Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Motorn till köksfläkten sitter på den andra sidan av ytterväggen och hörs därför inte i köket.

Motorn till köksfläkten sitter på den andra sidan av ytterväggen och hörs därför inte i köket.

En tyst fläkt skapar lugn

Stekoset breder ut sig i köket, och fläkten går för fullt. Du kan knappt föra ett normalt samtal med dina gäster utan att behöva skrika. Det är ett scenario de flesta har upplevt någon gång. Men du kan få lugn och ro i köket och bli av med både oväsen och stekos, om du installerar en tyst fläkt.

Flytta ljudet från fläktkåpan

Du får en tyst köksfläkt genom att flytta själva motorn från köket till en plats där ljudet inte stör. Du måste alltså investera i en extern motor till din köksfläkt för att den ska bli tyst. En extern motor till en köksfläkt kan köpas för ca. 3.000 kr. och uppåt.

På vinden, taket eller i väggen

När du väl har bestämt dig för att investera i en tyst köksfläkt så ska du välja var du ska placera den externa motorn till fläkten. I vårt fall har vi valt en lösning, där den externa motorn till köksfläkten är placerad på husets yttervägg. Du kan även välja att placera motorn på vinden, och om det inte finns plats där kan du också köpa motorer för tysta köksfläktar som kan monteras på taket.

Så optimerar du en tyst köksfläkt

När du väl har bestämt dig för var du vill placera den externa motorn, kan du optimera din tysta köksfläkt ytterligare. Hur du drar rören påverkar nämligen hur mycket fläkten låter.

Röret som ska suga ut matoset från köket påverkar nämligen hur mycket din köksfläkt låter, eftersom luft som rör sig avger ljud. Därför är det viktigt att röret till din tysta köksfläkt dras så rakt som möjligt till motorn, utan för många böjar.

Välj rätt rör till din köksfläkt

Du bör även välja ett rör med en stor diameter. Det ger en lägre lufthastighet, vilket resulterar i mindre ljud och därmed en tystare köksfläkt.

Det optimala valet är ett brandsäkert flexrör av aluminium. Det har en låg våghöjd, som reducerar luftmotståndet så lite som möjligt. Välj inte ett plastflexrör, då det har stora veck, vilket ger större luftmotstånd och därmed mer ljud.

När du ska montera en tyst köksfläkt

När du monterar den tysta köksfläkten är det viktigt att du från början är noggrann med mätningen. Då kan du vara säker på att din fläkt kommer att sitta bra över spisen, och du slipper fylla igen ett felplacerat hål i ytterväggen.

Kräver ett speciellt borr

Om du som oss väljer att montera motorn till din köksfläkt på ytterväggen så behöver du ett så kallat kärnborr för att göra hålet i väggen. Kärnborret når inte hela vägen genom väggen på en gång, så man förborrar först med ett långt murborr, och sedan använder man först kärnborret inifrån, tills man är halvvägs genom muren, och kan borra den sista biten utifrån.

Men det är också det svåraste med att montera en tyst fläkt, så vill man bli av med oljudet så är det ändå ett förhållandevis enkelt projekt.

Hämta den utförliga steg för steg-vägledningen för hur du mäter, borrar, monterar och drar röret till din köksfläkt på denna sida.

LADDA NED hela artikeln och se hur du gör.