Vad är gips?

Gips är ett naturligt mineral. Och det är så kallad bränd gips som används till de gipsskivor vi använder när vi bygger.

Gips: Gipsskivor som på den här bilden är gjorda av bränd gips, som bildats genom att värmas upp till 120-180 grader.

Gipsskivor som på den här bilden är gjorda av bränd gips, som bildats genom att värmas upp till 120-180 grader.

Gips är ett naturligt mineral, också kallat kalciumsulfathydrat. Gips finns nästan överallt i världen, bland annat i Sydskandinavien. Den gips som använs i byggindustrin och därmed i gipsskivor, är så kallad bränd gips, som bildats genom att den värmts upp till 120-180 grader.

Vad är en gipsskiva?

Det finns flera sorters gipsskivor, men de flesta kopplar nog ihop det med den gråa standardskiva som används på väggar, i tak och på skiljeväggar.

De flesta gipsskivor för gör-det-självanvändning mäter 13 x 900 x 2.400 mm och består av en hård kärna av gips klädd med papp på båda sidor. Gipsskivor är dessutom utrustade med en så kallad spackelkant, det vill säga att skorna är lite tunnare på långsidorna.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på gipsskivor på 5 minuter

Gips: HHär håller vi på att bygga en skiljevägg av gipsskivor

Här håller vi på att bygga en skiljevägg av gipsskivor

Hur arbetar man med gips?

Det är förhållandevis enkelt att arbeta med gips. Har du en blyertspenna, en hobbykniv, en skruvdragare och en låda gipsskruv, har du kommit långt. När du ska kapa en gipsskiva, märker du med pennan på framsidan (den ljusgråa sidan). Därefter skär du till den med en hobbykniv.

För att få ett jämnt snitt, kan du med fördel skära längs en rätskena, ett vattenpass eller en rak bräda. När du har skurit, kan du knäcka av den överflödiga biten av gipsskivan. Därefter kan du skära av den med en hobbykniv.

De viktiga gipsskruvarna

Oavsett om du ska sätta upp gips på en skiljevägg av träreglar eller stålreglar, är det viktigt att du använder rätt gipsskruv för ändamålet. Gipsskruvar har den fördelen att de är gjorda för att inte skada pappen på gipsskivan när de skruvas in.

Gipsskruvar ska gärna sitta 1-2 mm in i gipsskivan. Skruvar du i dem längre, riskerar du nämligen att skada den tidigare nämnda pappen. Därför är det smart att använda en bit för gipsskurv. Den speciella biten har nämligen en fläns som gör att det inte går att skruva i skruven för långt, utan bara precis ett par mm in i gipsskivan, så att det blir utrymme för dig att spackla.

Gipsskivor är stora att baxa runt med ensam - särskilt om du ska göra ett gipstak. Därför är en så kallad gipslyft guld värd. När du har satt upp dina gipsskivor ska de spacklas och eventuellt kläs eller tapetseras. Kom ihåg att sätta en bit spackeltejp i skarven mellan gipsskivorna när spacklar.

LÄS OCKSÅ: Så spacklar du gipsskivor

Gips: Här spacklar vi skarven mellan två gipsskivor

Här spacklar vi skarven mellan två gipsskivor

Vad kan man mer använda gips till?

Utöver den traditionella användningen av gipsskivor till väggar, tak och skiljeväggar, kan gips användas till mycket annat. T ex till stuckatur eller hobbygips vid gjutning av figurer, ljusstakar och vaser. Köper du så kallad våtrumsgips, kan du också använda den i badrummet eftersom den är godkänt för användning i våtrum.

LÄS OCKSÅ: Vitt och slätt innertak i tre enkla steg

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material