Intro
Instruktion
01
Det första skiftet
7
Steg
Det nedersta skiftet lättbetongplattor fästs i underlaget med murbruk. Konsistensen ska vara fast. Det ger möjlighet att justera plattorna i våg på plats.
Mellan plattorna och väggen som vi bygger mot, använder vi plattlim. Limmet påförs med en speciell limskopa som är till just för lättbetongplattor. Limskopan ser till så att du påför rätt mängd lim - varken för lite eller för mycket.
Lägg ut en remsa syllpapp där väggen ska stå. Den ser till så att det inte tränger upp fukt i väggen och att det inte blir fuktfläckar på golvet från bruket.
Blanda bruk och plattlim i var sin hink efter instruktionerna på säckarna. Blanda med en omrörare i en borrmaskin. Häll först i vatten i hinkarna och sedan pulver. Då blir det lättare att blanda.
Påför lim på den första plattan. Limmet påförs på den yta som ska vändas in mot väggen som vi bygger mot, och limsleven hålls i en vinkel på omkring 45°. Innan dess har en rejäl sträng med bruk lagts på syllpappet.
Placera den första plattan och se till att den är perfekt i lod och våg. Det är avgörande att första skiftet står perfekt i bruket, eftersom du inte kan justera nästkommande skift som bara fästs med plattlim.
Placera nästa platta och lås fogarna med spikbleck. Var noga med att plattorna är perfekt i lod och våg innan du låser fogen.
Såga till den sista plattan. Det görs lättast med en lättbetongsåg. Du kan också använda en gammal fogsvans. Du kan dock inte räkna med att kunna använda fogsvansen till trä igen.
02
Nästa skift
4
Steg
Nästa skift muras i förband. Det vill säga att plattorna placeras så att fogarna blir förskjutna. Det ger en stark konstruktion. Har du en lagom restbit kvar från förra skiftet, kan det därför vara bra att börja nästa skift med den. Är så inte fallet, börjas nästa skift med en halv platta.
Till slut fästs lättbetongväggen i taket med speciella fjäderbeslag som gör att taket kan röra sig lite utan att det påverkar väggen.
Montera fjäderbeslag längs taket. Beslaget ser till så att väggen inte välter, medan taket fortfarande kan röra sig lite. Beslaget skruvas bara fast i taket och placeras i alla fogar utom den yttersta.
03
Inklämd platta
2
Steg
När en lättbetongplatta monteras med en platta på var sida, kan du med fördel såga plattan på diagonalen och montera den i två delar. Det är nämligen svårt att montera hela plattan utan att limmet skrapas av så att fogen blir svag.
Kapa plattan diagonalt. Det behöver inte vara perfekt från hörn till hörn, så länge snittet är snett.
04
Spackling
6
Steg
Innan du börjar spackla måste du se till att väggen är så jämn som möjligt. Det gör arbetet betydligt lättare, och du sparar också spackelmassa eftersom du kan stryka på mindre mängd.
Själva spacklingsarbetet är detsamma som med andra slags väggar, och spackelmassan påförs i ett eller två lager efter behov.
Kolla så att väggen är jämn. Ta bort eventuellt överflödigt lim med en spackel och en slipbräda innan limmet har stelnat helt. Har limmet hunnit härda, måste det tas bort med vinkelslip och slipkopp.
Försegla väggen med primer. Lättbetong är kraftigt sugande, så det är nödvändigt att försegla väggen innan du spacklar.
Punktspackla skarvar, hål och skador när primern har torkat. Det lönar sig att vara noggrann, så att ytan blir riktigt slät och fin.
Lägg spackelmassan på spackeln. Det är lättast att spackla med en bredspackel, som inte kan komma ner i hinken. Därför läggs spackelmassan på med en mindre spackel.
Spackelmassan påförs i horisontella rörelser ända in i hörnet. Annars är det svårt att komma ut i kanterna.
Spackelmassan påförs nerifrån och upp, som när man spacklar andra slags väggar. Skrapa dina spacklar rena med jämna mellanrum. Annars är risken att det blir ojämnt. Var noga så att det inte blir stora spår. Små spår kan dock inte helt undvikas. Men de kan som tur är slipas bort när spackelmassan har torkat.
Material
- Lättbetongplattor
- Plattlim
- Murbruk
- Spikbleck
- Vinkelbeslag
- Fjäderbeslag
- Primer
- Spackelmassa
Specialverktyg:
- Limslev
- Lätt betongsåg