken medan limmet härdar. Det kan du göra genom att dra i en skruv på båda sidor av varje block.
Det undre blocket i den korta väggen placeras på samma sätt som blocken i den undre raden i föregående vägg. Det ska alltså stå på lite murbruk.
Fortsätt uppåt. Eftersom väggen bara är 20 cm bred behöver du inte lägga blocken i förband. Fixera dem med tvingar och skruvar och kolla att de är vågräta och håller sig innanför dina streck.
Det sista blocket skjuts på plats längst upp mot taket. Det kan vara lite pyssligt. Fixera även detta block med skruvar och tving.
04
Spackla slätt och gör det tätt
6
Steg
När limmet har härdat kan du spackla väggarna släta så att de kan förses med ett tätskikt och så småningom kläs med kakel. Du bestämmer själv om du vill kakla, sätta vinyl eller rent av måla en del av väggarna.
När spackelmassan har härdat slipas den lätt. Det är inte nödvändigt med spegelblanka ytor om du ska sätta upp kakel för då ska du ju lägga på fästmassa.
Lättbetongen spacklas med godkänt våtrumsspackel F. Lägg på klickvis och dra ut med en bred spackel. När massan har härdat slipar du lätt och grundar sedan med primer ur godkänt system.
Stryk alla skarvar med tätskikt G och lägg på flödigt men följ anvisningarna mycket noga för det tätskiktssystem du har valt.
Pressa ner glasfiberremsor H i den fuktiga massan. I hörn ska remsorna överlappa varandra om du inte använder särskilda hörnband.
TIPS: Glöm inte skarven i hörnet mellan väggarna.
Lägg på mer av av tätskiktsmassan G på alla resmor och hörnfogar. (För att bättre visa de olika skikten har vi på bilderna använt en mörk variant ur samma tätskiktsserie.)
Runt rör ska du täta med rörmanschetter J. Var mycket noga med att trycka fast dem i tätskiktet och sedan lägga på ytterligare tätskikt utanpå.
Material
• Bruk (A) för nivellering (A)
• 17 lättbetongblock (B) à 40 x 60 x 10 cm
• Lättbetonglim (C)
• 4 murkramlor (D)
• 2 fjäderbeslag (E)
• 4 skruvar till fjäderbeslag
• Primer
• Spackelmassa (F) för våtrum
• Tätskikt (G)
• Glasfibernät (H) i tätskiktet
• Rörmanschetter (J)
• Ev. akrylfogmassa
Specialverktyg
• Lättbetongsåg eller kasserad fogsvans
• Tandspackel, 4 eller 6 mm
• Ev. en låsbar tång
Tidsförbrukning
En eller två dagar inkl. torktid för spackelmassan.
Pris
Cirka 2000 kr plus kakel.
Svårighetsgrad
Det är ganska enkelt att bygga upp duschväggen om du bara anstränger dig för att få den nedersta raden vågrät på ett golv med fall.
Ritning
3D-ritning
Video
Tips & Tricks
Badrum ska vara täta
Sätt dig in i reglerna om säkra våtrum innan du bygger om ett badrum.
Oavsett om du bygger om ditt badrum eller bygger ett nytt så ska det vara tätt och det ska uppfylla de villkor som gäller för våtrum. Dessa ändras fortlöpande så du måste sätta dig in i dem och det kan du göra på nätet. Här är tre bra adresser: Svensk Våtrumskontroll, www.gvk.se - Byggkeramikrådet, www.brk.se - Måleribranschens Våtrumskontroll (MVK) www.vatrumsmalning.se
Reglerna kan kanske verka komplicerade, men de är rätt logiska. Om du tycker det är svårt bör du kontakta ett företag som har auktorisation för arbeten med våtrum. Adresser till sådana företag finns på de tre webbplatserna ovan.