Montering av köksfläkt i taket

Se här hur vi monterar en modern köksfläkt dold i taket. Vi visar hur du sågar hål till den och fäster den i två kraftiga brädor som är stadigt fästa uppe på vinden.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
37.000 kronor

Intro

Självklart ska det finnas en fläkt i köket som effektivt suger ut matos och ånga. Men vad är det som säger att den ska vara i en stor och klumpig låda som hänger ner från taket? Nej, fläkten behöver inte hänga ner från taket eller monteras på en vägg.

Den kan i stället byggas in i innertaket så att den nästan inte syns. Och den styrs med en fjärrkontroll. Här visar Gör Det Själv för första gången hur du monterar en sådan köksfläkt, och det är faktiskt imponerande enkelt. Det enda svåra är att fläkten väger en del, så du måste ha en medhjälpare så att fläkten kan lyftas upp och skruvas fast i två rejäla plankor eller reglar som vilar på två takbjälkar.

Här monteras en fläkt från Gutman och den är mycket dyr, men det finns andra billigare lösningar. Oavsett vilken fläkt du väljer så ska den monteras rakt ovanför spisen och plattorna.

Instruktion

01
Förberedelser 3 Steg

Den gamla köksfläkten ska tas bort och du ska se till att skydda köksbänken, spisen eller spishällen. Du måste senare stå på köksbänken när du mäter för fläkten och när du sågar hål i taket för den.

Redan nu har du behov av en medhjälpare för den gamla fläkten med tillhörande kåpa kan vara så tung att du inte orkar den själv.

Du bör ha kontaktat en elektriker i god tid eftersom kablarna från fläkten är fast anslutna, och det innebär att du inte får utföra arbetet själv.

1

Skydda din spis eller spishäll effektivt så att den inte skadas när du står på den. Lägg kraftig papp på hällen och lägg sedan på en bit masonit och en kraftig spånskiva som tål din vikt.

2

Ta bort isoleringen på vinden så att du får plats att arbeta. Elektrikern har kopplat bort kabeln från dosan. VIKTIGT! All utrustning som är fast ansluten till elnätet kräver elektrikerbesök.

3

Nu kan du lossa den gamla fläkten och ta bort den. Om motorn sitter på vinden är det enkelt att lossa kåpan. Sitter motorn i kåpan är denna mycket tung.

02
Såga hål i taket 6 Steg

Att såga hål i innertaket kan verka lite vågat och flera drar sig säkert för att göra det. Men det är inte farligt och det är inte svårt. Det gäller dock att veta vad som ska göras. Om du följer våra råd så kommer du att lyckas.

Först och främst behöver du rätt verktyg. En lodlina är viktig för det gäller att få fläkten rakt ovanför spisen. Du behöver också en sökborr, dvs. en lång spiralborr som kan borra igenom bjälklaget.

När du har borrat ett hål exakt rakt ovanför spisen, går du upp på vinden för att se om den idealiska placeringen är möjlig eller om någon av takbjälkarna sitter i vägen. Resten är enkelt.

1

Den nya köksfläkten centreras ovanför spisen. Markera centrum genom att rita streck diagonalt över spisen. Tejpa först fast en kartong på spisen.

2

Spisens mittpunkt ska nu överföras till taket. Det lättaste är att använda en lodlina. Har du ingen kan du fästa ett par muttrar i en lina och använda dem som lod.

3

Borra hål i taket med din sökborr. Det är en borr som är extra lång och som kan borra igenom bjälklaget, dvs. borren ska vara minst 40 cm. Gå sedan upp på vinden och kolla om fläkten får plats mellan takbjälkarna.

4

Lägg den nya fläkten med botten upp på spisen. Se till att den ligger kant i kant med framkanten på spisen. Med lodlinan överför du nu de fyra hörnen till taket. Rita en fyrkant som är 1 cm större åt alla håll än fläktlådan.

5

Såga upp en öppning med sticksåg. Börja med att såga några centimeter innanför strecken så att öppningen blir för liten.

6

Nu kan du såga rent med din sticksåg. TIPS: För att inte skada taket med sulan på sticksågen och för att slippa trasiga sågspår kan du fästa en kraftig och bred remsa maskeringstejp i taket.

03
Fläkten görs klar 6 Steg

På den nya köksfläktens frontplåt sitter en lång teleskopstång (se bild 1 nedan) och den kan sedan hålla fronten öppen. Stången har ingen betydelse för monteringen, så du kan bara frigöra den från lådan så att fläkten kan öppnas.

