En gipsskiva är inte bara en gipsskiva. Det finns en uppsjö av olika varianter som kan användas till väggar, golv och tak.

En gipsskiva är inte bara en gipsskiva. Det finns en uppsjö av olika varianter som kan användas till väggar, golv och tak.

VAD ANVÄNDS GIPSSKIVOR TILL?
VÄGGAR
Gipsväggen byggs av ett skelett, som skivorna skruvas upp på. Mellan skivorna läggs ett lager isolering. Skelettet byggs antingen av träreglar eller metallskenor.
INNERTAK
Skivorna kan skruvas upp direkt i ett befintligt trätak. Eller så kan de skruvas på trä- eller metallreglar. Det ger dig möjlighet att sänka innertaket.
GOLV
Ska det läggas klinkers, installeras golvvärme eller ljudisoleras ned mot våningen under, läggs ett lager golvgips (fibergips) under den slutgiltiga beläggningen.

Hur skruvas gipsskivorna fast?

När gipsskivorna skruvas fast måste man vara försiktig så att skruvhuvudena inte går igenom papplagret. Dras skruvarna i för djupt sitter inte skivorna fast ordentligt.

Därför ska du använda speciella gipsskruvar, där undersidan av huvudet är välvt, så att det inte förstör papplagret.

Ska det monteras två lager gips, används en kort skruv till det innersta lagret, och en längre till det yttersta. Den långa skruven ska vara så pass lång att den går genom båda gipslagren och in i skelettet bakom.

Skruvarna ska inte sticka utanför papplagret, då kan de inte spacklas över. De bör heller inte skruvas i för djupt. Därför kan du med fördel använda en speciell skruvbit med djupstopp. Den släpper greppet om skruven när den är i exakt rätt djup.

Viktigt om våtrum!

Vanliga gipsskivor ska inte användas i våtrum. Pappen är organisk och kan suga upp fukt om tätskiktet bryts. Om detta sker finns det risk för att det bildas hälsovådligt mögel.

Speciellt med gips

Idén med att låta två lager kraftig papp omsluta en kärna av hårt sammanpressat gips dök upp i USA år 1894. Först på 1940-talet blev dessa skivor vanliga på byggena. Då skivorna är både ljudisolerande och brandhämmande är de idealiska till skiljeväggar, innertak och golv.

VARIANTER AV GIPSSKIVOR
STANDARD
Två lager kraftig kartong fastlimmad på varje sida av ett lager hårt pressat gips. Flera tjocklekar; den vanligaste på ca. 13 mm väger ca. 13 kg/m². Finns även i en lättviktsvariant på ca. 7 kg/m².
MED SPACKELKANTER
Skarvarna ska spacklas över, och det görs lättast om man väljer skivor med avfasade kanter (spackelkanter). Kanterna ger plats för en armeringsremsa och ett lager spackelmassa.
LJUDDÄMPANDE
De flesta har sett de ihåliga takskivorna, som effektivt tar bort eko och dämpar ljudnivån i en lokal. Skivorna finns i många varianter; vissa av dem har så små hål att de knappt är synliga för ögat.
FIBERGIPS
Består inte av gips med två lager papp utanpå, de består istället av 80 % gips utblandat med 20 % pappersfibrer. Det ger en mycket stark gipsskiva som är lika stark som två vanliga skivor.
FORMBART GIPS
Vissa gipsskivor är speciellt lämpade till att bygga runda former med. De kan böjas en hel del när de är fuktiga. Detta kräver dock en del övning för att uppnå ett perfekt resultat.
VÅTRUMSGIPS
Gipsskivor till våtrum är uppbyggda som vanliga gipsskivor. Med skillnaden att de är glasfiberarmerade, och pappen impregnerad med silikon så att de kan stå emot fukt och bära vikten av ev. kakelplattor.

TILLBEHÖR
GIPSHISS
Ska det monteras stora gipsskivor i taket är en gipsskivehiss nästan oumbärlig. När skivan ligger på hissen körs den upp under taket, och man har bägge händerna fria till skruv och skruvdragare. Kan hyras.
HÖRNFÖRSTÄRKNING
Gipsskivor har många goda egenskaper, men de är inte särskilt hållbara; speciellt hörnena är ömtåliga. Därför monterar man en hörnförstärkning av plast eller metall, som täcks av spackelmassa.
HÖRNHAMMARE
Hörnförstärkning av plast limmas fast, medan metallskenorna kan skruvas fast. Det bästa är dock att använda en hörnhammare, som med ett slag fäster skenan över gipshörnet. Kan hyras.