Kvistborr: Så använder du ett kvistborr

Ett kvistborr är lite av en specialist. Det är inte ett borr man hittar i varje mans verktygslåda. Se när och hur du använder ett kvistborr.

Kvistborr: Så använder du ett kvistborr

Kvistborret är perfekt när du ska borra hål till en plugg i golvet. Ett behov som kan uppstå när du ex. har tagit bort en gammal radiator.

Kvistborr till de flata hålen

Ett kvistborr har en liten centrumspets, två plana bottenskär och två sidoskär. Ett kvistborr har inte heller någon spiral, som leder bort sågspån. Borrets utformning resulterar i i ett hål med helt plan/flat botten.

Pluggar och gångjärn med pluggborr

Om du ska montera ett gångjärn i en skåpslucka får du användning för ett kvistborr. Beslaget i en kökslucka ska vila på en plan botten, och det är lättast att göra med ett kvistborr. Har du tagit bort en gammal radiator står du med ett hål i golvet, och där får du också användning för ett kvistborr till att utvidga hålet så att du kan sätta i en plugg.

Kvistborr: Pluggar och gångjärn med kvistborr

Kvistborret kan även såga i golvbrädor om skruvarna ska döljas med pluggar.

LÄS OCKSÅ: Pluggborr – en snabbguide

Perfekt till terrass med pluggar

Om du bestämmer dig för att gå all-in med din nya träterrass, så ska du självklart dölja skruvarna med träpluggar. Till detta ska du använda två borr. Ett pluggborr till att borra träpluggarna. Och ett kvistborr till att borra de hål som träpluggarna ska vila i.

Först borras det plana hålet med ett kvistborr, och i det fästs skruven innan träpluggen sätts på plats. En omständig process men resultatet är absolut värt det, och kvistborret är ovärderligt.

Handhållen eller pelarborrmaskin

Ett kvistborr kan självklart användas till vanliga, handhållna borrmaskiner eller skruvdragare, men det kan även användas till stationära pelarborrmaskiner. Om du ska borra hål som kräver absolut millimeterprecision ska du använda en pelarborrmaskin.

LÄS OCKSÅ: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Kvistborr i olika storlekar

Du kan köpa kvistborr i många olika diametrar, så att du kan hitta ett borr som passar till det hål du ska borra. Från de små borren med en diameter på endast 10 mm till de stora kvistborren på 50 mm, och allt däremellan. Vill du vara säker på att ha ett forstnerborr för alla situationer kan du köpa ett set med exempelvis 10 kvistborr i olika storlekar.

Kvistborr: Kvistborr i olika storlekar

Kvistborret finns i många olika storlekar. Här är ett litet borr med en diamater på 15 mm.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg