Bli expert på hålsåg på 5 minuter

När du ska borra stora hål, behöver du en hålsåg! Se när du behöver en hålsåg, vilka sorter det finns och lär dig att använda den.

Hålsåg: En hålsåg är nödvändig när du ska borra stora hål.

En hålsåg är nödvändig när du ska borra stora hål.

Hur borrar man ett hål med en diameter på 5 centimeter?

Lycka till med att hitta ett vanligt träborr i den dimensionen. Det behövs ett specialverktyg, nämligen en hålsåg.

En hålsåg består av en vass centrumborr omgiven av en skiva, eller ett borr, med små sågtänder.

Hålsågen finns i många storlekar och är det klart smartaste verktyget för stora hål. Den kallas också håltagare eller dosfräs.

Hålsåg: En hålsåg med centrumborr, som gör det lättare att borra helt exakt. Här handlar det om en hålsåg med en diameter på 76 mm.

En hålsåg med centrumborr, som gör det lättare att borra helt exakt. Här handlar det om en hålsåg med en diameter på 76 mm.

Hålsåg i rätt storlek

En hålsåg kan vara så liten som 20 mm i diameter och ända upp till 90-100 mm i diameter. På många ställen kan du köpa en hålsågssats i olika storlekar, så ökar chansen att du har ett borr i rätt storlek.

Det går naturligtvis också att köpa hålsågar en och en.

Hålsåg även till tegelsten

Det finns hålsågar till många andra material än trä. Om du ska borra hål för vattenrör i hårdbränt klinker, behöver du en hålsåg med diamanter, som är det enda som på ett bra sätt kan såga sig igenom.

Men då är det inte säkert att en borrmaskin är stark nog. Då kan du behöva köpa en hålsåg till en vinkelslip istället. Det finns också hålsågar utvecklade för att borra i metall och plast och hålsågar till tegel.

Hålsåg: En hålsåg kan också borra i plast. Här borrar vi ett hål där stupröret ska kopplas till en hängränna av plast.

En hålsåg kan också borra i plast. Här borrar vi ett hål där stupröret ska kopplas till en hängränna av plast.

En genial specialist

I vissa situationer kommer du helt enkelt inte förbi en hålsåg. Om du t ex har tagit bort ett element och står där med ett hål i golvet efter vattenröret. Hålet ska täppas igen med en plugg, och den kan borras med en hålsåg.

Hålsågen är utmärkt till gipsväggar

Ibland är olyckan framme, och går det hål i en gipsvägg är hålsågen din bästa vän. Hålet borras ut ur gipsväggen med en hålsåg i rätt storlek och med samma hålsåg borras en lika stor bit ur en extra gipsskiva. Biten limmas fast i väggen, enligt samma princip som med ett hål i trägolvet.

Hålsåg: Gipsväggen har spruckit: Här borrar vi ut en bit av den skadade gipsväggen med hålsågen. Vi sågar ut en bit ur en annan gipsskiva, och på så sätt kan hålet i väggen lagas lätt.

Gipsväggen har spruckit: Här borrar vi ut en bit av den skadade gipsväggen med hålsågen. Vi sågar ut en bit ur en annan gipsskiva, och på så sätt kan hålet i väggen lagas lätt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg