Bygg enkelt med multiplattor

Multiplattor är enkla att arbeta med och kan användas till allt från duschhörnor och möbler till bärande väggar. Vi visar hur du bygger med det genialiska materialet.

Bygg enkelt med multiplattor

Med en limslev är det enkelt att dosera limmet till multiplattan rätt.

Oavsett om du ska bygga en duschhörna från grunden eller göra en liten köksmodul, är det läge att använda multiplattor.

De är gjorda av lättbetong, som består av vatten, sand och kalk, vilket betyder att det inte kan ruttna eller mögla. De är därför som gjorda för att användas i våtrum och till möbler, men också till både bärande och icke-bärande väggar. Kapningen av plattorma görs med en lättbetongsåg, och ett speciallim håller tillsammans med fogplattor och murbindare ihop hela konstruktionen.

Vi visar hur du bygger en innervägg, en duschhörna och en liten hylla, men också hur du efterbehandlar plattorna så att de blir helt släta.

Och så får du 7 tips för att göra arbetet med plattorna så effektivt som möjligt

Duschhörna

Det är varken svårt eller orimligt dyrt att bygga en duschhörna. Med multiplattor på 40 x 60 x 10 cm, murbindare, fjäderbeslag och rikligt med multiplattlim har du kommit långt. Och så måste du så klart komma ihåg att använda vattenpasset ofta under hela arbetsgången.

1

Sätt de nedersta multiplattorna i ett lager med bruk och kolla med ett vattenpass att plattorna står jämna i sidled och i våg. Är den ena lite för hög kan du justera den med skaftet på en slägga eller gummiklubba.

2

Tryck en kapad multiplatta på plats i nästa lager, så att alla plattorna står i förband. Kolla att plattan är i lod och skruva in en murbindare i väggen i höjd med plattans ovansida.

3

Kolla också så att framkanten är i lod efterhand som arbetet framskrider.

4

Anpassa den sista raden multiplattor och limma dem så att de får bra fäste i taket. Men kom ihåg att det ska vara cirka 5 mm luft mellan ovansidan på den yttersta plattan och taket till ett fjäderbeslag.

5

Tryck fjäderbeslaget på plats mellan väggen och taket. Beslaget ser till att väggen inte kan välta i sidled och tillåter dessutom att ett trätak kan röra sig mer än vad en limfog kan klara att hålla emot.

6

Skruva fast fjäderbeslaget i väggen och taket. När du skruvar i taket ska du helst träffa en regel, glespanel eller något annat som är fast, så att beslaget inte kan vrida sig loss med tiden.

7

Nu kan du bygga den korta väggen enligt samma princip - dock utan att sätta multiplattorna i förband. Därefter är det bara att våtrumssäkra, spackla, foga och måla enligt konstens alla regler.

Möbel

Har du inte arbetat med multiplattor tidigare är en liten möbel en bra start. Genom att kapa 50 mm tjocka multiplattor och limma ihop dem kan du göra en enkel och rejäl möbel, som den här vedhyllan.

1

Fukta golvet och sätt de nedersta multiplattorna så att ovansidan kommer i samma höjd. Fäst dem i väggen med vinkelbeslag och bygg därefter resten av hyllan.

2

Vill du ha ett hyllplan limmas plattan fast i nivå med utsidan på de lodräta plattorna. Vi limmar dessutom fast två bitar på hyllplanet, så att vi senare i processen har något att lägga bänkskivan på.

3

Skruva fast hörnprofiler med 3 x 30 mm spånskruv med platta huvuden och gängor på hela skruven. Profilerna skyddar de känsliga hörnen mot slag samtidigt som det går att spackla utanpå dem.

4

Slipa fogarna lätt med en rasp eller med grovt slippapper. Du kan också använda en excenterslip. Dammsug möblen så att den är redo att spacklas.

5

Dra ett jämnt lager sandspackelmassa på möblen och låt torka. Slipa hyllan med lätt hand och dra på ett lager till. Vi spacklar lite “slarvigt” andra gången för att få struktur.

6

Måla hela hyllan. Du kan använda vanlig väggfärg, men vill du ha en matt och lite mer “putsaktig” yta är det bättre att måla med silikatfärg.

7

Lägg bänkskivan till rätta och skruva fast den med ett par beslag. Nu är det bara att fylla hyllan med ved, tända i kaminen och låta lugnet sänka sig över huset.

Innervägg

Multiplattor är utmärkta till innerväggar. De är starka, enkla att sätta upp och håller i en evighet.

Ska du bygga en större innervägg kan du försäkra dig om ett snörrakt resultat genom att regla upp en enkel stödvägg som du kan “luta” multiplattorna mot.

När väggen är färdig och limmet har härdat kan du ta bort stödväggen och återanvända reglarna i något annat projekt.

1

Sätt den nedersta raden multiplattor så att de står ända intill stödväggen och att fogarna hamnar mitt på reglarna. Plattorna ska limmas på alla sidor, även in mot väggen.

2

Fortsätt att limma ihop plattorna. Banka dem på plats med en gummiklubba, så att de sitter perfekt.

3

Skruva fast de innersta plattorna i väggen varje gång du sätter en ny rad. Det är viktigt för stabiliteten att multiplattorna sitter fast ordentligt i den befintliga väggen.

4

Sätt resterande plattor i förband och skruva tillfälligt fast dem i stödväggen. 2-3 skruvar per platta räcker för att hålla dem på plats tills limmet har torkat.

5

Skruva fast två läkt i regeln, som bildar dörrhålets ovansida. Läkten ska hålla multiplattorna på plats tills limmet har torkat.

6

Dagen därpå, när limmet har torkat, kan du skruva ner stödväggen. Därefter återstår bara att foga och spackla väggen.

7

Stryk väggen med ett lager primer och dra därefter på puts med en glättbräda. Du kan också välja att bredspackla väggen och sedan måla den eller sätta väv eller filt.

Efterbehandling

Har du byggt en vägg av multiplattor finns det många alternativ för efterbehandling. Du kan t ex sätta väv, filt, tapet eller kakel. Men du kan också göra som vi gör och spackla, foga och måla, så att det blir en klassisk, vit putsad vägg.

1

Skrapa bort det överflödiga limmet från väggen med en spackel. Ju mer du kan skrapa bort medan limmet fortfarande är fuktigt desto mindre måste du slipa.

2

När du har skrapat bort allt överflödigt lim ska väggen vara slät och utan större ojämnheter. Sopa eller dammsug väggen noga, så att spackelmassan fäster bra på väggen.

3

Dra ett lager sandspackelmassa på väggen med en bredspackel nerifrån och upp. Med lugna och stora rörelser får du enklast ett enhetligt och jämnt resultat.

4

Slipa väggen med en planslip, excenterslip eller giraffslip. Du kan också slipa för hand, om väggen inte är så stor. Akta så att du inte slipar bort för mycket spackelmassa, då måste du dra på mer igen.

5

Foga fogarna med en vit övermålningsbar akrylfogmassa. Skär av fogspetsen i en sådan vinkel att du kan sätta fogen i en behaglig, glidande rörelse uppifrån och ner.

6

Släta till fogen med en pensel, en fogpinne eller en fogbricka. Var redo med en hårt urvriden trasa, så att du kan torka bort överflödig fogmassa från väggen innan den har torkat, och låt sedan torka till nästa dag.

7

Nu kan du måla över fogar och skarvar. Vi använder en våtrumsfärg med glans 25 som ger en tålig yta som kan torkas av med en våt trasa utan att skada väggen.

8

Måla resten av väggen två-tre gånger med roller. Vi målar direkt på de spacklade multiplattorna, men du kan också klä dem med väv eller filt.

7 bra tips när du arbetar med multiplattor

1

TVINGA IHOP PLATTORNA

Glider multiplattorna isär när du skruvar ihop dem eller sätter ihop dem med fogplattor? I så fall kan du hålla ihop dem med en enhandstving under arbetets gång.

Bygg enkelt med multiplattor 2

KÖP EN LIMSLEV

Du kan mycket väl använda en tandspackel att påföra plattlimmet med, men ska du göra ett större projekt så kan det vara en bra idé att köpa en limslev som är lika bred som skivorna är tjocka. Det går snabbt och ger minimalt spill.

3

VÄLJ RÄTT SÅG

Det porösa materialet kan i princip sågas med en fogsvans, men det sliter hårt på tänderna så att sågen snabbt blir slö. En lättbetongsåg är med sina extragrova tänder gjord för ändamålet och arbetar sig lugnt och metodiskt genom skivor och block. Stöter du på armering byter du bara till en bågfil som du har satt två blad på. På så sätt får sågspåret i armeringen och i själva lättbetongen samma bredd, och du kan därefter fortsätta med lättbetongsågen i samma spår.

4

ANVÄND FOGPLATTOR

Du kan skruva ihop två multiplattor, men ska det gå snabbare kan du använda så kallade fogplattor. Genom att slå i de små vågformade spiken i skarven mellan två multiplattor får du en stark fog bara med ett par hammarslag.

5

MURBINDARE

Genom att sätta murbindare i den befintliga väggen och limma fast dem i fogarna på den nya försäkrar du dig om att den står stadigt.

6

SKYDDA HÖRNEN

Hörnskydd för gips är en bra lösning för utsatta ställen som t ex innerväggshörn under köksbänken. Här måste insidan av hörnskydden fyllas med spackelmassa, varefter de sätts på och spacklas.

7

SÅGA DEN SISTA PLATTAN DIAGONALT

Ska du sätta en liten bit av en multiplatta mot en vägg, kan du såga den diagonalt och därefter limma fast de två “kilarna”. På så sätt vet du att plattans insida får bra fäste mot den befintliga väggen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lättbetong