Så spacklar du gipsskivor

Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak, men om skarvarna inte har spacklats ordentligt syns de tydligt och då ser det inte lika elegant ut. Här kan du lära dig tekniken så att du efter lite övning själv kan skapa perfekta skarvar.

PERFEKT: Om skarven mellan gipsskivorna har spacklats på rätt sätt kan du inte se den när väggen har målats.

SÅ HÄR SPACKLAR DU GIPSSKIVOR – FÖRSTA SKIKTET

1. Blanda gipsspackelpulvret med vatten och använd borrmaskin med omrörare eller en mixer. Färdiga spackel kan användas men kolla att de passar ihop med skarvtejp som ska täckas över.

2. Tryck in spackelmassan ordentligt i den försänkning som är mellan de två skivorna. Utrymmet ska spacklas igen så det krävs att du lägger på rejält med massa. Dra spackeln nerifrån och uppåt.

3. Det är svårt att spackla hela försänkningen på en gång så du kan gärna dela den i två delar. Dra först fast spackelmassan på den nedre delen av väggen och gör sedan likadant på den övre delen.

4. Jämna av sidorna när du har lagt på spackelmassan i ett tjockt skikt. Det går snabbare att göra det nu än att efteråt slipa bort överflödig massa. Här drar målaren spackeln uppifrån och neråt.

5. Nu jämnas sidorna med en jämn och obruten rörelse. Använd en smalare spackel på cirka 15 cm och tryck ihop spackelmassan lite så att du kan få plats för skarvtejp och mer spackelmassa.

6. Skarvtejpen (här av papper) trycks fast i den våta massan uppifrån medan rullen ligger på golvet. Tejpen klipps sedan av. Vänta med att spackla tills massan på väggen har torkat.

SÅ HÄR SPACKLAR DU GIPSSKIVOR – ANDRA OCH TREDJE SKIKTET

1. När massan på väggen har torkat kan det andra skiktet läggas på så att tejpen döljs av massan. Lägg på rikligt och dra sedan längs sidorna. Släta ut massan uppifrån och ner med ett långt drag.

2. Det tredje skiktet läggs på först när spacklet har blivit hårt (det tar 4-7 timmar). Det görs alltid med en bred spackel och ev. en finkornig spackelmassa som kan slipas slät och fin.

3. När det tredje skiktet har torkat minst ett dygn ska det slipas. Det görs med fint slippapper korn 100 eller finare. Slipspår från grövre slippapper kan lätt ses genom glasfiberfilt.

LÄS OCKSÅ: Din snabbguide till spackel

VÄRT ATT VETA OM PAPPERSTEJP

Spackelmassan i skarven ska se till att övergången från en skiva till en annan är stark och inte spricker om väggen rör sig. Därför byggs skarven upp (precis som en gipsskiva) av hård gips och seg armering.

Det finns två lösningar. En enkel med självhäftande nät av glasfiber, som klistras över skarven innan du spacklar första gången. Den andra är lite svårare men bättre – och den är den du ser på bilderna – med en tejp av papper.

Armering med papperstejp kräver mer handlag än den självhäftande remsan men är den starkaste lösningen och pappret förhindrar längdförskjutningar.

Redaktionen rekommenderar: 30 mästartips om gips

Papperstejpen trycks ner i våt spackelmassa. När den har torkat spacklar du över pappersremsan.

HÅLL KOLL PÅ SKIKTEN

Tre skikt med spackelmassa verkar kanske mycket, men det är i alla fall så många skikt som en yrkesman lägger på.

Om du inte är van att spackla är det klokt att vänta med skikt två tills det första har torkat.

Och du ska inte slipa förrän det tredje skiktet är torrt.

VÄLJ RÄTT SLAGS SPACKEL

Använd endast styva kvalitetsspacklar till arbetet. Billiga mjuka plastspacklar duger inte. De ger efter och då kan det bildas svackor i eller små kullar på väggen och de kommer att synas efteråt. Du behöver flera spacklar, helst tre olika bredder.

En 15 cm spackel för den första spacklingen där massan ska tryckas ner i skarven. En spackel på 25 cm för nästa spackling så att det blir slätt mellan de två skivorna och en spackel på 45 cm som också kan användas där två skivor utan spackelkant möts. Den drar ut massan så mycket att man inte kan se armeringen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare