8 projekt: Gör det själv och tjäna storkovan!

Det är i regel ekonomiskt fördelaktigt att vara sin egen smed, men några arbeten är naturligtvis mer givande än andra. Ser du på hantverkarnas timpris och jämför det med arbetsinsatsen och uppgiftens svårighetsgrad, så upptäcker du snabbt att några ”gör det själv-pengar” kan tjänas in lättare än andra. Här har vi tagit fram 8 vanliga uppgifter som du verkligen kan spara mycket pengar på.

1. Lägga klinker/sätta kakel

– Tjäna flera hundra kronor per kvadratmeter!
När man ska lägga klinker på golvet eller sätta kakel på väggen är det sällan materialen som är de dyraste. Muraren eller plattsättaren ger ofta en offert och där kan du se att lönen är den största posten – och det ger dig chans att spara pengar.

Det är rätt överkomligt att lägga klinker men du måste vara noga med förberedelserna. När väl läggningen har kommit igång så går det rätt snabbt.

Hantverkarlön: 400-550 kr/timme inklusive moms om du använder en fackman. Räkna med att du kan spara upp till 400 kr per kvadratmeter.

SE OCKSÅ: 3 MISSTAG: När du sätter plattor

2. Byt ut den gamla kranen

– Rörmokaren är inte billig!
En rörmokare tar ofta ordentligt betalt så du kan verkligen spara mycket pengar om du tar fram verktygen och gör jobbet själv. Du måste bara komma ihåg att stänga av vattnet innan du byter ut en gammal kran i badrummet eller köket för gör du fel kan vattnet spruta ut ur rören.

Innan du tar fram skiftnyckeln och lossar den gamla kranen ska du ha skaffat packgarn och packsalva – inte silikontejp, som gör det omöjligt att justera monteringen. Stäng av vattnet till kranen och byt ut den. Din nya kran kan du köpa på ett byggvaruhus tillsammans med packningar etc.

Hantverkarlön: 450-600 kr/timme inklusive moms. På egen insats kan du snabbt spara 1500 kr för några timmars arbete.

REPARATION: SÅ HÄR byter du själv ut vattenkranen

3. Byt ut en ruta – Låt glasmästaren bli hemma!

Många tror att det är otroligt besvärligt att byta ut en ruta i ett fönster eller en dörr och därför ringer de automatiskt till en glasmästare för att be om hjälp. På så sätt kan kostnaden snabbt skena i väg.

Den allra största biten av räkningen är lön till glasmästaren, både den han beräknar för att byta ut rutan och den han tar för transport. I själva verket är det ganska enkelt att byta ut en trasig ruta.

Du ska bara ta loss glasningslisterna, lirka ut den gamla rutan och sedan sätt i den nya. Måtten på den nya får du genom att mäta den gamla (höjd x bredd x tjocklek). Isolerrutor är ”paket” som byts på samma sätt. Den nya rutan beställs på ett glasmästeri eller via Internet.

Hantverkarlön: 350-450 kr/timme inklusive moms om du ber glasmästaren komma. På ett enda normalstort fönster kan du spara 1000 kr.

GÖR DET SJÄLV:Byt ut rutan själv – och spara en förmögenhet!

4. Sätt upp ditt nya kök själv

– Du kan spara flera tusen kronor på att montera köket själv!
De flesta tillverkare av köksinredningar har egna montörer för uppsättning. Men det kan snabbt kosta dig en halv månadslön om en fackman ska stå för arbetet. Om du inte har tummen mitt i handen – på bägge händerna – och har ett par helger på dig är det relativt lätt att klara av monteringen själv.

Inte nog med det: efteråt kan du glädja dig över att du har ”sparat” till en charterresa för hela familjen.

Hantverkarlön: 300-450 kr/timme inkl. moms. Här kan du spara allt från 10 000 till 20 000 kr .

INSPIRATION: GUIDE: Nytt kök från A-Ö

5. Vägguttaget byter du själv

– Elektrikern är dyr så småsakerna klarar du själv!
De flesta är rädda för ström och väljer därför att kontakta en elektriker till allt som är mer komplicerat än att byta en glödlampa. Men om du vet vad du gör och har tillräcklig kunskap om elektricitet så kan du klara av en del av elektrikerns jobb själv. Det är inte alla arbeten som kräver att en auktoriserad elektriker utför dem.

Du kan ganska lätt till exempel byta befintliga vägguttag, kontakt på en sladd etc. Men kom ihåg att avbryta strömmen innan du börjar. Du kan till och med hämta vägledning på www. elsakerhetsverket.se för en hel del arbeten. Men ska du ha nya kontakter så är det endast en elektriker som kan hjälpa dig.

Hantverkarlön: 400-550 kr/timme inklusive moms. Du kan spara cirka 1000 kr på att byta ett vägguttag själv.

6. Byt ut ett element – Det är lättare än du tror!

Det är många som tror att det endast är rörmokare som får byta ett element. Det är helt fel! Men det är ett arbete som kommer att kosta dig ett par tusen kronor om yrkesmannen ska utföra jobbet.

Om villan är kopplad till en fjärrvärmeverk kan det gälla särskilda regler men annars får du gärna byta ut den vattenfyllda värmeapparaten själv. Men du måste förstås utföra arbetet som ett proffs och efter gällande regler, som du kanske ska sätta dig in i först.

Hantverkarlön: 450-600 kr/timme inklusive moms till rörmokaren. Du kan faktiskt spara upp till 2500 kr per element du monterar själv.

7. Måla fönster

– Det är tidskrävande och kostar hantverkartimmar!
Det tar lång tid att måla fönster (och andra föremål) som har flera kanter och detaljer, också om man är en duktig målare. Även om målaren inte är den hantverkare som tar mest per timme, så kommer det krävande arbetet med den stora tidsåtgången ändå att ge fakturan en spark uppåt.

SE HÄR: Tvätta och måla – så lever fönstret längre!

Om du har tid så kan du därför spara mycket pengar på att måla allt som tar tid. Använd några av de pengar du ”tjänar” på eget arbete på att köpa bra penslar till arbetet. Du ska också köpa en bra färg. Kvalitet på både redskap och material är en av nycklarna till succé. Men annars handlar det om tålamod och precision.

Hantverkarlön: 300-400 kr/timme inkl. moms om du ber målaren komma. Du kan spara 900 kr på att måla ett fönster.

SE OCKSÅ: Välj de dyra målarredskapen

8. Var grovarbetare – och behåll pengarna

Vissa arbeten måste du anlita hantverkare till och då är det i regel en hel del av arbetet som du kan klara själv. Avtala till exempel att du sörjer för att riva ner, plocka undan, städa, hämta material och annat som man inte behöver vara hantverkare för att klara av.

Fördelarna är flera: du kan på detta sätt följa med i vad som görs, du kan lära dig en del knep och du kan behålla pengarna själv i stället för att betala någon för jobbet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus