Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Måla fönstren

Fönstren är husets ögon, och när de ska målas måste man känna till deras historia. Det låter som ren romantik, men det med historien är i alla fall sant. För du behöver behandla fönstren med samma typ av färg genom hela deras livstid – och om du inte känner till historien får du slipa ner fönstren helt och börja därifrån.

Våra fönster är helt nerslipade och behandlade med olja, shellack på kvistarna och tre lager ljusgrå akrylfärg – men det är åtta år sedan, och fasaden vätter mot söder, där sol och regn tillsammans sliter på färgen, så det är inte en sekund för tidigt att måla om fönstren. De äldre träfönstren är oftast av utmärkt kvalitet, så de bör hålla i många fler år – om de blir ommålade med ca fem års intervall.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

Ta dig tid från början och få ett hållbart resultat

Det är ett riktigt precisionsarbete att måla fönster, men tålmodigheten belönas av det lyft som ett par nymålade fönster ger huset. Det är inte svårt, men kräver som sagt tålamod och noggrannhet.

I artikeln, som du kan ladda ner här på sidan, kan du läsa:

  • vilket verktyg du ska använda
  • hur du förbereder och rengör fönstren grundligt
  • hur du slipar och målar fönstren

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat tema om målning utomhus, där vi har samlar allt du behöver veta innan du sätter igång att måla. Du kan hämta hela temat här: Stort tema: Målning utomhus.