Lådan ska fästas i två rejäla reglar och de ska ligga ovanpå takbjälkarna. Skruvarna för monteringen är lite speciella eftersom de har gängor i bägge ändarna. Skruvarna ingår i paketet.

När lådan ska fästas i reglarna behöver du en medhjälpare. En person måste vara på vinden för att hålla reglarna på plats och en person ska hjälpa dig att lyfta lådan och hålla den på plats medan du skruvar fast den.

1

Nu ska fläkten öppnas. Det sitter en teleskopstång på frontplåten och den ska du lossa från lådan. Låt den sitta kvar på glasdelen. Skruva ut de fyra skruvarna som håller fast fronten på lådan. Nu kan du ta isär delarna.

2

Frontplåten lyfts av och sätts åt sidan där den står skyddad. Det dröjer lite innan den ska tas fram igen.

3

Såga till två kraftiga reglar som du senare kan skruva fast fläkten i mellan två takbjälkar. Här använder 45 x 95 mm furu. Markera i bägge ändarna var de ska vila på takbjälkarna.

4

Mät och markera för skruvarna. I den övre delen av lådan finns fyra hål som används när du skruvar fast fläkten i reglarna. Mät avståndet mellan hålen och markera sedan placeringen på reglarna. Sätt märkena på reglarnas mittlinje.

5

Fäst skruvar i markeringarna på reglarna. Använd de skruvar som ingår i leveransen. I den ena änden har skruvarna maskingängor och i den andra vanlig skruvgänga.

6

Lägg reglarna på plats. Be en medhjälpare gå upp på vinden så att han eller hon kan hålla reglarna på plats medan du och ytterligare en medhjälpare lyfter upp lådan i hålet i bjälklaget.

04
Arbetet avslutas 5 Steg

När köksfläkten har satts på plats i hålet i bjälklaget kommer de fyra skruvarna i reglarna att sticka ner genom hålen i lådan. Där ska de dras fast med brickor och muttrar (som följer med).

När frontplåten har satts fast på lådan är fläkten nästan klar att användas. Det återstår forfarande en del arbete på vinden. De två reglarna ska fästas på takbjälkarna och den gamla ventilationskanalen ska anslutas till köksfläkten, så att luften kan blåsas ut, och det kan vara nödvändigt att tejpa igen ångspärren. Sätt till sist kontakten på plats och fläkten kan startas.

1

Dra fast de medföljande muttrarna på skruvstiftens maskingängor, alltså de som sticker ner genom hålen i lådan. Glöm inte att också trä på brickor. Kolla att fläkten sitter som den ska innan du drar åt alla muttrar. Därefter sitter fläkten fast.

2

De två reglarna skruvas fast på takbjälkarna. Då kan du vara säker på att de blir liggande där de ska och att de inte välter. Använd ett vinkelbeslag på varje sida av regeln, alltså fyra till varje regel, och fäst dem med beslagsskruvar.

3

Den gamla ventilationskanalen ansluts till köksfläkten. Det finns ingen anledning att byta ut den om den är hel och fungerar. Isolera den noga om den finns i ett vinterkallt utrymme. Spänn fast den på fläkten med en slangklämma.

4

Ångspärren tätas noga med s.k. ångspärrstejp längs sidorna på köksfläktens låda. Isolera nu de utrymmen som du har tagit bort isolering från. Passa ev. på att tilläggsisolera hela vinden.

Om du någon gång måste byta ut en lampa, fäller du ner glaset. Teleskopstången håller glaset på plats medan du arbetar.

Den nya köksfläkten suger upp fukt och matos från köket och ut via ventilationskanalen. Den smarta fläkten, som nästan inte syns, styrs med en fjärrkontroll.

Material

• 1 köksfläkt (här Gutmann Campo II)
• 2 reglar, 45 x 95 mm furu
• Vinkelbeslag, 45 x 75 mm
• 5 x 40 mm skruvar
• Ångspärrstejp
• Isolering

Specialverktyg

• Lång borr (här 12 mm spiralborr)
• Lodlina

Tidsförbrukning

En lång arbetsdag.

Pris

Denna fläkt kostar komplett 37000 kr men kan ev. hittas billigare på Internet. Det finns andra liknande modeller för lägre priser och vi föreslår att du noga tttar noga på Internet efter erbjudanden.

Svårighetsgrad

Det är förvånansvärt enkelt att montera denna fläkt i taket, men det är tungt så du måste ha en medhjälpare.

Ritning

Fläkten delas i två delar

Den nya köksfläkten består av en frontplåt och en låda, och de två ska tas isär. Det är lika enkelt som det låter, för det räcker att du lossar fyra skruvar och drar ut stickkontakten.

Fläkten delas i två delar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksfläkt