Välj de dyra målarredskapen

Det lönar sig att välja dyra målarredskap. För om du låter de billiga penslarna och rullarna bli kvar i butiken och i stället köper dyra redskap så får du verktyg som ger dig snygga, släta ytor utan spår av penseln och utan ludd från rullen. Du sparar också tid eftersom dyra verktyg rymmer mer färg och du sparar pengar eftersom dyra penslar och rullar håller i många år.Här får du våra tips om de bästa penslarna och rullarna för målning av väggar och tak..

Målarrulle: RULLE AV MIKROFIBER

24 cm bred – cirka 110 kr

Egenskaper:

En bra och dyr rulle kan rymma mycket färg utan att det stänker när du drar rullen upp och ner längs väggen. Den ger ett mycket snyggt resultat och släpper ingen ludd i färgen. Billiga rullar har en tendens att ludda mycket. För att rullen ska kunna rymma mycket färg utan att det stänker från den måste luggen vara halvlång och av bra kvalitet. Luggen på billiga rullar har ofta limmats fast. På dyra rullar smälts den fast. Risken för luddning är minst om du väljer mikrofiberrullar.

Material:

Det syntetiska materialet i de dyra kvalitetsrullarnas lugg är mjukt och läckert som det lammskinn man använde förr i tiden. Men materialen på väggar och innertak har förändrats sedan den gång man målade med lammskinnsklädda rullar. Grova ytor som stänkputs och grov väv är ovanliga eftersom de flesta vill ha släta väggar. Därför har de nya rullarna anpassats efter moderna väggmaterial, som har släta ytor, och de färgtyper som i dag är vanligast. Och rullar av mikrofiber ger det bästa resultatet.

Tvättning:

Den enda fördelen med en billig rulle är att du kan slänga den när du är klar. Om du tvättar den dyra rullen noga kan den användas många gånger för den håller länge. Skrapa bort färgrester från rullen och bli inte förvånad om du kan få ut ett par deciliter. Tvätta sedan rullen i rinnande vatten. Massera in diskmedel i luggen, tvätta och skölj. Fortsätt att skölja tills vattnet inte längre färgas. Pressa ur vattnet och ställ rullen lodrätt på en svamp medan den torkar så att svampen kan suga ut det sista vattnet.

TIPS: Skölj rullen innan du ska använda den för då försvinner alla ev. lösa fibrer från den. Pressa ut vattnet.

Pensel: PENSEL MED SYNTETBORST

50–60 mm – cirka 150 kr

Egenskaper:

Det är syntetfibrerna i de speciellt utvecklade penselhåren som gör att penseln rymmer extra mycket färg utan att droppa. Det är en stor fördel när du målar kanterna på en vägg innan du rullar resten av ytan. Ju mer färg en pensel kan rymma, desto längre penseldrag kan du göra utan att behöva doppa den för att fylla på. Välj helst en 50–60 mm bred penseln för dels går det snabbare än med en smal, dels fördelar den färgen på ett bättre sätt.

Material:

Penselhåren är syntetiska och de är fantastiskt mjuka och de är tunnare i spetsarna än i den ände där de sitter fast. Det ger dig mycket snygga och släta penseldrag utan några som helst spår av penseln. Det är en stor fördel när du använder vattenlöslig färg, som inte flyter ihop så bra. Om du har provat att måla med både dyra och billiga penslar så vet du att det är stor skillnad. Penselhåren i de billiga penslarna är hårda och lämnar ofta spår efter sig – och ofta lossnar en del av dem och fastnar på den nymålade ytan. De dyra håren är mjuka som siden.

Trots att de är mjuka och smidiga är de syntetiska håren enormt slitstarka och bevarar formen, också när borsten har tvättats flera gånger.

De syntetiska håren sitter fast ordentligt och du slipper därför hår i den nymålade ytan. Det är viktigt att blecket på skaftet täcker det lim som håren har satts fast med. Då håller penseln längre. På bra och dyra penslar är blecket av rostfritt stål och då riskerar du inte att få rostfläckar i färgen.

Form:

Välj gärna en oval pensel. Den har de bästa egenskaperna från runda penslar, som används till kantmålning, och från platta penslar, som används till stora ytor. Med en oval pensel är det ganska lätt att måla en rak, skarp linje eller kant, t.ex. längs foderlister, mot paneler och längs socklar. Men då ska du vinkla penseln en aning och vrida den så att du mest målar med den smala sidan. Om du håller penseln rakt får du ett mycket slätt penseldrag utan synliga spår längs sidorna från penselns kanter. Sådana spå bildas annars lätt när du använder en platt pensel med hårda, villiga syntetiska penselhår.

När yrkesmålaren ska måla kanter väljer han en pensel med långt skaft som helst ska vara vinklat. Det krävs lite övning att arbeta med en pensel med långt skaft, men när du har övat lite blir den favoriten.

Tvättning:

Har du använt vattenlöslig färg tvättas penseln i målartvätt och vatten. Till olje- och alkydfärger måste du använda lacknafta eller penseltvätt.

TIPS: Förvara dina pensla i torra och uppvärmda rum. De får inte stå upp utan ska helst hänga eller ligga ned.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verktyg