Duschhörna
Det är varken svårt eller orimligt dyrt att bygga en duschhörna. Med multiplattor på 40 x 60 x 10 cm, murbindare, fjäderbeslag och rikligt med multiplattlim har du kommit långt. Och så måste du så klart komma ihåg att använda vattenpasset ofta under hela arbetsgången.
Sätt de nedersta multiplattorna i ett lager med bruk och kolla med ett vattenpass att plattorna står jämna i sidled och i våg. Är den ena lite för hög kan du justera den med skaftet på en slägga eller gummiklubba.
Tryck en kapad multiplatta på plats i nästa lager, så att alla plattorna står i förband. Kolla att plattan är i lod och skruva in en murbindare i väggen i höjd med plattans ovansida.
Anpassa den sista raden multiplattor och limma dem så att de får bra fäste i taket. Men kom ihåg att det ska vara cirka 5 mm luft mellan ovansidan på den yttersta plattan och taket till ett fjäderbeslag.
Tryck fjäderbeslaget på plats mellan väggen och taket. Beslaget ser till att väggen inte kan välta i sidled och tillåter dessutom att ett trätak kan röra sig mer än vad en limfog kan klara att hålla emot.
Skruva fast fjäderbeslaget i väggen och taket. När du skruvar i taket ska du helst träffa en regel, glespanel eller något annat som är fast, så att beslaget inte kan vrida sig loss med tiden.
Möbel
Har du inte arbetat med multiplattor tidigare är en liten möbel en bra start. Genom att kapa 50 mm tjocka multiplattor och limma ihop dem kan du göra en enkel och rejäl möbel, som den här vedhyllan.
Fukta golvet och sätt de nedersta multiplattorna så att ovansidan kommer i samma höjd. Fäst dem i väggen med vinkelbeslag och bygg därefter resten av hyllan.
Vill du ha ett hyllplan limmas plattan fast i nivå med utsidan på de lodräta plattorna. Vi limmar dessutom fast två bitar på hyllplanet, så att vi senare i processen har något att lägga bänkskivan på.
Skruva fast hörnprofiler med 3 x 30 mm spånskruv med platta huvuden och gängor på hela skruven. Profilerna skyddar de känsliga hörnen mot slag samtidigt som det går att spackla utanpå dem.
Slipa fogarna lätt med en rasp eller med grovt slippapper. Du kan också använda en excenterslip. Dammsug möblen så att den är redo att spacklas.
Dra ett jämnt lager sandspackelmassa på möblen och låt torka. Slipa hyllan med lätt hand och dra på ett lager till. Vi spacklar lite “slarvigt” andra gången för att få struktur.
Måla hela hyllan. Du kan använda vanlig väggfärg, men vill du ha en matt och lite mer “putsaktig” yta är det bättre att måla med silikatfärg.
Innervägg
Multiplattor är utmärkta till innerväggar. De är starka, enkla att sätta upp och håller i en evighet.
Ska du bygga en större innervägg kan du försäkra dig om ett snörrakt resultat genom att regla upp en enkel stödvägg som du kan “luta” multiplattorna mot.
När väggen är färdig och limmet har härdat kan du ta bort stödväggen och återanvända reglarna i något annat projekt.
Sätt den nedersta raden multiplattor så att de står ända intill stödväggen och att fogarna hamnar mitt på reglarna. Plattorna ska limmas på alla sidor, även in mot väggen.
Fortsätt att limma ihop plattorna. Banka dem på plats med en gummiklubba, så att de sitter perfekt.
Skruva fast de innersta plattorna i väggen varje gång du sätter en ny rad. Det är viktigt för stabiliteten att multiplattorna sitter fast ordentligt i den befintliga väggen.
Sätt resterande plattor i förband och skruva tillfälligt fast dem i stödväggen. 2-3 skruvar per platta räcker för att hålla dem på plats tills limmet har torkat.
Skruva fast två läkt i regeln, som bildar dörrhålets ovansida. Läkten ska hålla multiplattorna på plats tills limmet har torkat.
Dagen därpå, när limmet har torkat, kan du skruva ner stödväggen. Därefter återstår bara att foga och spackla väggen.
Efterbehandling
Har du byggt en vägg av multiplattor finns det många alternativ för efterbehandling. Du kan t ex sätta väv, filt, tapet eller kakel. Men du kan också göra som vi gör och spackla, foga och måla, så att det blir en klassisk, vit putsad vägg.
Skrapa bort det överflödiga limmet från väggen med en spackel. Ju mer du kan skrapa bort medan limmet fortfarande är fuktigt desto mindre måste du slipa.
När du har skrapat bort allt överflödigt lim ska väggen vara slät och utan större ojämnheter. Sopa eller dammsug väggen noga, så att spackelmassan fäster bra på väggen.
Dra ett lager sandspackelmassa på väggen med en bredspackel nerifrån och upp. Med lugna och stora rörelser får du enklast ett enhetligt och jämnt resultat.
Slipa väggen med en planslip, excenterslip eller giraffslip. Du kan också slipa för hand, om väggen inte är så stor. Akta så att du inte slipar bort för mycket spackelmassa, då måste du dra på mer igen.
Foga fogarna med en vit övermålningsbar akrylfogmassa. Skär av fogspetsen i en sådan vinkel att du kan sätta fogen i en behaglig, glidande rörelse uppifrån och ner.
Släta till fogen med en pensel, en fogpinne eller en fogbricka. Var redo med en hårt urvriden trasa, så att du kan torka bort överflödig fogmassa från väggen innan den har torkat, och låt sedan torka till nästa dag.
Nu kan du måla över fogar och skarvar. Vi använder en våtrumsfärg med glans 25 som ger en tålig yta som kan torkas av med en våt trasa utan att skada väggen.
7 bra tips när du arbetar med multiplattor
TVINGA IHOP PLATTORNA
Glider multiplattorna isär när du skruvar ihop dem eller sätter ihop dem med fogplattor? I så fall kan du hålla ihop dem med en enhandstving under arbetets gång.
KÖP EN LIMSLEV
Du kan mycket väl använda en tandspackel att påföra plattlimmet med, men ska du göra ett större projekt så kan det vara en bra idé att köpa en limslev som är lika bred som skivorna är tjocka. Det går snabbt och ger minimalt spill.
VÄLJ RÄTT SÅG
Det porösa materialet kan i princip sågas med en fogsvans, men det sliter hårt på tänderna så att sågen snabbt blir slö. En lättbetongsåg är med sina extragrova tänder gjord för ändamålet och arbetar sig lugnt och metodiskt genom skivor och block. Stöter du på armering byter du bara till en bågfil som du har satt två blad på. På så sätt får sågspåret i armeringen och i själva lättbetongen samma bredd, och du kan därefter fortsätta med lättbetongsågen i samma spår.
ANVÄND FOGPLATTOR
Du kan skruva ihop två multiplattor, men ska det gå snabbare kan du använda så kallade fogplattor. Genom att slå i de små vågformade spiken i skarven mellan två multiplattor får du en stark fog bara med ett par hammarslag.
MURBINDARE
Genom att sätta murbindare i den befintliga väggen och limma fast dem i fogarna på den nya försäkrar du dig om att den står stadigt.
SKYDDA HÖRNEN
Hörnskydd för gips är en bra lösning för utsatta ställen som t ex innerväggshörn under köksbänken. Här måste insidan av hörnskydden fyllas med spackelmassa, varefter de sätts på och spacklas.