Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Måla fönstren så att de håller i många år

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är utan tvekan inte den lättaste och snabbaste uppgiften, men om fönstren ska tåla väder och vind och vara husets vackra ”ögon” måste de underhållas. Det tar tid, men tar du dig den tiden, blir det vackert och hållbart.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
1 200 kroner
Måla fönstren

Intro

Fönstren är husets ögon, och när de ska målas måste man känna till deras historia. Det låter som ren romantik, men det med historien är i alla fall sant. För du behöver behandla fönstren med samma typ av färg genom hela deras livstid – och om du inte känner till historien får du slipa ner fönstren helt och börja därifrån.

Våra fönster är helt nerslipade och behandlade med olja, shellack på kvistarna och tre lager ljusgrå akrylfärg – men det är åtta år sedan, och fasaden vätter mot söder, där sol och regn tillsammans sliter på färgen, så det är inte en sekund för tidigt att måla om fönstren. De äldre träfönstren är oftast av utmärkt kvalitet, så de bör hålla i många fler år – om de blir ommålade med ca fem års intervall.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

Ta dig tid från början och få ett hållbart resultat

Det är ett riktigt precisionsarbete att måla fönster, men tålmodigheten belönas av det lyft som ett par nymålade fönster ger huset. Det är inte svårt, men kräver som sagt tålamod och noggrannhet.

OBS! Denna artikel är en del av ett samlat tema om målning utomhus, där vi har samlar allt du behöver veta innan du sätter igång att måla. Du kan hämta hela temat här: Stort tema: Målning utomhus.

Instruktion

Rengöring

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det finns otaliga vinklar och skrymslen på fönsterbågar och foder. Innan du kan börja måla ska du dammsuga noggrant så att allt damm och spindelnät försvinner. Tvätta med rengöringsmedel och rent vatten, och låt torka.

Sen är du klar. Om väderprognosen är med dig vill säga, för färgen måste få tid till att torka innan det blir regn och innan du kan stänga fönstren igen.

1

Börja med att dammsuga fönstren noga - spindelnät sitter oftast där det är svårt att komma åt, och där det är torrt.

2

Tvätta med rengöringsmedel. Det görs lättast med en mellanhård borste och en svamp. Du behöver komma åt i alla hörn.

Slipa och måla

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Om du vet vilken slags färg som har använts på fönstren slipper du slipa bort all färg, och kan nöja dig med att skrapa bort löst sittande färg. Slipa med medelgrovt slippapper, ex. korn 120. Borsta bort allt slipdamm innan du sätter igång och börjar måla.

Börja inifrån med de ytor som är svårast att komma åt och som inte syns när fönstret är stängt.

Du kan använda målartejp, men är du försiktig kan du klara dig utan.

1

Börja med fönsterbågens fals in mot karmen. Genom att snurra penselskaftet mellan fingrarna kan du pressa färgen upp mot kanten ut mot tätningslisten utan att nudda den.

2

Måla karmens fals, och var noga med att komma in vid och runt gångjärnet så att allt får ett helt nytt färglager.

3

Måla sedan fönsterbågens profil in mot gummilisten. Undvik att måla gummilisten; det gör den hård vilket ger sämre tätning.

4

Måla därefter profilen in mot glaset. Här krävs precision för att undvika att få färg på glaset. Öva dig, håll en spackel mot eller täck på annat sätt in mot fönsterglaset.

5

Måla undersidan av tvärposten, som avgränsar fönstrets översta och nedersta fack. Här sitter en droppnäsa (en liten list), som du ska vara noga med att måla.

6

Tvärpostens ovansida är utsatt, precis som karmunderstycket. ”Massera” in färgen och ner i ev. sprickor med längsgående penseldrag. Efterstryk med korta drag.

7

Stryk nu de stora ytorna invändigt. Både karm, tvär- och mittposter. Om du tar bort alla krokar och fästen kan du lättare stryka i stora drag - det är det enda stället på fönstret där det finns lite större ytor!

8

Utifrån börjar du med de små och mindre synliga ytorna, så att du inte förstör den slutliga strykningen av de lite större ytorna.

9

Därefter glaslistens kant in mot glaset - igen på säker frihand eller med täckning, utan att komma åt glas eller gummilist.

10

Måla ytan som vätter ut. Det är den mest synliga delen av fönstret, så den behöver all omvårdnad den kan få. Måla både i sidled och på längden, och avsluta med lätta penseldrag med den breda penseln.

11

Fönsterfalsen in mot mittposten är sista delen på fönstret som målas. Den är bra att ta tag i när fönstret dras från sida till sida under hela målararbetets gång.

Tidsförbrukning

2-3 tim per fönster och lager färg.

Pris

Ca 1 200 kr för tre liter färg och tre-fyra penslar.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt, men det kräver tålamod och noggrannhet.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Måla fönstren så att de håller i många år
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka