Så här bygger du med lättbetong

Det är väldigt lätt att bygga med lättbetong, och de stora plattorna som lätt monteras med lim, spik och beslag betyder att du kan bygga snabbt – även om du inte är världens bästa gör-det-självare.

Intro

Lättbetong, porbetong, multiplattor eller gasbetong - kärt barn har många namn. Och lättbetong har många goda egenskaper som gör det till ett fantastiskt byggnadsmaterial.

Lättbetong består av sand och kalk, som inte kan ruttna eller angripas av svamp. Samtidigt som det är enormt starkt, så är det också diffusionsöppet, så att fukt kan passera genom materialet. Det betyder att du kan bygga duschhörnor, bärande väggar och möbler av lättbetong. Och du kan isolera kalla källarväggar från insidan.

Samtidigt är lättbetong enormt lätt att arbeta med. Det väger inte så mycket och det går lätt att såga i. De stora plattorna går också lätt att limma ihop, så arbetet avancerar framåt väldigt fort.

Det finns med andra ord goda grunder för alla byggsugna gör-det-självare att gilla lättbetong.

Instruktion

01
Det första skiftet 7 Steg

Det nedersta skiftet lättbetongplattor fästs i underlaget med murbruk. Konsistensen ska vara fast. Det ger möjlighet att justera plattorna i våg på plats.

Mellan plattorna och väggen som vi bygger mot, använder vi plattlim. Limmet påförs med en speciell limskopa som är till just för lättbetongplattor. Limskopan ser till så att du påför rätt mängd lim - varken för lite eller för mycket.

1

Lägg ut en remsa syllpapp där väggen ska stå. Den ser till så att det inte tränger upp fukt i väggen och att det inte blir fuktfläckar på golvet från bruket.

2

Blanda bruk och plattlim i var sin hink efter instruktionerna på säckarna. Blanda med en omrörare i en borrmaskin. Häll först i vatten i hinkarna och sedan pulver. Då blir det lättare att blanda.

3

Påför lim på den första plattan. Limmet påförs på den yta som ska vändas in mot väggen som vi bygger mot, och limsleven hålls i en vinkel på omkring 45°. Innan dess har en rejäl sträng med bruk lagts på syllpappet.

4

Placera den första plattan och se till att den är perfekt i lod och våg. Det är avgörande att första skiftet står perfekt i bruket, eftersom du inte kan justera nästkommande skift som bara fästs med plattlim.

5

Placera nästa platta och lås fogarna med spikbleck. Var noga med att plattorna är perfekt i lod och våg innan du låser fogen.

6

Såga till den sista plattan. Det görs lättast med en lättbetongsåg. Du kan också använda en gammal fogsvans. Du kan dock inte räkna med att kunna använda fogsvansen till trä igen.

7

Fixera det nedersta skiftet i väggen. Det görs med ett speciellt vinkelbeslag. Vinkeln skruvas fast i väggen, men inte i plattan. Nästa skift monteras bara ovanpå med plattlim.

02
Nästa skift 4 Steg

Nästa skift muras i förband. Det vill säga att plattorna placeras så att fogarna blir förskjutna. Det ger en stark konstruktion. Har du en lagom restbit kvar från förra skiftet, kan det därför vara bra att börja nästa skift med den. Är så inte fallet, börjas nästa skift med en halv platta.

Till slut fästs lättbetongväggen i taket med speciella fjäderbeslag som gör att taket kan röra sig lite utan att det påverkar väggen.

1

Nästa skift muras i förband. Plattorna limmas fast i väggen i skiftet under med plattlim.

2

Lås fristående ändfogar med spikbleck. De slås in med en hammare.

3

Montera fjäderbeslag längs taket. Beslaget ser till så att väggen inte välter, medan taket fortfarande kan röra sig lite. Beslaget skruvas bara fast i taket och placeras i alla fogar utom den yttersta.

4

Den sista plattan monteras. Fjäderbeslaget skruvas inte fast i plattorna. Limmet mellan plattorna ser till så att allt stannar där det ska.

03
Inklämd platta 2 Steg

När en lättbetongplatta monteras med en platta på var sida, kan du med fördel såga plattan på diagonalen och montera den i två delar. Det är nämligen svårt att montera hela plattan utan att limmet skrapas av så att fogen blir svag.

1

Kapa plattan diagonalt. Det behöver inte vara perfekt från hörn till hörn, så länge snittet är snett.

2

Placera plattan i två bitar med plattlim på relevanta ytor. På så sätt skrapar du inte av limmet.

04
Spackling 6 Steg

Innan du börjar spackla måste du se till att väggen är så jämn som möjligt. Det gör arbetet betydligt lättare, och du sparar också spackelmassa eftersom du kan stryka på mindre mängd.

Själva spacklingsarbetet är detsamma som med andra slags väggar, och spackelmassan påförs i ett eller två lager efter behov.

1

Kolla så att väggen är jämn. Ta bort eventuellt överflödigt lim med en spackel och en slipbräda innan limmet har stelnat helt. Har limmet hunnit härda, måste det tas bort med vinkelslip och slipkopp.

2

Försegla väggen med primer. Lättbetong är kraftigt sugande, så det är nödvändigt att försegla väggen innan du spacklar.

3

Punktspackla skarvar, hål och skador när primern har torkat. Det lönar sig att vara noggrann, så att ytan blir riktigt slät och fin.

4

Lägg spackelmassan på spackeln. Det är lättast att spackla med en bredspackel, som inte kan komma ner i hinken. Därför läggs spackelmassan på med en mindre spackel.

5

Spackelmassan påförs i horisontella rörelser ända in i hörnet. Annars är det svårt att komma ut i kanterna.

6

Spackelmassan påförs nerifrån och upp, som när man spacklar andra slags väggar. Skrapa dina spacklar rena med jämna mellanrum. Annars är risken att det blir ojämnt. Var noga så att det inte blir stora spår. Små spår kan dock inte helt undvikas. Men de kan som tur är slipas bort när spackelmassan har torkat.

Material

 • Lättbetongplattor
 • Plattlim
 • Murbruk
 • Spikbleck
 • Vinkelbeslag
 • Fjäderbeslag
 • Primer
 • Spackelmassa

Specialverktyg:

 • Limslev
 • Lätt betongsåg

Video

Bygg med lättbetong

Med en limslev går det lätt och fogen blir stark.

Video

Lättbetong - inklämda skivor

Med skivor delade på snedden blir fogen stark.

Video

Lättbetong - fixering av skivor

Spikbleck och vinkelbeslag ger en stark konstruktion

Video

Bredspackling av lättbetong

Noggrann slipning är viktigt för ett fint, jämnt resultat.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Lättbetong